WD Raptor i RAID-0   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 30.10.2003

Western Digital sine Raptor-disker har i den senere tid blitt et populært valg som systemdisk for de som er ute etter topp ytelse. For enkelte er ikke én av disse diskene nok, og som vi vet er RAID-0 har blitt sett på som den ultimate måten å øke diskytelsen enda noen hakk.

Vi har tidligere sett på Raptor-disken i detalj med spesifikasjoner og ytelse. Det er allerede hevet over enhver tvil om at dette er en av de definitivt raskeste IDE-diskene som er tilgjengelig på markedet.

RAID-0, også kjent som striping, er en teknologi som lar harddiskene samarbeide ved at halvparten av informasjonen ligger på hver disk, typisk annenhver block på hver disk. Ved at begge harddiskene da jobber for fullt så vil man i teorien nesten få en fordoblet ytelse.

Fordelen med å ha raske systemharddisker er først og fremst at oppstart av PC samt lasting av programmer går langt raskere. Hvis man klarer å redusere oppstartstiden på et program med 30-40% med raskere harddisker vil dette har mye å si. Alle mail- og news-filer som Outlook-en til undertegnede må laste er f.eks. på ca 400 MB. En nedgang i oppstartstiden her fra f.eks. 7 til 4 sekunder vil være ganske hyggelig.

Ta gjerne en titt på vår tidligere Raptor-test for å lese om disken generelt og begrepsguide for harddisker på denne siden.

Testoppsett

Testkonfigurasjon
Maskinvare
Hovedkort
MSI K8T Master2
Prosessor
RAM
4 x 512 MB Corsair PC2700 DDR ECC REG
Skjermkort
NVIDIA GeForce4 Ti4400
Harddisk
7200 rpm ATA100 Systemdisk
2 x WD Raptor
Programvare
Operativsystem
Windows XP Professional SP1
Applikasjoner
HD Tach 2.61
ZD WinBench 99
SiSoft Sandra 2003

PS: Sjekk ut vår benchmark-guide for mer informasjon og nedlastning av testprogramvare.
Drivere
 
K8T:
VIA Hypervision 4-in-1 v4.49

Harddiskene er plassert på hovedkortets integrerte RAID-kontroller som finnes i VIA sin VT8237-sørside. På denne måten skal man være garantert så optimal ytelse som mulig.

Ytelse 1

Søketiden er det som først og fremst lider av å bli satt i RAID-0. Dette er fordi man i et RAID-0-oppsett alltid må vente på den tregeste av de to harddiskene. Det skal da uansett nevnes at søketidene vi her opererer med er fullt på høyde med andre standard 7200 RPM harddisker.


 


Single Raptor
 2 x Raptor i RAID-0

Som vi ser blir leseytelsen til dels svært ujevn i RAID+0, og dette kommer av at det faktisk er to harddisker som samarbeider om å utføre en og samme jobb. Likevel er det ingen tvil om at RAID+0 jevnt sett er betraktelig mye raskere enn en enkelt disk. En gjennomsnittlig lesehastighet på 70 MB/s er rett og slett svært bra!


43% raskere lesing og 40% raskere skriving er vel en ytelsesforbedring de aller fleste kunne ønske seg. Som vi ser er ytelsesøkningen langt fra 100% som man kunne forestille seg å få i teorien, men dette er rett og slett grunnet "overhead" ved administreringen av to harddisker.

Ytelse 2

I følge SiSoft Sandra vil RAID-0 gi en ytelsesøkning på rundt 34%. Som vi ser er det den tilfeldige (random) ytelsen som lider av RAID-0, men den mer sammenhengende jobbingen får en virkelig "boost". Jevnt sett må vi kunne si at en ytelsesøkning på 34% er noe som enhver PC kunne nyte godt av.


 

WinBench-testene består av en haug med jobbing som mer eller mindre minner om "random"-jobbing. Dette ser vi ganske klart i begge testene.

Til Business-testen bør det nevnes at den får en ganske kunstig høy ytelsesforbedring av S-ATA. Denne økingen ser det ut som den igjen mister ved RAID-0, så disse resultatene bør man ta med en aldri så liten klype salt.


 

Oppsettet gir svært overbevisende ytelse i Atto-testen, men det er vanskelig å si noe om den generelle ytelsen på diskene bare ved å se på disse resultatene. Legger man derimot dette sammen med de andre resultatene kan man få en god indikasjon på at ytelsen her virkelig er høy.

Konklusjon

To Raptor-disker i RAID-0 gir trolig den beste ytelsen man får i form av IDE-disker. Det er særlig den høye lese- og skrivehastigheten som imponerer. Det er selvsagt ikke overraskende, siden det er dette som RAID-0 er laget for.

Undertegnede har alltid vært generelt skeptisk til RAID-0 fordi sikkerheten ved et slikt oppsett er ganske dårlig. Hovedproblemet med RAID-0 er at hvis den ene disken tar kvelden mister man all data på begge diskene. Dette fordi dataen som ligger på én disk bare er halvparten av hver fil.

Et annet problem med RAID0 er at man ikke helt uten videre kan flytte et RAID-0-oppsett til en annen PC hvis denne har en annen RAID-kontroller. På den måten kan man bli stående i en slik situasjon at hvis man vil bytte hovedkort så mister man alt man har i RAID-oppsettet sitt - med mindre man mellomlagrer det på et annet sted. Dette er heldigvis ikke et så stort problem med to Raptor-disker i RAID fordi man normalt sett vil bruke de til å legge operativsystem på og ikke minst installere programmer og spill der. Dette er programvare som uansett må installeres på nytt ved bytte av PC.

Det skal også legges til at Raptor-diskene generelt har høyere driftssikkerhet fordi de er laget for å fungere i RAID-oppsett i servere etc, hvor driftssikkerhet ofte er langt viktigere enn pris og lagringskapasitet.


 

Raptor-diskene koster i skrivende stund litt i overkant av tusenlappen hver. Dette er relativt dyrt, men sammenligner man f.eks. med å kjøpe SCSI-disker med kontroller blir det ikke så galt.

Det bunner i grunn ut i om du synes den ekstra ytelsen er verdt pengene det faktisk koster å ha to slike disker. Finner man ikke på noe å bruke pengene på så kan vi ikke se noen grunn til at du ikke skal vurdere et slikt oppsett!


 
+ Høy skriveytelse
+ Høy leseytelse
+
Seriell ATA
 

 
- Dyrt per MB
- RAID-0 gir noe høyere søketid

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter