WD Raptor 74GB   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 06.05.2004

Da Western Digital for et år siden lanserte sin 36 GB Raptor-disk var det svært mange som fikk blod på tann. Problemet for mange var at 36 GB var litt lite kapasitet. Raptor 74 GB ble derfor den virkelige "rovfuglen" mange hadde ventet på.

 

Raptor har blitt billigalternativet for de som ønsker en svært rask OS-disk, men som ikke tar seg råd til å kjøpe SCSI-alternativer. Fordelen med SCSI-disker er primært todelt: Hovedfordelen er først og fremst at diskene som regel har svært god søketid, gjerne som en konsekvens av høy rotasjonshastighet. Den andre fordelen er at SCSI-kontrollere har egen prosessor og minne som gjør at systemet blir mindre belastet av diskjobbing. Ulempen med SCSI er i hovedsak prisen.

Det Western Digital har gjort med Raptor er at de prøvde å eliminere prisulempen i forhold til SCSI, men samtidig forbedre søketiden. Resultatet er at man får en disk som belaster systemet noe mer, men som koster langt mindre, og som dermed blir et godt kompromiss. Nå for tiden har de fleste uansett mer enn nok prosessorkraft å avse til harddiskene - vi gjør det jo alle til daglig med våre ATA-disker.

Spesifikasjoner

Western Digital Raptor WD740GD
Gjennomsnittlig søketid lese 4,5 ms
Gjennomsnittlig søketid skrive 5,9 ms
Full søketid 10,2 ms
Antall plater 2
Antall hoder 4
Formatert størrelse 74 356 MB
RPM 10 000
Oppgitt støy 32-36 dBA
Cache 8 MB
MTBF 1,2 mill timer
Grensesnitt S-ATA

Det er ikke bare lagringskapasiteten på 74 GB-versjonen som er forbedret. Søketiden er også senket fra 5,2 ms til 4,5 ms. Dette er prosentvis en relativt kraftig forbedring som potensielt kan forbedre ytelsen merkbart. Søketiden ved skriving er derimot den samme.

Forskjellen mellom 36 og 74 GB-versjonen er ikke forbedret lagringstetthet, men at 74 GB-versjonen har to fysiske plater istedenfor én. Det betyr også at antall lesehoder også er fordoblet. Omdreiningshastigheten og cachen er den samme på de to diskene.


I likhet med alle diskene fra Western Digital, så har også denne støtte for både "gammel" (molex) og "ny" type strømtilkobling. Det betyr at man kan bruke alle eldre strømforsyninger uten behov for overganger, som vi alle vet er en skikkelig uting når man kan unngå det.

Disken er forøvrig utstyrt med 8 MB cache og S-ATA-grensesnitt. Støynivået er oppgitt til det samme som forgjengeren, nemlig 32-36 dBA. Dette er en god del mer enn man finner på f.eks. Seagate-disker, men er faktisk lavere enn man finner på de vanlige S-ATA-diskene til Western Digital!


De som skulle bli lurt til å tro at Western Digital har valgt å bruke "1 GB = 1024 MB"-betegnelsen med tanke på at de oppgir 74 GB som størrelsen på disken, må vi nok skuffe. Som kjent blir en 80 GB-disk som oftest gjenkjent som 74 GB av operativsystemet. Dette fordi diskprodusentene anser 1 GB som 1000 MB, mens dataindustrien forøvrig mener 1 GB = 1024 MB. Det er da naturlig å tro at 74 GB-disken, egentlig er det de normalt kaller en 80 GB-disk. Windows gjenkjenner derimot 74 GB-disken som en 69 GB-disk (eller 69 GiB som mange velger å skrive).

Ytelse 1

I denne testen sammenligner vi Raptor-disken med den tidligere 36 GB-versjonen, én 15000 RPM SCSI-disk, én 10000 RPM SCSI-disk, samt IBMs 180GXP 7200 RPM (P-ATA).


Som vi ser ligger søketiden på disken noe lavere enn på forgjengeren, og er faktisk fullt på høyde med SCSI-disken på 10000 RPM. Hvis man sammenligner prisen så forstår man fort at det er mye å spare på å gå for en Raptor.


Overføringshastigheten er ikke overraskende en del høyere den nye disken. Dette kommer bl.a. at man med to plater og fire hoder i teorien kan gjøre dobbelt så masse på samme tid som med én plate og to hoder.


 

Legg særlig merke til den høye skrivehastigheten på denne disken sammenlignet med 7200 RPM-disker.

Ytelse 2Sandra har en tendens til å produsere litt merkelige resultater fra tid til annen, men det man bør fokusere på er "Drive Index"-resultatet som gir en god pekepinn på den generelle ytelsen på disken. Som vi ser er det ikke skremmende langt opp til en 15000 RPM SCSI-disk. Vi legger dog til at feilmarginen i dette programmet kan være relativt stor.


For kuriositetens skyld tar vi med resultatene fra WinBench 99. Vi understreker at det er i grunn bare er resultatene fra Raptor-diskene her man bør se på, fordi denne testen utvilsomt favoritiserer S-ATA-disker veldig kraftig, uten noen åpenbar god grunn. Vi ser uansett at 74 GB-disken gir en god "boost" i forhold til den gamle 36 GB-disken.

Varme og støy

Støy og varmeutviklingen på Raptor-disken er noe mange er opptatt av, men kanskje ikke mange nok. Vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å bruke kjøling på sine harddisker. Dette gjelder både Raptor-disker, og mindre raske 7200 RPM-disker. En harddisk som snurrer med 7200 rotasjoner i minuttet bruker en god del energi, og som kjent ender all energi til slutt som varme. Denne varmen er ikke like hurtig skadelig på harddisker som på prosessorer, men varme er noe som i aller høyeste grad er med på å forkorte levetiden til en harddisk, og det er noe man selvsagt ikke ønsker.

I likhet med sin forgjenger, utvikler Raptor-disken en del varme. Vi målte temperaturen på siden av disken til i overkant av 41 grader, og det er relativt varmt (til sammenligning pleier "barnesikringen" på blandebatterier i dusjer å gå på 38 grader).

Når det gjelder støynivå ble vi svært positivt overrasket. Det blir naturlig nok helt galt å kalle dette for en lydløs disk, men sammenlignet med andre disker fra Western Digital så er denne disken relativt stillegående. Disken er naturlig nok ikke like stillegående som de FDB-baserte 7200 RPM-diskene, men fremstår ikke overdøvende i forhold til vanlige "nall bearing" harddisker. 74 GB-versjonen av Raptor er dessuten utstyrt med "FDB-motor", til forskjell fra lillebroren som bruker standard kulelager ("ball bearing"). Dette reduserer motorstøy en god del, men den bråker stadig en del når den jobber (mer enn en vanlig WD S-ATA disk). Vi har dessverre ikke noen fullgode målemetoder for måling av støy, men tilbakemeldinger vi har sett på denne disken stemmer godt med vår oppfattelse om at den er mer stillegående enn sin forgjenger.

Konklusjon

Raptor 74 GB er rett og slett en svært rask disk til en ganske rimelig penge. Disken selges over disk for et par snaue tusenlapper, og gir ytelse som ikke ligger langt bak en 10000 RPM SCSI-disk. Derimot koster en slik SCSI-disk rundt en tusenlapp mer, i tillegg til at et godt SCSI-kort koster nærmere 1000 kroner. Vi skal ikke opphøye Raptor-disken til å være et fullgodt alternativ til SCSI, men et bra alternativ er den i aller høyeste grad, i alle fall hvis man ønsker et godt kompromiss mellom ytelse og pris.


Raptor 74 GB er utvilsomt den raskeste ATA-disken på markedet i dag, og er rett og slett bare å anbefale hvis man ønsker en virkelig rask OS-disk. Vi understreker at dette på ingen måte er en fornuftig investering som lagringsdisk, men passer for oppgaver hvor man har mye diskjobbing, som f.eks. videoredigering, som OS-disk eller som disk i en server, da enten for database eller filserver.

Går man f.eks. over fra en vanlig 7200 RPM-disk til Raptor som OS-disk, så kan vi i grunn garantere at man ikke vil angre!
 
 
+ Markedes raskeste ATA-disk
+
8 MB cache
+ Relativt stillegående
+ Både molex og S-ATA-strømtilkoplinger
+ Betydelig billigere enn SCSI-alternativer
 

 
- Ikke noe spesielt

 


Western Digital Raptor SATA 74GB Review

Date: 19.01.2004

Unlike various other computer peripherals, the common harddrive doesn't often see drastic function changes, such as the interface, in fact up until SATA introduced itself to the harddrive world, IDE was practically the exclusive storage interface for the mainstream market. To think, we are still, primarily, using a technology that is close, if not over 20 years old, and in that time, nothing more than a few speed revisions have been made to the ATA standard to which IDE lends itself to. That same old clunky design, the same old exposed pins and the same old ugly gray IDE data cables have brought us to the quarter Terrabyte world. Yep, if you ask me, SATA was long over due.

Soon we can expect optical drives to also feature on the SATA interface, perhaps towards the end of 2004, but until then, SATA is all about harddrives, which fits nicely with Western Digital. Besides the generic Caviar SATA drives available at standard speeds, WD had broken the barriers and introduced the WD Raptor, a 10K RPM SATA beast just waiting to rip through your data. However, this drive was limited to 36.7GB, which was very small even for the time it was released. Today, Western Digital plan to eliminate the Raptor's single flaw by introducing the WD740, a 74GB, 10K RPM SATA Harddrive continuing the name of 'Raptor'. Can this drive live up to the expectations created by the original Raptor?

Data Life Guard

Western Digital are no strangers to the HDD market, they've been making harddrives since 1988 and have churned out a model for pretty much every type of PC user that ever existed. However even if a drive appears perfect, it is impossible to get complete satisfaction from 100% of the customers in this industry. Go into any popular technology chat room or forum and I guarantee atleast one person will have horror stories to tell about how their X brand HDD died. Since a harddrive has physically moving parts there is always a chance these parts will malfunction, so there is no HDD maker in existence that can claim a 100% success rate.

However there are ways to keep the success rate up, and Western Digital have tried to adopt the best of them. The most important feature regarding reliability for Western Digital drives is a thing called 'Data LifeGuard'.

Data Lifeguard is a feature of Western Digital's that detects and repairs certain problems on hard drives. This is all done while your HDD is at idle, so it doesn't interfere with application loading times. It is, generally, an extension to S.M.A.R.T (Self Monitoring, Analysis and Reporting Technology). Here is a quick outline of what to expect from Data Lifeguard:

  • Repairs ECC (Error-Correction Code) correctable
  • Flags and keeps track of ECC uncorrectable sectors where data cannot be recovered. Subsequent writes to a suspect sector are tested to ensure the user data is readable.
  • Pauses upon any incoming command, resuming again when idle
  • Builds on top of S.M.A.R.T. II’s off-line read surface scan capability, while working independently of S.M.A.R.T. II

Although the chance Data LifeGuard will actually fix a big problem is small, atleast WD have made steps to ensure your data is getting safer and safer. The Data LifeGuard protection software can be downloaded from this page.

Specifications

Rotation speed - 10,000 RPM
Number of Heads (Physical) - 2
Formatted Capacity - 74,356 MB
Buffer size - 8MB
Interface - ESATA
Number of platters - 2
Bytes per sector - 512
Height - 25.4mm
Length - 147mm
Width - 101.6mm
Weight - 0.73 kg
 

Testing

To test the WD740 Raptor, we used the following system:

- AMD AthlonFX-51
- ASUS SK8N nForce3
- 1024MB ECC DDR SDRAM (Thanks Crucial)
- Antec 480W
- WindowsXP SP1
- Western Digital 36.7GB Raptor (Test comparison)
- Western Digital Caviar 250GB SATA (Test comparison)
- Maxtor DiamondMax Plus 9 200GB SATA (Test comparison)

Before the value and performance comparisons, lets cover the operational testing. First of all, the WD740 is reasonably quiet for the drive that it is, unfortunately the Socket 940 cooler we use is reasonably loud and this could not be turned off, so the HDD noise may have been slightly masked, but I certainly expected it to perform louder than it did.

On the other hand, the heat generated by the WD740 is exceptionally high, as expected for a 10K RPM drive. Even a single WD740 should be given active, independent cooling, let alone multiple WD740's in one PC. This, of course, generates further noise from your case, which ironically makes the actual HDD noise irrelevant anyway.

Pricing comparison

For the sake of value per Gigabyte, I have prepared this brief chart. Note, that all prices are at the time of the review, retrieved from Pricegrabber, so your personal experience finding prices on these drives may vary.

WD Raptor 36.7GB SATA - US $112 - US $3.0 per GB
WD Raptor 74GB SATA - US $255 - US $3.4 per GB
WD Caviar 250GB SATA - US $219 - US $0.8 per GB
Maxtor DiamondMax Plus 9 200GB SATA - US $198 - US $0.9 per GB

Interesting to say the least. When comparing the two Raptors, we see that the WD360 is only slightly cheaper per GB, but in a practical sense, this is quite considerable. If you were to purchase 4 WD360's, i.e. 146.8GB's, it would set you back US $448. If you were to purchase 2 WD740's, i.e. 148GB, it would set you back US $510. Remember, these prices are just from our experience at Pricegrabber, but nevertheless, there is quite a difference, although 4 SATA ports may be pushing it for some people, so perhaps the 2 x WD740 scenario is more realistic. Lets see if the WD740 can prove itself worthy of the extra US$ 0.4 per GB.

HD Tach 2.61 - Access time and CPU utilization (lower the better)

The WD740 shows a reasonably impressive lead in the Access time benchmark, with a significant lead on the two 7200 RPM SATA drives and even a worthy lead on the WD340 Raptor.

HD Tach 2.61 - Max, min and average read speeds (higher the better)

The max KB/s test seems to show the WD340 taking the lead here by about 5000KB/s, however when it comes to the average result, the WD740 seems to shoot off incredibly well, by about 15000KB/s. I was so surprised about this result I insisted on continuous repetition, and although I was certain it was accurate as all tests are calculated from three runs anyway, I still couldn't quite beliebe it. Impressive to say the least.

Sandra 2004 - Speed in KB/s (higher the better)

Winmark 99 2.0 - Speed in KB/s (higher the better)

The Business Disk Mark indicates that the higher capacity drives have a slight lead, although somewhat insignificant, and the High End Disk Mark showcases the performance edge of the WD740, albeit a small performance edge. It is good to see the WD740 leading the WD360 Raptor in most of the tests, confirming that not only does it offer more space, but also faster all round performance.

Conclusion

Although the performance is not necessarily mind blowing when compared to the older Raptor, the WD740 is certainly a faster drive, and not only did it prove to be even faster than the once untouchable 36.7GB Raptor, the extra storage will also go a very long way for most users. Now, with two of these drives, you can effectively create around 148GB's of high performance storage, without straying into the likes of SCSI. Heck, with the amount of SATA connectors found on some motherboards these days, you could pack the system full of 74GB Western Digital Raptors and allow them to take care of all your storage needs; whether it be OS, file serving, gaming or anything else.

Simply put, this is THE harddrive to get for performance enthusiasts who still want ample storage space, just don't expect to pick it up for cheap. As it would appear, the WD360 is a little bit cheaper per GB in general, so if you have plenty of SATA connectors to spare and plan to fill them with Raptor's and don't mind losing a little bit of performance, the WD360 still may be the better option in the order of, say, 4 or even 6 drives depending on your motherboard.

Pros:

- Fast, very fast.
- Perfect in a multi HDD, or RAID, scenario.
- Pretty quiet.

Cons:

- Tends to get reasonably hot, active cooling highly recommended.
- As a single drive, the 74GB WD Raptor is still not quite large enough for, perhaps, the high end users.
- WD360 generally cheaper per GB.

Overall: 9/10. Still not quite large enough on its own for some people, but with the right budget (i.e., a big budget), a couple of these babies will make any SATA capable PC feel a million dollars faster storage wise. No true beast PC would be complete without a Western Digital Raptor 75GB SATA HDD....or four.

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter