WD2000BB   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Western DigitalDato: 25.11.2002


Det føles ikke lenge siden undertegnede anskaffet en 1,2 GB disk og var overbevist om at dette kom til å holde i årevis. Til sammenligning lanserte Western Digital for en tid tilbake disker på hele 200 GB. Vi har tatt en nærmere titt på WD2000BB.

Harddisker fungerer i dag slik at man kan øke størrelsen på diskene på to måter: Enten legge på flere plater i disken eller øke lagringstettheten. Ved å legge til flere plater øker støyen, men ved å forbedre lagringstettheten øker man samtidig også hastigheten på disken fordi lesehodene får med seg mer data per runde.

Denne disken er i praksis den samme disken som WD800BB, bare med langt høyere lagringstetthet. Dette bør kunne by på ganske brukbar ytelse. Vi har sammenlignet ytelsen med WD800BB og WD800JB.

Spesifikasjoner

Western Digital WD2000BB
Gjennomsnittlig søketid 8,9 ms
Antall plater 3
Antall hoder 6
Formatert størrelse 200049 MB (187GiB)
RPM 7200
Cache 2MB
Grensesnitt EIDE, ATA100

For komplette spesifikasjoner, les her.


En fryd for øyet!

Sånn rent bortsett fra mengden med data som er mulig å lagre på denne disken er det lite som er virkelig imponerende. 2 MB cache er ikke spesielt mye å skryte av lenger, og en søketid på 8,9 ms er helt standard.

Det som er mest spennende å tenke på er at man har presset inn 62 GB per plate i denne disken. Til sammenligning har WD800BB ca 26 GB per plate. Som vi var inne på i innledningen fører høyere lagringstetthet med seg fordelen at disken kan lese mer data per omdreining, noe som gjør at disken bør være i stand til å yte langt bedre enn disker med mindre lagringstetthet.

Med en totalt kapasitet på 187 GB er man over den såkalte 137 GB-grensen. Dette betyr i korte trekk at man ikke får utnyttet mer enn 137 GB av denne disken med mindre du har et hovedkort som støtter 48-bits adressering og et OS som støtter det samme. De fleste eldre hovedkort har fått BIOS-oppdateringer som legger til denne støtten, og nyere hovedkort har dette som standard. Man må også ordne litt i registeret til Windows for å utnytte hele plassen. Mer om dette kan du lese her.

Vi kan i samme åndedrag avkrefte alle rykter om at man må benytte en ATA133-kompatibel kontroller for å kunne utnytte harddisker større enn 137 GB. Western Digital leverer sine 180/200 GB-disker med et Promise Ultra100 TX2 IDE-kort som i alle høyeste grad er et ATA100-kort. Dessuten har vi kjørt disken på den interne ATA100-kontrolleren på hovedkortet i vår testmaskin uten noen form for problemer.

Testoppsett

Konfigurasjon for testen
Maskinvare
Hovedkort
Gigabyte GA-7DPXDW+
Prosessor
2 x AMD Athlon MP 2200+ ("T'bred" A)
RAM
TwinMos 512 MB DDR ECC PC2100 CL 2
Harddisker
Seagate ST336706LW 36,7 GB SCSI systemdisk
Western Digital WD2000BB testdisk
Programvare
Operativsystem
Windows XP Pro SP1
Applikasjoner
SiSoft Sandra 2002
HD Tach 2.61
WinBench 99

Merk at vi har oppgradert testmaskinen noe siden forrige harddisktest, uten at denne oppgraderingen skal ha noe å si for den rene harddisk-ytelsen.

Ytelse 1

De nye diskene fra Western Digital har ikke vært kjent for å ha spesielt god søketid, noe som våre tester bekrefter. Det kan virke som om WD har tatt litt hardt i når de påstår at søketiden på de nye diskene er like god som på de gamle.


I allround-testen til SiSoft så ser vi at lagringstettheten virkelig kommer til sin rett. Disken er langt raskere enn både 800BB og 800JB. WD800JB har høyere lagringstetthet enn 800BB (kun to plater) i tillegg til at den har fire ganger så mye cache. Det er imponerende å se at denne 2 MB cache disken likevel er langt bedre på denne testen.

Ytelse 2

Det er liten tvil om at WD2000BB er rå på overføringshastighet.

Den råe overføringshastigheten gjør at disken er totalt overlegen i HighEnd-testen til WinBench 99, mens cachen og søketiden ikke er tilstrekkelig i den langt lettere Business-testen.

Vi legger på slutten med resultatene fra Atto-testen som er en "high-end"-test, som viser diskens egenskaper til å lese små filer. Vi har ikke lagt med resultatene fra WD800JB her fordi disse resultatene blir unormalt høye når en disk med 8 MB cache benytter, grunnet måten testen er programmert på. Som vi kan se drar igjen disken fordeler av å kunne lese mye info per omdreining.

Støy og varme

Når det gjelder støy og varme er denne disken relativt tilfredsstillende. Disken bråker ikke noe særlig, men den har en lett vibrasjon som kan spre seg utover i kabinettet og lage ubehagelig lyd hvis man har "feil" kabinett. Det er derfor viktig å skru disken godt fast slik at den ikke får noe slingringsmonn. Dette gjelder forøverig de aller fleste disker.

Varmeutviklingen til disken har ikke blitt noe særlig bedre enn ryktet til Western Digital har tilsagt tidligere, og man kan med fordel ha en vifte foran harddisken. Det er ingen hemmelighet at disken kan bli til dels meget varm. Rent umiddelbart er dette som regel ikke noe problem, men det kan sette ned levetiden til disken betraktelig hvis den er veldig varm over tid.


Konklusjon

At Western Digital har laget en solid disk i WD2000BB er det liten tvil om, og ytelsen er virkelig i toppklasse. Investerer man noen hundrelapper til får man disken med 8 MB cache. Som vi har kommentert i en tidligere test, gir dette en ytterligere betrakelig ytelsesforbedring.

Mange vil nok stille seg spørsmålet om man virkelig har bruk for 200 GB lagringsplass. Da er det vel på tide å sitere Bill Gates sitt berømte utsagn om internminne i PC-er igjen: "640K ought to be enough for everyone." Plass klarer man alltid å få brukt opp, spørsmålet er derimot om det er "nødvendig".

Med en GB-pris på i overkant av 15 kroner er ikke dette et spesielt billig kjøp, man kan til sammenligning nå få kjøpt DVD-plater med en GB-pris på 4 kroner. På en annen side får man rå ytelse for pengene, og det er jo ikke til å stikke under en stol at en harddisk er mer praktisk enn en haug med plater som ligger rundt og slenger.


+
-

+ God kapasitet
+
Meget rask

- Noe dyr
-
Blir varm
- Litt høy søketid

Western Digital WD2000BB får terningkast (+)

  

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter