Washington   
 

Opp
Reisefakta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En asfaltert edens have

WASHINGTON D.C. (VG) Det slår deg allerede før flyet lander på Dulles-flyplassen; her er frodig, her er grønt! Rundt oss spirer og gror det så mange planter og busker at det bare er naturlig at den stedlige øverstkommanderende heter Bush.


 
Reisefakta
MORNING HAS BROKEN: En kvinnelig morgenjogger forbrenner kalorier langs breddene til The Tidal Basin - Tidevannsbassenget - midt i Washington sentrum, med det 169 meter høye Washington-monumentet (t.v.) og Jefferson Memorial (t.h.) i bakgrunnen Foto: Jan Ovind

På vei fra flyplassen og inn mot sentrum forsterkes inntrykket av å ha ankommet en slags edens hage - en asfaltert sådan. Washington er verdens maktnavle, men også vi maktesløse kan ha det alldeles fortreffelig i den amerikanske hovedstaden.

VGs medarbeider inntreffer samtidig med årets første hetebølge, hvilket er en usedvanlig dårlig kombinasjon for førstnevnte. The District of Columbia - som ikke er noen stat, men altså et distrikt direkte underlagt Kongressen, i tillegg til de 50 delstatene - bades i nærmere 30 varmegrader.

Ikke som i New York

Likevel «koker» det ikke i Washington på samme måte som f. eks. i 24-timers-dyrehagen New York. Washington er nedtonet, men briljerer med sine utallige museer, monumenter, parker, avenyer og historiske bygninger.

Det gigantiske grøntområdet The Mall strekker seg vestover fra Capitol til den imponerende obelisken The Washington Monument, som du kan ta heisen til toppen av. Byen har stil. Den er innbydende. Og den er lett å få oversikt over. Med det som kunne ha vært kjølig eleganse, hadde det ikke vært for været, viser Washington at USA er noe langt mer enn bare hamburgere og Cola.

 

MONUMENTALT: Den 169 meter høye obelisken står midt i Washington - på linje med Capitol (i bakgrunnen) og Lincoln Memorial (bak kamera). Foto: Jan Ovind
«D.C.» er et politisk, kulturelt og historisk knutepunkt. Washington er ung av år (anlagt i 1791) og relativt småvokst (177 kvadratkilometer). Antall innbyggere er 580 000. Inntil ganske nylig ble byen karakterisert som monumental, men en tøddel kjedelig - Ted Kennedys til tider turbulente tilstedværelse til tross.

Ut av dvalen

De siste årene har imidlertid Washington løsnet skikkelig på slipset og våknet fra politiker- og byråkratsøvnen. Byen har så mange restauranter at du kan gå på et nytt spisested hver dag i 20 år! (7200 stykker). Blant annet har de nye high-tech-firmaene brakt et nytt og ungdommelig klientell til byen. - Washington vil aldri matche Miami eller New York når det gjelder natteliv, men avstanden er ikke lenger så stor, sier partyeksperten Suzanne Smith til magasinet «DC One».

 
PÅ TUR: Pennsylvania Avenue bringer deg fra Capitol til Det hvite hus - med mange interessante stopp på veien. Foto: Jan Ovind
De som har greie på det, hevder dessuten at Washington faktisk har overtatt Seattles status som rockehovedstad - jfr. kultgrupper som SR-71, Good Charlotte, Godhead, SEV og Smartbomb (???).

Ambassadør Knut Vollebæk er Norges smilende fjes utad i den amerikanske hovedstaden, men vi er også uoffisielt representert i byen - på Union Station - av forretningen NorHouse. NorHouse har i tre år drevet salg av norske varer på internett, og har i to år vært åpnet under ambassadens faste julearrangement på den vakre jernbanestasjonen.

Fra 1. april i år har NorHouse «fast representasjon» på Union Station - der man kan skaffe seg alt fra lusekofter til Laban seigmenn og Melkesjokolade. Forretningen representerer 25 norske bedrifters varer og tjenester.

 
HISTORISK: ETHer er originalutgaven av «Spirit of St. Louis» - flyet som brakte Charles Lindberg over Atlanteren i 1927. Det er bare en av «skattene» på Luft og Romfartsmuseet. Foto: Jan Ovind
Tips: Larry Jackson som jobber i forretningen, i tillegg til norsk personale, er pensjonert CIA-mann - og stappfull av gode historier! Til alle flyinteresserte vil vi avslutningsvis få undertreke viktigheten av å oppsøke National Air and Space Museum. Her finnes alt som kan gi en flyfreak grøsninger!

Vi nevner raskt brødrene Wrights 1903 Flyer, Charles Lindberghs Spirit of St. Louis, Chuck Yeagers X-1 «Glamourous Glennis» (første fly gjennom lydmuren, 14. oktober 1947), X-15 - som Neil Armstrong fløy i seks ganger lydenes hastighet, kommandoseksjonen av Apollo 11, etc. etc.

Etter et besøk på Luft og Romfartsmuseet, trenger man en lang promenade å lande på. Og dem er det mange av i Washington.

 

 

 

 

 


(VG 12.05.01 kl. 08:00) 

Startside ] Opp ] Reisefakta ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter