Videoredigering   
 

Opp
Cinematic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cinematic

Automatisk videoredigering

 

 


 

 

 

 

Digitalvideo redigering guide


Utviklingen innen dataverdenen går lynraskt, og gamle forestillinger er ikke lenger gjeldende. Før var videoredigering forebeholdt de profesjonelle med store kraftige datamaskiner til mange titusener kroner. I dag er situasjonen en annen og videoredigering er blitt tilgjengelig for alle.

Digital videokamera fra Hitachi som brenner filmen direkte på en DVD-R plate i det man filmer.

Har du noen gang sett The Matrix og tenkt "Hvordan lager de dette?" Lurer du på om det kunne gått an å lage noe så sånt? Det er ingen hindring lenger, for her er DV-video redigering guide.

Digital redigering er noe mange har ønsket å begynne med, men de fleste tror enten det er umulig å få til eller at det koster flesk. Ettersom det kommer flere og flere produkter ut på markedet har prisene gått betraktelig nedover, ja så langt ned at til og med oss "vanlige" kan ta oss råd til utstyret. I denne guiden skal jeg prøve å gi deg et innblikk i hvordan det er å lage en enkel digital film. Kanskje det bor en Spielberg eller Lucas i deg!

I denne guiden skal vi prøve å gi en grunnleggende innføring i videoredigering, og målet er at man skal kunne lage enkle videoer etter å ha lest denne guiden.
 

Oversikt over Digitalvideo redigeringsguide

Hva trenger du?

Analog eller digital redigering, hva er forskjellen?

Egentlig er det ikke så stor forskjell på analog og digital redigering, men er du en "kvalitetsfrik" vil du se forskjell på digitalt og analogt utstyr og overføring.

Analoge signaler overføres via phonoplugger (RCA) eller S-video. Dette fører til at kvaliteten blir redusert i forhold til TV-kvaliteten. Analog krever også mer maskinkraft, går tregere og trenger mer harddiskplass, samt må ha et eksternt lydmottak.

Digital video overføres ved en enkel DCR kabel. Her overføres både lyd og bilde (både ut og inn under samme kabel). Dette gjør at informasjonstapet blir minimalt. Resultatet blir skarpe, klare bilder, enkel redigering og mulighet for blåromseffekt.

Hva man egentlig trenger


Selvfølgelig kommer du til å trenge et digitalt videokamera hvis du har tenkt å redigere filmen din digitalt på datamaskinen din.

Kort fortalt trenger du følgende utstyr:

 • Digitalt videokamera med DV inn/ut (Det du må være oppmerksom er om du tenker å kjøpe et digitalt videokamera er at mange PAL kameraer selges uten DV-IN).
 • Et firewire kort for overføring av data
 • En rask harddisk (alle SCSI-harddisker og de fleste IDE-harddisker med en overføringshastighet på minst 33 MB/s klarer dette, dog det anbefales 66 MB/s. Ta en titt på harddiskguiden)
 • Minimum 64 MB RAM (Du bør ha 128MB RAM eller mer)

Prisene kan variere fra butikk til butikk så vi anbefaler deg å ta en titt innom prisguiden vår. Her vil du enkelt finne hvilken butikk som selger opplistet utstyr billigst.

Når det gjelder Firewire-kortene har du mange valg, du kan få tak i Firewire-kort som koster rundt tusen korner opp til mange tusen kroner. Undertegnede anbefaler riktignok et StudioDV-kort fra Pinnacle Systems som er et meget raskt og rimelig kort.

Før man går til innkjøp av for eks. et Studio DV-kort (gjelder forøvrig andre DV-kort også) må en notere seg at en oppfyller de maskinkravene som blir stilt:

 • Prosessor: Pentium II 233
 • Operativsystem: Microsoft Windows 98 SE/ME
 • RAM: 64MB
 • Harddisk: Stor harddisk; digital video tar 3,6MB/s det blir nesten 220MB/min. så en 45GB og min. ATA/66 eller ATA/100 harddisk er ikke å se bort fra (husk du skal lagre filmen også).

Programvare og forberedelser


Det er et stort utvalg av programvare ute på markedet og den mest populære er trolig Adobe Premiere og Adobe After Effects. Dessverre koster Adobe Premiere hele $700. Det er mulig å laste ned en demoversjon av dette programmet fra
Adobe sine sider.

 


Adobe Premiere 6.0 - dyrt men bra.

Undertegnede holder seg riktignok til MainActor fra MainConsept.
 

Om du er en eier av et Elsa Erazor (III) kort kan du laste ned MainActor gratis fra MainConsept. Er du ikke eier av et slikt kort får du kun kun lov til å evaluere programmet. Trykk her hvis du er interessert i å laste ned MainActor.
Om du kjøper Studio DV fra Pinnacle systems vil redigeringsprogrammet StudioDV følge med i pakken. Det er et greit program, men er noe begrenset.

Om du nå har kamera, firewire kort, harddiskplass og MainActor klar kan du begynne å redigere, men aller først forberedelsene.

Forberedelser

Finn frem filmen. Spol den der den skal begynne, det kan være smart å plugge i nettadapteren i kameraet før du begynner. Beregn ledig diskplass. Se tabellen nedenfor:

Minutter
Minimum
Anbefalt
    5 MIN
  1 0MIN
  20 MIN
  30 MIN
  40 MIN
  60 MIN
200 MIN
  1080 MB
  2160 MB
  4320 MB
  6480 MB
  8640 MB
12960 MB
43200 MB
  2160 MB
  4320 MB
  8640 MB
12960 MB
17280 MB
25920 MB
86400 MB

Vi sier ikke her at du skal ha 86400MB ledig for 200 minutter film men det er alltid lurt å ha dobbelt så mye diskplass ledig som filen egentlig tar. Husk at du skal jo lagre filmen også.

Overføre filmen og effekter

Start DV-Capture: Start --> MainActor for Windows 3.X --> MainActor DV-Capture.

På "Capture Device" menyen velg kortet ditt.

Gå så til Fil --> File name og velg hvor filen skal lagres (Det er lurt å kalle klippet f.eks klipp1.avi e.l) klikk på lagre/OK.

For filmer under 17 min:

Ved å bruke "fjernkontrollen" i programmet kan du søke deg fram hvor du vil starte filmen. Når du har funnet start punktet i filmen din, trykk på pause så "rec" på programmet (Dette må gjøres fra programmet, ikke fra kameraet). Du vil nå se kameraet går og maskinen lagrer "frames/bilder". Når du har lagret filmen din trykk på esc. eller stoppknappen i programmet.

For filmer over 17 min:

Som du kanskje vet støtter AVI ikke mer enn 4 GB (ca. 18 min). Om filmen din varer i mer enn 18 minutter må du dele den opp. Du gjør det samme som over, men når 17 minutter er gått trykk på stopp. Gå til Fil --> File name og endre navnet til klipp2.avi (sist var klipp1.avi) Lagre nye 18 minutter og gjør om igjen til du har lagret hele filmen din. Si "filmkatalogen" din er E:\ her vil det nå ligge. klipp1.avi, klipp2.avi, klipp3.avi osv. (hver på 18 minutter) Undersøk dem ved å spille dem av for å se om de ikke hakker (ikke spill av i full skjerm, spill av i "standardstørrelse")

Er alt OK? Hvis alt stemmer kan du fortsette til neste side.

Hvis du skulle støte på problemer

 • Prøv å gjøre prosessen om igjen
 • Start Windows på nytt (Har du Windows SE/ME?)
 • Sjekke kabelen
 • Se at kameraet står i AVSPILLINGS modus
 • Har du videokassett i kameraet?

Overføre filmen

Advarsel! Dette kan være en veldig tidskrevende prosess, så vær tålmodig.

Start MainActor Sequencer: Start --> Programmer --> Mainactor for windows 3.X --> Mainactor Sequencer. Programmet starter.

Det første spørsmålet du får er hvilket format mm. du vil bruke, velg:

MPEG1-Video PAL og "Stereo High Quality sound" klikk på "accept".

Du vil nå ha en forhåndsvisnings skjerm, en bakgrunnrenderering og et vindu som heter "Mainactor browser".I bakgrunnen er det felt med VA, FX, VB, osv. vi holder oss bare til disse tre. Høyreklikk på det gulhvite feltet som går "ut fra" VA og velg "insert multimedia". Finn fram det FØRSTE klippet ditt, velg det og trykk åpne/ok.

Du får nå muligheten til å flytte på hele klippet, klikk musknappen slik at du "slipper" filmklippet på VA linjen. Skulle det gå galt kan du angre med CTRL-Z. Høyreklikk på filmklippet og velg "settings" her kan du klippe: her spiller du av filmen. Når du har valgt et passende "startpunkt" klikker du på det venstre ikonet under forhåndsskjermen. Finn så et passende sluttpunkt og trykk på ikonet til høyre. Klikk på "accept".

Gjenta hele denne prosedyren til alle dine klipp ligger etter hverandre i programmet.

Effekter:
 

Under VA feltet er det et dobbelt så bredt felt som heter FX her skal effektene ligge. Finn det andre klippet ditt og trekk det ned til VB linjen og slipp det slik at det begynner der det første klippet slutter. Nå skal du bruke "Mainactor browser" vinduet. Klikk på 3D og flere 3D effekter viser seg. Velg en og bruk "dra og slipp metoden" til å trekke effekten over til FX feltet mellom de to første klippene. Gjenta dette til alle klippene har effekt. Husk at klippene må ligge VA til VB, VB til VA, VA til VB osv. Om du ser på effekten i FX ruten vil du se en på peker nedover. Om du skal bruke effekt fra VB til VA, dobbelklikk på denne pilen til den snur (peker oppover).

Tekster:

Klikk på 2D ikonet, skriv inn tekst, velg teksttype, størrelse farge... klikk på accept og plasser det nye klippet (teksten du får) på V1 feltet. Enkelt, ikke sant?

Det er samme prinsipp på 3D tekst annet enn at du her klikker på 3D ikonet.

Når du har fininstilt alle klippene lagre alt og gå til neste side.

Hvis du skulle støte på problemer

 • Hvis overgangene skulle bli hvite, må du sette klippene slik at det øverste klippet ligger over halvdelen av FX klippet og den andre halvdelen ligger det nederste klippet under.
 • Hvis du får feilmelding om at Windows har utført en ulovlig operasjon skyldes det at MainActor er dessverre ustabilt til tider, men ifølge MainCosept skal dette gå bedre og bedre nå.

Lage den ferdige filmen

Klikk på Fil --> export. Gå til "Configure Export module" velg AVI og Millions of colours: Mainconsept DV codec. Klikk på ok.

Gå til Audio menyen her passer du på at "Export audio data" er valgt. På "range" menyen må "Export complete timeline" være krysset av Gå så til "crop" og se en gang raskt igjennom filmen.

Gitt at alt er som det skal være så lagrer du filmen og den vil begynne å "rendre" seg som vil ta veldig lang tid (ha tålmodighet, ikke ha på musikk på PCen eller gjør noe annet).

Når filmen er ferdig "kopiert" går du hvor du lagret filmen og spiller den av, alt ok?

Gå til Start --> Programmer --> MainActor for Windows 3.X --> MainActor DV-OUT

På output device velg ditt kamera/kort. Trykk på REC på kamera/annen opptakskilde og trykk play på "playback".

Se filmen din!

Dette var noen enkle trinn i grunnleggende DV-redigering. Det er mange andre ting en kan gjøre med MainActor som for eks. flere bilder på en gang, blue screen, animasjon, lydmiksing, avanserte effekter og m.m. Det er bare å eksperimentere :-)

Lykke til !

Startside ] Opp ] Cinematic ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter