Stasjonær PC   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stasjonær pc-test.

Dato: 09.09.2002

Vi har denne gang sammenlignet pakke-pc-er opp mot hva du kan få hvis du bygger selv. Råskinn er de alle, men det er forskjell på ulv og tiger. Her ser du vår hjemmelagde vinner (bildet).
 

Vi har satt sammen et utvalg av kraftige pc-er for å virkelig kunne undersøke hva som finnes av pc-er i den dyre enden av skalaen. Prismessig har vi sett på pc-er mellom 15 og 20 tusen inkludert moms, og det er ikke lite vi har fått for pengene. Vi har mest av alt fokusert på at vi ville ha stor spill- og multimediaytelse, så derfor vil du finne at de fleste pc-ene har kraftige skjermkort og store disker.

Skjermkvalitet er alltid et viktig poeng, men denne gang har vi ikke tatt så tungt på akkurat dette, da vi har hovedsakelig ønsket å teste hva maskinene klarer, og ikke skjermene. Ofte kan du også velge selv hvilken skjerm du vil ha levert sammen med din pc, og vi anbefaler deg sterkt å undersøke litt om dette før du kjøper. Å komme hjem med en skjerm som ikke holder mål er ingen hyggelig opplevelse. Hvis du er ekstra kresen og din pc-leverandør ikke kan levere den skjermen du vil ha, kan det lønne seg å høre om de kan stryke skjermen fra pakkeløsningen, og at du heller kjøper en skjerm separat. Vel er det stilig at skjerm og pc har samme design og merke, men å la det gå på bekostning av kvaliteten, er ingen tjent med.

Tips
Når det gjelder kjøp av pc er det en del tips du bør være klar over. Først må en gjøre seg opp noen tanker om hva pc-en skal brukes til. Dette har vel vi som langtidsbrukere av pc allerede en mening om, men det kan jo være at ved kjøp av ny pc vil det være flere bruksområder du kan gi deg i kast med. Det vil kanskje åpne seg en ny verden når det gjelder de nyeste spillene og avansert videoredigering. I en del spill kan du velge oppløsninger, fargedybde og detaljvisning. Husk å prøve deg fram her, slik at du ikke sitter med lav oppløsning og kjedelig bilde, når maskinvaren din klarer det dobbelte…

Kraftige kort
Dette er altså en test av maskiner som er laget for ytelse når det gjelder spill og multimedia. Hvis dette ikke er din greie, behøver du likevel ikke å hoppe over testen. Noen av maskinene er også glimrende til andre oppgaver. Det vil si: alle maskinene er det, men det kan kanskje være litt overkill å satse på et GeForce 4-kort til en kontormaskin. Har du penger nok, er det selvsagt respektinngytende å likevel ha en rå maskin… Vi har bygd en pc selv, og vi har bestilt en fra Dell. Begge disse kan du selv velge hva slags utstyr det skal være i, så pc-ene vi konfigurerte selv er bare eksempler på hvordan en typisk spill-pc kan bygges opp. Når det gjelder de andre, kan det være en idé å kikke litt på modeller over eller under den testede hvis du ikke er 100 % fornøyd med den vi testet.


·  Bygg selv..eller?

Fordeler:
- Fullstendig kontroll over komponentvalg
- Sparer penger
- Lærerikt
- Hvis noe går i stykker kan du returnere bare
  det som er ødelagt

Ulemper:
- Kan være vanskelig
- Risikerer at deler ikke passer sammen
- Ekstraarbeid
- Får ikke support fra leverandør
- Ingen garantiordning
- All software må kjøpes separat

 

 

Dell Dimension 4500

Velg garantien selv

Sort pc, stilig til tusen og slettes ikke noen sinke. Har den ingen feil?

Det ble en litt redusert test av denne pc-en. Skjermen var nemlig defekt, og på grunn av tidspress fikk vi dessverre ikke tid til å skaffe en ny. Vi har dermed testet Dimension 4500 med Fujitsu-Siemens' skjerm. Det betyr selvsagt ingenting for ytelsen eller bruksområder, men noe test av skjermen vil du altså ikke få.

Kabinettspørsmål
Det første som slår oss når vi pakker opp pc-en fra Dell, er det kjente og kjære kabinettet den blir levert med. Det er svart, og ser glimrende ut. Dette er imidlertid ikke så viktig som den noe forskrudde måten det åpnes på. En legger det ned på siden, trykker inn et par plater og vips kan du åpne hele kabinettet som om det skulle vært en sammenbrettet vaffel. Hovedkort og diverse andre kort ligger igjen i delen på bordet, mens harddisker og cd-stasjoner sitter fast i delen som løftes opp. Litt tungvint i og med at en må legge ned kabinettet for å kunne arbeide inne i pc-en, men utenom dette har det bare fordeler, så vidt vi kan se. Selv ikke de største maxi-kabinettene av vanlig type er lettere å arbeide med enn dette fra Dell. Med det samme vi er inne på kabinettet, kan vi fortelle at det er uttakt for hodetelefoner og to stk. USB i front.

Enkel form for selvbygg
Ellers kan du som kjent velge ut hvilke komponenter du vil ha selv på Dells nettsted. Modellen vi har til test er en Pentium 4 2,4 GHz med et GeForce 4-kort med 64 MB RAM. 256 MB RAM har pc-en også, kanskje litt lite, men pengene strakk ikke til til mer. Skjermkortet har også tv-ut, noe vi setter stor pris på. Stort kraftigere får du altså ikke av maskinvare i dag. I tillegg er pc-en utstyrt med en DVD-spiller, en cd-brenner, to FireWire-kontakter og en seriellport. Rart å si det, men det gleder oss nesten litt at det ser ut til at disse er på vei vekk fra markedet. USB-kontakter er også plassert bak pc-en i tillegg til i fronten. Sound Blaster Live! er også i maskinen. En trenger såpass hvis en skal drive med nyere spill med muligheter for bra lyd. Høyttalerne står det Harman Kardon på, og selv om det vanligvis betyr at lydkvaliteten skulle være bra, er den ikke helt på topp her. Grei til høyttalere av den størrelsen å være, og blant de beste i testen – men det er fortsatt noe som mangler. Men å levere en pc med mus uten rullehjul er mildt sagt overraskende. Det går rett og slett ikke an.

Garanti og dokumentasjon
Dokumentasjonen som følger med Dell Dimension er meget bra. Du får en enkelt bok med svar på det meste. Ikke noe tull i form av svære utbrettsark fulle av informasjon som alle likevel vet fra før, men heller en kort og velskrevet bok du fort finner fram i. Garanti-tiden og reparasjonsbetingelser velger du selv hos Dell. Ett års henteservice er inkludert i prisen, og hvis du legger til 790,- eller 890,- til, kan du henholdsvis få utvidet til tre års henteservice og tre års på stedet-service neste arbeidsdag.

Ytelsesmessig er Dell en av de raskeste. Vi skulle gjerne sett at den var enda raskere, men noen sinke er den ikke. Denne pc-en passer godt til de av oss som gjerne vil bestemme hva slags konfigurasjon pc-en skal ha selv, men ikke ønsker å bygge den selv.

Ytelse – 82%
Kvalitet – 80%
Mye for pengene – 78%

Totalt – 80%

 

Pris: 19.500 kr
Leverandør: Dell (
www.dell.no)

 

 

Komplett Juni Game-PC

 

Kabinett fra himmelen

En ferdig bygget pc fra Komplett. Spørsmålet er hvordan en kommer ut økonomisk i forhold til pc-en vi bygde selv.

Pc-en er ikke så altfor langt unna den vi bestilte og satt opp selv, men den mangler en del av utstyret vi fikk råd til ekstra. Nå koster den imidlertid fem tusen kroner mindre også. I motsetning til bygge-pc-en, står det i en Athlon XP 2000+ her, mot Pentium 4 2,2GHz i den andre. 2000+ kjører på 1,67 GHz. Ikke mer enn 256 MB RAM er installert. Egentlig er det for lite. Vi ser gjerne at maskiner som er så kraftige som denne leveres med 512 MB. Høres kanskje svært mye ut, men det er ikke så mange åpne programmer samtidig som skal til før maskinen begynner å svette. Nyere programmer, og særlig Windows XP, bruker mye, mye mer minne enn tidligere. Ellers er det et GeForce 4-kort med 128 MB RAM installert. Dette er av typen Ti4400, og dermed ikke like tøft som Ti4600 som selvbygger-pc-en er utstyrt med.

Sørgelig nok blir ikke denne pc-en levert med DVD-spiller, noe vi finner ganske merkelig. Det er rett og slett en undervurdering av kjøperne å ikke inkludere en slik. Nå som DVD-spillere har vært så lenge på markedet, regner vi det som en del av grunnutrustningen, sammen med utstyr som for eksempel USB-porter. En brenner med 24x hastighet er heldigvis med. Ellers er nettverkskort så klart på plass, sammen med lydkortet Sound Blaster Audigy. Denne utgaven av kortet har FireWire inkludert, men bare én kontakt.

Gjennomsnittlig
Skjermen som blir levert er Hansol 920D, en standard 19-tommer. Vi testet denne i forrige utgave av PCPro, og konkluderte med at det er en billig skjerm det går mange av på dusinet. Den har problemer med gjengivelse av svart, og fargene er heller ikke noe å skryte av. I tillegg klarte vi ikke den gang å stille den inn skikkelig, og heller ikke nå. Likevel vil vi si at den gir en del for pengene. Windows XP Home Edition på norsk er installert, og pc-en kommer i en boks ferdig bygget, og med esker og bøker og lignende levert ved siden av. Greit å ha slikt til en senere anledning. Kabinettet er det samme som vi brukte på selvbygg-pc-en. Som nevnt, en fryd å bruke og ikke så verst pent å se på heller – hvis du liker det tøffe. Stillegående er det også, selv med fire vifter. Pc-en havnet rett under 15 tusen kroner, og det er sannelig ikke verst for en pc av dette kaliberet. Benchmark-testene våre viser at den henger med, men er ikke blant de aller raskeste. Harddisken er imidlertid helt i toppsjiktet.

En litt stusselig pc sammenlignet med de som koster noen tusen kroner mer, kanskje, men totalt et kjøp du burde vurdere. Vurder også om du heller vil bygge en selv, og dermed bytte ut noen av komponentene i denne.

Ytelse – 84%
Kvalitet – 85%
Mye for pengene – 80%

Totalt – 83%

Pris: ca. 14.600 kr
Leverandør: Komplett (komplett.no)

 

 

Fujitsu-Siemens Scaleo 600

 

En klasse opp

En tilsynelatende standard pc, på den hyggelige delen av skalaen prismessig. Et par mangler fant vi likevel.

Fujitsu-Siemens leverer en typisk Elkjøp-pc. Det behøver nødvendigvis ikke bety noe negativt, for du får relativt mye for pengene her. Et stilig design er blant egenskapene Scaleo kan skilte med. Brukervennligheten er også godt tatt vare på. USB, mikrofoninngang og hodetelefonutgang i front er noe vi setter pris på. Videre er maskinen utstyrt med en 16x DVD-spiller, en 2x-brenner, nettverkskort, modem og et par ok høyttalere. De viktigste delene består av Athlon XP 2100+ - som som kjent kjører på 1,73 GHz – et GeForce 2-kort med 64MB RAM og en 80GB harddisk. Prosessoren er flott, men de to andre delene er vi mer skeptiske til. Et GeForce 2-kort er rett og slett ikke nok nå i våre dager, og i hvert fall ikke hvis du skal drive med litt seriøs spilling eller multimedia. Dette kortet leveres med 64 MB RAM og tv-utgang, men dette kan ikke skjule faktum at det skulle vært lagt mer penger her. Et slikt kort koster vanligvis 6-700 kroner i butikken. Ikke akkurat mye i forhold til et GeForce 4…

Vårt andre ankepunkt er harddisken. Denne roterer med 5400 omdreininger i minuttet, mot 7200 som er den vanlige standarden i dag. Vi kan se av ytelsestestene at den ikke holder mål hastighetsmessig. Det er vel og bra at søketida er lav, men disken kan rett og slett ikke flytte data raskt nok når det er snakk om tyngre oppgaver.

Vanlig skjerm
Skjermen er en 17-tommer av det ikke helt flate slaget. Den buer mye, og er dessuten ikke helt klar og skarp. Menysystemet er av det gode, gamle slaget med to knapper for pluss og minus, og to valgknapper. Ingen overraskelser her. Det er det heller ikke snakk om når det dreier seg om operativsystemet. Windows XP Home Edition burde være kjent for de fleste. Norsk versjon leveres.

Faktisk er det mest interessante med denne pc-en noe annet enn pc-en selv. For bare tusen kroner til kan du gå opp en klasse hos Fujitsu-Siemens og få noe ganske annet. Prosessoren er den samme, og det er det meste av det andre utstyret også. Forskjellen er at du får et FireWire-kort, dobbelt så mye RAM og en 120 GB harddisk med 7200 omdreininger. Ikke dumt for en tusenlapp, altså.

Programvare
Programvarepakken som følger med er heller ikke noe Fujitsu-Siemens burde skamme seg over. Den består altså av nevnte Windows XP, kontorpakken Works 2002, et par spill (blant annet MS MotoCross Madness), Norman Virus Control som er gratis i tre måneder og de nødvendige verktøyene for cd-brenning og DVD-avspilling, i dette tilfellet Nero Burning ROM og WinDVD.

Som nevnt anbefaler vi at du vurderer modellen som er tusen kroner dyrere. Hvis du likevel går for denne, er det det ikke verdens undergang likevel. Ytelsen er så der, og en annen harddisk er en god investering.

Ytelse – 73%
Kvalitet – 80%
Mye for pengene – 75%

Totalt – 76%

Pris: ca. 15.000 kr
Leverandør: Fujitsu-Siemens (fujitsu-siemens.no)

 

 

Hewlett-Packard Pavilion 781

 

Pakkeløsningen

Hewlett-Packard er en av dem som virkelig kan dette med pc-er til privatmarkedet. Maken til pakkeløsning skal en lete lenge etter.

Det første som slår oss når vi åpner pakkene, er hvor omfattende det hele er. Vel er selve kabinettet det minste i testen, men alt det andre som følger med er alt annet enn lite. En liten oppramsing: Webkamera, trådløst tastatur med mengder av funksjonsknapper, trådløs mus, høyttalersystem med separat subwoofer og en liten mengde programvare. Av de mer vanlige komponentene finner vi en Pentium 4 2 GHz, 512 MB RAM, 80 GB harddisk, 16x DVD, 24x cd-rw og et GeForce 4 64 MB skjermkort. Det skulle dermed bety at det skulle være duket for en meget bra pc-opplevelse.

Lite og innholdsrikt
Kabinettet er som sagt lite. Det har kontakter for FireWire og USB i front, og den noe sprø cd-holderen Hewlett Packard pleier å sette på toppen av sine pc-er. Vi har aldri sett noen som faktisk bruker denne, men en artig liten detalj er den jo. Designet er pent i forskjellige nyanser av grått, og det hele ser ganske stilig ut. Vi la også merke til at maskinen er ganske stillegående. Maskinene fra Komplett med Chieftec-kabinett var de eneste som slo HP lydnivåmessig. Bak på pc-en er det uttak for det meste. Nettverk, modem, FireWire, USB og alt det en trenger. Nok av plass til å koble opp det medfølgende webkameraet, for eksempel. Lydsystemet med en liten basskasse og to ørsmå høyttalere er greit nok. Det ser stiligere ut enn det låter. Milevis fra surroundpakkene på andre pc-er, og en hel verden unna det du kanskje har av lyd i stua. Greit til sitt bruk er det likevel. Tastaturet er en fryd å bruke med alle ekstraknappene og funksjonene det har, og trådløst utstyr er virkelig en fornøyelse. Vi får håpe flere leverandører bruker dette i sine pc-er framover.

Det samme gjelder for øvrig flatskjermer, og det har også HP levert med denne pc-en. Det var ikke det vi var ute etter i utgangspunktet, men bevares, skjermen er flott, den. Det er en 15-tommer, og den har blant annet uttak for lyd i foten.

Komplett pakke
Hewlett-Packard ligger altså milevis foran de andre når det gjelder å sette sammen en pc-pakke. I tillegg til all den nevnte maskinvaren, finner du programmer som AutoRoute, PictureIT, Word, Works og Encarta fra Microsoft. Brennerprogram og Norton AntiVirus er også på plass. Du får med store installasjonsplakater og manualer på cd og bøker og det hele. Der ser ut til at HP har tenkt på alt. Ytelsesmessig er den ikke den raskeste vi har testet, men det holder. 3D-ytelse fikk vi dessverre ikke testet, da 3DMark nektet å kjøre på denne maskinen.

Denne pc-ens pris levert med flatskjerm er 23.990 kr. Med 17" koster den 19.990.

Ytelse – 80%
Kvalitet – 80%
Mye for pengene – 85%

Totalt – 82%

Pris: 19.990 kr
Distributør: Hewlett-Packard (hp.no)

 

 

Selvbestilt fra nettbutikker

 

Priskongen

Vi tok en runde og kikket og bestilte inn alt vi trengte til en kraftig pc på diverse nettbutikker. Vi er overrasket over hvor mye vi fikk for pengene.

Ferdig-pc-er er vel og bra, men hvis du har spesielle behov for diverse maskinvare, er det ingenting som kan måle seg med å bygge sin egen pc. Dell har riktignok muligheten til at du kan bygge din egen pc til en viss grad i deres nettbutikk, men valgene du har er ikke så mange at det i det hele tatt nærmer seg mulighetene du har hvis du bygger selv. Nå skal de sies at selvbygging ikke er for de som eventuelt ikke har noen kunnskap om en pcs komponenter, men har du litt bakgrunnskunnskap, burde det gå greit.

Bestilling av produkter er en enkel sak. De store butikkene har stort sett flotte rutiner på salg via nettet, og produktene kan hentes på postkontoret få dager senere. For å få mest mulig ut av kjøpet, bør du undersøke flere nettbutikker før du handler. Prisene varierer, men ikke forvent å finne de helt store besparelsene. Likevel er det mye å tjene på å lete litt, da du totalt sett kan spare mye. Da vi samlet inn priser, fant vi ut at den totale besparelsen på å konsekvent velge de billigste butikkene havnet på rundt 500 kroner. Dette blir dessverre ikke nettobesparelsen, for du må regne med å måtte betale tilbake noe av dette i form av økte fraktgebyrer. Vi har ikke funnet noen butikker som ikke tillegger avgift for frakt av produktene.

Kraftpakke
Pc-en vi bygde ble vi som nevnt positivt overrasket over. Ikke bare fikk vi råd til en Pentium 4 2,2GHz (som var noe av det aller kraftigste på markedet da den ble bestilt), men også annet utstyr helt på toppen av ytelsesskalaen. Hovedkort med støtte for RAID er en stor fordel for deg som skal bruke pc-en til viktige ting. RAID innebærer som kjent at du kan sette opp harddiskene dine på forskjellige måter, slik at de enten optimaliseres for ytelse eller sikkerhet, eller for flere mellomting mellom disse. Mer om dette kan du finne i forrige PCPro, nr  3/2002, eller på for eksempel raid.com/04_01_00.html.

Et spennende emne for deg med sans for interessante datalagringsløsninger. Vi fikk altså råd til et hovedkort med RAID-støtte, 512 MB DDR-RAM, 120 GB harddisk, et surroundsystem, et glimrende kabinett fra Chieftec, en 40x cd-brenner, DVD-spiller, lydkort, USB 2.0-kontakter, nettverskort, trådløst tastatur og trådløs optisk mus, FireWire-kontakter og til og med en USB-lås som kan hindre tyven i å starte maskinen. Skjermkortet vi satt inn var også eksepsjonelt. Et GeForce 4 med 128 MB RAM er ikke akkurat å forakte. Dette er et kort laget spesielt for spilling, og er et meget kraftig (og dyrt) kort. En pris på nesten fire tusen kroner for et skjermkort vil nok skremme de fleste, men skal vi ha en kraftig pc, er det ingen vei utenom. Det låter ganske imponerende, gjør det ikke?

Vi bestilte også en 19" skjerm fra LG. Denne modellen hadde vi til test i forrige utgave av PCPro, og vi ga den hederlig omtale som en av de absolutt billigste og beste i klassen. Vi kunne selvsagt satset på å gå ned i ytelse på maskinen generelt og heller fått en bedre eller større skjerm, men dette var ikke hovedfokus denne gang. For å gjøre denne pc-en mer sammenlignbar med de andre i testen, var altså dette måten vi valgte å gjøre det på. Dette må du imidlertid tenke nøye gjennom hvis du bestiller. Skjermen er normalt ikke noe vi oppfordrer til å gjøre til en salderingspost her i PCPro, men nå var det vel heller ikke snakk om det denne gang. Uansett, vurderingen er din, og den er mest sannsynlig det viktigste spørsmålet du må finne ut av som pc-bygger.

Intet operativsystem
Vi kjøpte en pc uten operativsystem denne gang, og hvis du ikke har lisens for et eller vil bruke et av gratisoperativsystemene må du legge til denne prisen. Litt urettferdig i og med at du får operativsystem ferdig levert på pakke-pc-er kanskje, men de nødvendige justeringene kan du selv gjøre i hodet.

Avanserte muligheter
Vi merket allerede da vi installerte Windows at dette er en pc litt utenom det vanlige. Jeg har aldri sett en Windows-installasjon gå så fort for seg. Imponerende er det også å se på hvilke muligheter for avansert strømstyring og diverse kontrollmuligheter pc-en har, for ikke å snakke om hvor behagelig og enkelt det er å bruke kabinettet. Ingen skarpe kanter og deler som ikke passer sammen her, nei. Verdt å merke seg er også hvor enkelt kabinettet gjør det å bytte ut disker. Den lille kassa hvor harddisker plasseres kan enkelt tas ut ved hjelp av en liten hendel, noe som gjør installasjon til en fryd. Cd-stasjoner lar seg imidlertid ikke skrus fast uten monteringsskinner, så dette må du sørge for å ha tilgjengelig. Ellers er kabinettet en sort estetisk nytelse, og selv om dette ikke har noe innvirkning på ytelse, er det slett ikke dumt å ha en pen maskin under skrivebordet.

Lydsystemet består av lydkortet Creative Sound Blaster Audigy Player og et sett med surroundhøyttalere av typen Creative SoundWorks Digital. Dette er intet supersystem når det gjelder lydkvalitet, men greit nok til sitt bruk. Ikke forvent samme resultatene som du har i stereoen i stua.

Resultatene vi målte bygge-pc-en vår til er imponerende. Skjermkortet skal ta mye av æren for det superhøye resultatet vi fikk under målingen med 3DMark, mens resten av utstyret gjorde en respektabel innsats i PCMark 2002.

Ytelsesmessig havner da denne pc-en helt i topp, og er du primært ute etter hastighet er denne å anbefale.

Garanti
Vi nøler ikke med å anbefale å bygge pc selv. En får reklamasjonsrett i følge kjøpsloven hos de seriøse forhandlerne, og hvis en er i tvil om firmaets seriøsitet rundt dette er det like greit å holde seg unna. Vi kan altså ikke se noen grunn til at dette skal være et ankepunkt, for du er altså garantert 2 års reklamasjonsrett i følge kjøpsloven. Er du heldig, tilbyr produsenten av maskinvaren enda lenger garantitid. Hvis du derimot er avhengig av på-stedet-reparasjon og nye produkter levert mens ditt er på reparasjon og lignende ordninger, bør du nok heller se på andre løsninger.

Ytelse – 92%
Kvalitet – 90%
Mye for pengene – 87%

Totalt – 90%

Pris: 19.957 kr


·  Billige butikker

- komplett.no (tlf: 33 47 14 00)
- mpx.no (tlf: 33 29 34 00)
- psdata.no (tlf: 37 25 37 25)
multicom.no (tlf: 37 08 10 00)
- mamoz.no (tlf: 73 54 03 91)
-
dius.no
- www.itbutikken.dk
- databutikken.com

 

 

REC PowerLine 260

 

Litt kjedelig

Det er alltid en glede å ha med norske produsenter i en test, og det er ikke noe unntak denne gang. Vi lurer bare på hva som er galt med harddisken i pc-en.

Dette er en velutstyrt pc på alle mulige måter. Likevel er det et par viktige punkter som drar ned helhetsinntrykket en god del. Vi tar det like godt med en gang. Harddisken er svært treg, viser våre tester. Det dårligste resultatet av alle harddisker i testen. 80 GB stor er den, noe som burde være tilstrekkelig. Men, altfor treg. Den neste skuffelsen er skjermen. En 17-tommer er ikke akkurat det vi drømmer om. Buet skjerm og kornete også. Dessuten et noe tungvint menysystem. Nei, dette holder ikke. Hopp over NEC MultiSync V721 hvis du kjøper denne pc-en. Skjermkortet er et GeForce 2 som ga skuffende resultater i 3DMark.

Surround
Da var det negative gjort unna, og vi kan fokusere på det som virkelig er bra med denne pc-en.16x DVD, 32x cd-rw, Pentium 4 2 GHz, seks USB-uttak, FireWire og et bra surroundsystem. Godt å se at tastaturet har mange funksjonstaster også. En fryd å bruke disse, da en ofte kan spare verdifulle og kjedelige sekunder. I motsetning til Hewlett-Packard leverer ikke REC noe annet utstyr enn det absolutt nødvendige sammen med pc-en sin. Instruksjonsbøker og noen cd-er som fulgte med hovedkortet og litt slikt er heldigvis med. REC leverer altså også pc-en sin med to stasjoner, en DVD og en cd-rw. De eneste som ikke gjør det er Komplett, og vi må si oss fornøyde med at alle de andre gjør det. Det letter jobben med å kopiere cd-er en del, for ikke å snakke om tidsmessige besparelser.

Lydsystemet er et sett med Creative SoundWorks Desktop Theater 5.1, og som navnet antyder er det et surroundsystem. Lydkvaliteten er det ingenting å si på. Vi er fornøyde, men igjen – det er ikke noe drømmeanlegg rent lydmessig. Et hakk tilbake i kjeden finner vi Sound Blaster Audigy, et kort det ser ut til at flere og flere produsenter benytter seg av. At det har FireWire-uttak er så klart svært praktisk for produsentene, da de slipper å bruke ekstra kroner på å inkludere dette i maskinen selv.

Ytelse mangler
Totalt sett en pakke som ikke er blant racerne, altså. Vi skal tilgi dem det, for prisen er ikke så verst. En annen harddisk og en annen skjerm burde du likevel vurdere å skaffe deg. Skjermkortet burde også byttes ut hvis du driver med spill og multimedia, og kanskje mer minne også ville vært en fordel…

Ytelsesmessig en middelmådig pc i denne testen, med en pris som dessverre er for høy til at den kan forsvares.

Ytelse – 79%
Kvalitet – 82%
Mye for pengene – 78%

Totalt – 80%

Pris: 19.890 kr
Distributør: REC Cinet (
www.reccinet.no)

 

Vinnerne

Det er ikke tvil om hvilken pc vi ville valgt av disse sju. Hvis du har tid, kunnskap og litt tålmodighet lønner det seg definitivt å gjøre seg litt flid med å bestille varer og sette dem sammen selv. Det er ikke en overveldende jobb, verken med tanke på tidsbruk eller kompleksitet. Hvis du handler på nettbutikker har du til og med returrett hvis noen av delene ikke skulle passe sammen, eller om du finner samme produkt billigere andre steder. Både ytelses- og utstyrsmessig havnet vår selvbygger helt på topp. Både harddisken og skjermytelsen var best av alle, mens prosessor og minne kom ørlite bak Dell.

Hvis en av ulike grunner ikke kan bygge selv, har vi et par andre kandidater. Hewlett-Packards og Kompletts pc er ypperlige pc-er begge to, og hvilken av disse du velger må du lese deg frem i teksten for å finne ut. Du gjør ingen bommert ved å velge den ene framfor den andre, for begge har høy kvalitet, om enn med forskjellig design og utstyrsnivå. En ting vi ikke skal stikke under en stol er at det kan være en del problemer forbundet med selvbygging framfor komplette løsninger. Garantier og support er noe helt annet på komplette løsninger. Og er man uheldig og får ting som ikke virker, så er det mindre problemer å få fikset en komplett pakke. I prinsippet i hvert fall…

Du savner kanskje noen navn i testen. Compaq sendte en pc, men bommet dessverre stygt denne gang. De leverte en bedrifts-pc tross gjentatte påminnelser om at dette skulle være en multimediemaskin til hjemmebruk. Dessuten fulgte det ikke med skjerm, og maskinen fungerte heller ikke. Derfor valgte vi å ikke ha den med.

Packard Bell er i ferd med å skifte produktserier, og de hadde ikke fått inn noen modeller i den nye serien da testen ble gjennomført. Vi skal imidlertid følge med og gi dere tilbakemelding på hva som skjer på den kanten.

Konklusjonen her var imidlertid grei: Du får mest ytelse for pengene dersom du bygger selv!

Først publisert nr. 4, 2002

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter