Slik fungerer brenning   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CD-R og CD-RW brenning.

Hvordan er det mulig?


Normale CD-plater blir produsert i et eget CD-trykkeri. Små hull i et plastlag på CDen avslører et reflekterende lag. Avhengig av om leselaseren reflekteres eller ikke, blir det lagret en null eller én på CDen. CD-R benytter et fotosensitivt materiale som smeltes under skrivingen.


Hele prosessen med å skrive til en CD-R-plate er permanent av natur, og det er temmelig sikkert at det ikke vil komme noen ny teknologi som vil endre på dette. Materialet i CD-R-platenes reflekterende lag består av cyanin og pthalocyanin. Disse stoffene er ikke ukjent for fotobransjen, så det er helt naturlig at selskaper som Kodak og Fuji lager CD-R-plater.

En CD-brenner har to styrker på laseren. Den sterkeste varmer opp et punkt på platen så det blir lysabsorberende eller gjennomsiktig. De punktene som ikke påvirkes forblir reflekterende.
 

(361x260 pixel - 3549 bytes)
 CD-RW er enda mer avansert og bruker et dielektrisk metallbelegg som databærer. I motsetning til magneto-optiske disker, er dette belegget ikke magnetisk. Belegget blir snarere endret fra krystallinsk til ikke krystallinsk. Når belegget er krystalinsk, reflekteres laseren og omvendt.

CD-RW har tre styrkegrader på laseren. Den sterkeste skriver og gjør om bit-området til ikke-krystallinsk. Den mellomste går motsatt vei og gjør belegget krystallinsk og dermed reflekterende igjen. Som vanlig benyttes den svakeste styrkegraden til lesing.
 

(361x260 pixel - 3779 bytes)

 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter