Skrivere   
 

Opp
Blekkskrivere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skriver

Skrivere kobles vanligvis til parallellporten eller USB porten på datamaskinen. Kvaliteten på en skriver blir ofte vurdert etter fire kriterium: Fart, oppløsning, farger og språk.

Fart: Antall sider i minuttet i Sort/Hvitt eller farger.

Oppløsning: Måles i dpi (dots per inch). Viser hvor mange punkt skriveren klarer å tegne på en kvadrattomme.

Farger: Ja eller Nei

Språk: Maskinuavhengig språk som gjør at skriveren kan kommunisere med hvilken som helst maskin. F.eks. PCL eller postscript.

Matriseskriver

Matriseskriveren har et skrivehode som med en rekke nåler som slå på papiret med et fargebånd i mellom. Bokstavene og bildene bygges opp av matriser som disse nålene består av.

Dagens matriseskrivere bruker 9, 18, 24 eller 48 nåler organisert i en eller flere rekker for å tegne på papiret.

Fordelen med matriseskriver er at den har gjennomslag. Ulempene er at de bråker mye, har treg utskriftshastighet og dårlig grafisk oppløsning.

Blekkskriver

I utgangspunktet ganske lik matriseskriveren, men nålene er her byttet ut med dyser som spruter blekk på papiret En blekkskriver er oftest en fargeskriver og har da fire forskjellige farger å skrive med: CMYK (Cyan, Magenta, Yellow og K for sort). Disse fargene kan kombineres til mange forskjellige farger.

Laserskriver

Laserskriveren bruker en laser for å overføre til papir. Laseren slår seg av og på mens den farer over en trommel. Det området som blir belyst trekker til seg pulver, og dette pulveret blir deretter trykt ned på papiret. 

Laserskriveren skriver fra 4 til mange sider i minuttet. Hastigheten begrenses egentlig bare av hvor mye minne skriveren har og hastigheten på prosessoren i skriveren.

 

Startside ] Opp ] Blekkskrivere ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter