Settlers   
 

Opp
Spilleregler
Utvidelse til 6 spillere
Sjøfarer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SETTLERS FRA CATAN - Det taktiske spillet om handel og makt

I The Settlers er du satt til å kolonisere øya Catan. Du begynner med to hus og ved hjelp av øyas råstoffer bygger du deg opp veinett og byer. Men du er ikke alene på øya. Etter hvert som kolonien din vokser og overtar mer og mer av øya vil du stifte bekjentskap med de andre kolonistene. Det blir knapt med råstoffer og for å kunne bygge ut videre må du forhandle med de andre spillerne. Mangler du tømmer? Se om du kan bytte noe til deg? Petter mangler ull og Ellen korn, har du for mye av det?

The Settlers er den desidert største spillsuksess i nyere tid. For å seire i The Settlers vil du trenge både taktiske evner, en nese for gode byttehandler og en aldri så liten dose flaks.


 

Her ses en del af Settlers serien.
Hele serien af Siedler produkterHidtil har det kun været grundspillet man har kunne købe i Danmark, men nu er Søfarer udvidelsen kommet på gaden og udvidelse til 5-6 personer.

Det burde være muligt at skaffe udvidelserne i stormagasiner og legetøjsforretninger. Skulle det glippe så kan man købe de damske udgaver i spilforretningen fantask.


 


Her følger en beskrivelse af de enkelte dele i Settlers serien.
The Settler grundspillet The Settlers. Basisspillet for 3-4 personer. Det der startede det hele.
Udvidelse til 5-6 spillere Udvidelsen til basisspillet, der gør det muligt for 5-6 personer at spille The Settlers. Huse og veje til to personer + ekstra hexfelter.
Søfarende Der er nu blevet indført skibe og scenarier. Man er ikke længere bundet til hovedøen, med har nu mulighed for at gå vandvejen og komme ud i verden. Man har mulighed for at spille forskellige scenarier. Der følger en del forskellige scenarier med spillet, og på internette er der mange steder hvor man kan finde ekstra scenarier. Med Søfarerspillet bliver guldfeltet indført.
Søfarende 5-6 personer Søfarer for 5-6 personer. Skibe to to ekstra personer samt ekstra brikker og scenarier.
Byer og Riddere Med Byer og riddere er spillet nu ændret på flere punkter. Spillet er blevet mere strategisk. Landet bliver truet af en barbarhær, der kommer og hærger landet. Ridderne er nu blevet til brikker der placeres på brættet, der kan bruges til forsvar mod barbarhæren, røveren og andre spillere. De normale udviklingskort er væk. Nu skal man udvikle civilisationen for at få udvilklingskort. Spillet er blevet mere strategisk og spilletiden er nu på 2 - 3 timer
Byer og Riddere 5-6 personer Byer og riddere til 5-6 personer. Brikker og hexfelter til to ekstra personer.
Kortspil Dette kortspil er for to personer, og bygget over The Settlers spillet.
Kortspil - turneringsudvidelsen Turnerings udvidelsen. Der får man nye kort til kortspillet, samt hver spiller får mulighed for at sammensætte sit eget dæk kort.
Scenarier der kan spilles med basisspillet Kosmos har her valgt to specielle scenarier med et historisk tema. Cheops der foregår i Faraos Ægypten, og Alexander den Stores sejerstogt gennem europa og asien.

Regeloversættelse: Alexander den Store og Cheops
Nürnberg settlers Nürnberg Settlers. Et fuldt spil, udgivet i anledning af 950 års jubilæummet for Nürnberg. Et anderledes Settlers spil, hvor man skal skaffe råstoffer og producere varer i byen, som skal eksporteres. Pengene kan bruges til at bygge mure og tårne omkring byen. læs artikel.
Space Settlers Sternenfahrer. Space settlers. En spil der er bygget på settlers spillet, men som samtidigt er meget anderledes. Alle spillere starteren i Catan Galaksen og skal nu bygge koloni og handelsskibe der skal bruges til at udforske og kolonicere verdensrummet. Sternenfahrer er en kasse fyldt med materiale, men alt er i en utrolig god kvalitet. Læse mere her.
Udvidelse til Spacesetters Udvidelsen til sternenfahrer, så man nu kan spiller 5-6 personer. Denne kase indeholder ekstra planetsystemer, og alt det materiale som to ekstra personer har brug for. Der er også kommet en ekstra fremmed race.
Settlers figurer Disse fem figurer gør det nu muligt at kifte de små papbrikker ud i Sternenfahrer. Figurene er ikke direkte nødvendige for spillet, men når man nu har alt det andet, så vil man vel ikke nøjes med nogle papskiver til at repræsentere de fremmede. Figurene er flotte og færdigmalet.
Settlers bogen Settlers bogen. Her skulle stå alt hvad der er værd at vide om The Settlers. Og skulle man ikke gide at læse om taktik og spillets historie, så er bogets scenarier og ekstra materiale alt værd. Der er femten flotte scenarier, med alt det ekstra materiale man skal bruge, og med flotte beskrivelser af historien bag scenariet samt en grundig gennemgang af hvad der skal bruges af materiale og regler. En længe ventet bog som har været ventetiden værd. Desværre kan den kun fås på tysk.
En pæn del af scenarierne er nu oversat til engelsk og kan findes på: www.gamingdumpster.com så der skulle ikke længere være nogen grund til ikke at prøve bogen.
Flere historiske scenarier

Efter den store succes som Historiske Scenarier 1 har været, så skulle der selvfølgelig komme endnu en omgang historiske scenarier.

Den Kinesiske Mur: Denne gang er vi i Kina, hvor hver spiller skal hjælpe til med at holde stepperidderne på den anden side af muren, for derigennem at forhindre plyndring af landet. Hvis man har prøvet PC spillet vil man kunne genkende Ørkenrytterne, som er et af de bærende elementer i dette scenarie. Scenariet er for 4 eller 6 personer. Den kinesiske mur er settlers med en smule fyld, men ganske underholdende.
Oversættelse af reglerne.

Troia: I Troia scenariet er de to byer Troia og Mykene kommet op og slås, ganske som i sagnet. Hver spiller er fra starten tilknyttet en af byerne, og skal ved at donere råstoffer til kampen, søge at styrke byerne og derigennem vinde sejrspoint. Troia er for 4 eller 6 personer, og det af de to scenarier der er mest anderledes.
Jeg finder at Troia er det klart bedste af de to scenarier, og det scenarie hvor der er indført flest nye ting.
De Historiske Scenarier 2 er et tydeligt eksempel på at Settlers ikke bare er Settlers, men derimod en hel verden af nye oplevelser. Med få virkemiddler kan man få helt nye spiloplevelser ud af spillet.

Startside ] Opp ] Spilleregler ] Utvidelse til 6 spillere ] Sjøfarer ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter