Seagate Barracuda IV   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seagate Barracuda IV

Dato: 16.03.2002

Det har florert mange lovord om harddisker fra Seagate i den senere tid. Spesielt deres nyeste IDE-serie Barracuda IV har fått mye skryt. Disken er kjent for å ha et lavt støynivå, liten varmeutvikling og høy driftsikkerhet. Vi har sett nærmere på 80 GB-versjonen av Barracuda IV.

Seagate har lenge vært en av markedets ledende SCSI-produsenter. IDE-disk markedet er det derimot IBM og Western Digital som har dominert her i Norge.

Ved første øyekast virker disken gjennomført solid og har ingen synlige svakheter. Da tenker vi spesielt på det at undersiden av harddiskene ofte har blottet kretskortet mot oss. På Seagate Barracuda IV er undersiden dekket av støydempende materiale med et deksel av metall. Dette gir disken en "pent" utsende og bærer preg av å være solid.

 

Spesifikasjoner:
  • Model: ST380021A
  • Størrelse: 80 GB (20, 40, 60 og 80 GB)
  • Hurtigminne (cache): 2000 KB
  • GB pr. plate: 40 GB
  • Plater: 2
  • Hoder: 4
  • Grensesnitt: ATA100 (mode-5)

Testoppsett

Hardware
Hovedkort
MSI i815EP Pro-R
Prosessorer
Intel Pentium III 800 MHz
RAM
2 x 256 MB Apacer PC133 SDRAM
RAID-kontroller
Onboard Promise RAID Fasttrak 100
Harddisk for OS
WD400BB
Harddisker
Seagate Barracuda IV
IBM 120GXP
IBM60GXP
WD1200BB
WD1200JB
 
Maxtor D740X 6L
Software
Operativsystem
Windows 2000 SP2 (NTFS)
Applikasjoner
HD Tach v2.61
SiSoft Sandra 2002
Winbench 99 v2.0
Drivere
i815EP v.2.60.001
Promise Fasttrak v1.0.0.0

 

Testprogrammene

Ziff Davis Winbench99 er nå i versjon 2.0. Dette programmet egner seg til å teste harddisker, grafikk og video-subsystem under Windows-plattformen. Programmet støtter Windows9x/Me/2000/NT og tester ytelsen til harddisken med hensyn til filsystem og cluster-størrelse. Buisness Disk WinMark99 simulerer programmer som WordPerfect Suite 8, Lotus Smart Suite, MS Office 97 og Netscape Navigator. High-End Disk WinMark99 simulerer programmer som krever noe mer, Photoshop 4.0, SoundForge 4.0 og Visual C++.

HD TACH er et program som blant annet tester den fysiske skrive- og leseytelsen til f.eks. harddisker. Slik vi bruker dette programmet blir det ikke tatt hensyn til filsystemer, kun den fysiske ytelsen.

SiSoft Sandra 2000 er et populært program som har et greit grafisk brukergrensesnitt. SiSoft Sandra har problemer med vår Promise RAID kontroller under Windows2000, så dette programmet er bare brukt under Windows 98SE.

Testing av ytelse

Harddisken ble partisjonert med én partisjon som brukte hele kapasiteten til harddisken. Under FAT32 ble cluster-størrelsen satt til 32 KB som er standard cluster-størrelse under Windows 98SE for partisjoner over 4 GB. Samme partisjon ble også testet under Windows 2000.

Under Windows 2000 sitt filsystem NTFS ble cluster-størrelsen satt til 4096 byte som er standard for partisjoner over 2 GB.

Testing av støy

Harddisken har fått en karakter og kommentar for støy. Oppfatningen av hvor mye en harddisk bråker kan variere fra person til person, og dette er derfor en rent subjektiv test.

Testing av varmeutvikling

Harddisken ble utstyrts med ekstern varmesensor som målte temperaturen på harddisken under testing. Testingen ble målt i romtemperatur utenfor kabinettet.

Vurdering konstruksjon

Vår vurdering av produktetes konstruksjon utvendig. Gis en total vurdering og minus og plus bemerkes.

Lese- og skriveytelse


I HD Tach viser resultatet fra testdisken en stabil lese- og skriveytelse. Den gjennomsnittlige lese- og skrivehastigheten er godkjent selv om den er litt dårligere en de raskeste diskene. Selv om maksimums-hastigheten ikke kommer helt på høyde med de beste diskene, må man kunne si dette er godkjente resultater fra Seagate.

 

De resultatene Sandra gir oss bekrefter egentlig bare resultatet som vi fikk i HD Tach. Seagate faller litt tilbake for de raskeste diskene, men holder følge på vekselvis lesing og skriving som forøvrig er det en harddisk gjør mest av til vanlig (spesielle bruksområder kan ha andre bruksmønstere).
 

Igjen gjør Seagate Barracuda IV det bra, men ikke så bra som de nyeste harddiskene fra Western Digital og IBM. Som vi ser er det ikke så veldig mye som skiller de fire beste diskene i disse testen. Spesielt kan en merke seg resultatet mot slutten av harddisken som bare er 1800 KB/s lavere enn resultatet for den beste disken.


I denne testen gjør Seagate Barracuda IV det tilnærmet like bra som Western Digitals 1200BB. IBM 120GXP og Western Digital 1200JB er igjen et hestehode foran. Igjen må vi si det er godkjent av Seagate, men resultatet kunne nok godt vært litt bedre her også. Det er mulig det er en begrensning som er nødvendig for å sikre kvaliteten på harddisken.

 

Aksesstid målt i HD Tach viser en Seagate-disk som ikke helt holder følge med de beste. Det må også sies at Seagate har en funksjon som kalles Automatic Acoustic Management (AAM). Dette er en lyd-reduserende funksjon som er slått på som standard. Det er mulig å skru av denne funksjonaliteten med Seagate sitt eget program som kan lastes ned her, eller man kan benytte et program fra IBM som også fungerer på Seagate-disker. Vi har valgt å ikke ta hensyn til dette i testen, og tester harddiskene slik de blir levert fra produsent. Om noen sluttbrukere eller OEM-leverandører velger å skru av denne funksjonen blir opp til disse. Ved å skru av AAM reduseres iallfall aksesstiden med ca 1 ms, mens ytelsen jevnt over ikke blir spesielt bedre.


Sandra har ikke den mest nøyaktige målingen av aksesstid og runder av til nærmeste ms. Her viser IBM muskler og ligger i følge Sandra 1 ms foran konkurentene.


 

I Winbench ser vi det samme som i HD Tach. Seagate holder ikke helt følge med de raskeste diskene, uten av det er av enormt stor betydning.

 

I følge HD Tach har Seagate Barracuda IV et lavt prosessor-forbruk. Men så er heller ikke prosessor-forbruk det største problemet i dagens raske datamaskiner.

 

Vi ser den samme tendensen som i HD Tach. Seagate er helt i toppsjiktet når det gjelder forbruk av prossesorkraft. IBM-disker har på sin side alltd vært storforbrukere av prosessor-kraft.

 

Harddisk-indeksen i Sandra er en totalvurdering av harddisken. Her gjør Seagate Barracuda IV det bra som nr 4 av 6 disker, som alle er av nyere dato.

Varme

Høye temperaturer er en av de verste fiendene til alt elektronisk utstyr. Ikke bare gir det større slitasje, men det kan også være direkte brannfarlig. Selv om brannfaren i en harddisk kanskje ikke er den aller største.

Våre målinger som er utført på overflaten av harddisken gir Barracuda IV en maksimumstemperatur på 34 grader. Tar vi lydisoleringen i betrakting er dette meget bra. Det kan allikevel være greit med aktiv kjøling på alle harddisker for å redusere risikonen for feil på disken pga. høy varme over tid. Hvordan disken er montert i kabinettet og andre faktorer kan også ha betydning for temperaturen. Seagate anbefaler en arbeidstemperatur mellom 0°Cog 60°C. Dette er nok den innvendige temperaturen, som er noe høyere enn de 34°C vi målte på overflaten.


Støy

Flere setter støy som en viktig faktor når en ny harddisk skal handles inn. Her har Seagate fått et svært bra rykte den siste tiden, og dette er noe vi bare kan bekrefte!

 

Vurdering
Karakter
Nesten lydløs
5
Lav
4
Middels
3
Høyt
2
Meget høyt
1

 

Harddisk
Karakter
WD1200JB
2+
WD1200BB
2+
IBM 120GXP
2
IBM 60GXP
1
Maxtor D740X
3
Seagate Barracuda IV
5-

Karkateren 5- har til dags dato vært forbeholdt harddisker med 5400 rpm rotasjonshastighet. Så vidt vi kjenner til er det ingen andre 7200 rpm-harddisker som kan vise til det samme lave støynivået som Seagate Barracuda IV.


Konstruksjon

Konstruksjonen som er benyttet på denne Seagate-harddisken gjør den til en av de best beskyttede harddiskene vi har sett. Kontaktene for IDE-tilkobling og strømtilførsel er også meget solide. Spesielt likte vi måten strøm-kontakten er festet på, og integrert i samme plastramme som IDE-kontakten er. Dette gir et solid feste for strøm-tilkoblingen. I motsetning til endel harddisker som har problemer med løse og dårlige fester for strømkontakten er ikke dette noe problem på Seagate Barracuda IV.

Konklusjon

Etter å ha testet denne disken i en serie testprogrammer er vi kommet frem til følgende: Seagate Barracuda IV er ikke den beste harddisken med tanke på ren ytelse, men heller ikke noen dårlig disk av den grunn. Spesielt kan vi nevne en meget jevn lese- og skrivehastighet, noe som kan være viktig for bl.a. A/V-redigering.

Stort sett gjør disken det litt over middels i det fleste testene, men skårer definitivt best på støy og teknisk konstruksjon. Disken leveres ikke med større kapasitet enn 80 GB, mens konkurentene på sin side leverer 7200-rpm-disker med 120 GB kapasitet. 80 GB kapasitet holder nok lenge for mange, men kan nok også være litt i det snaueste laget for noen.

Desverre har vi ikke hatt anledning til å teste denne harddisken i RAID-oppsett, som absolutt kan være en fordel ved A/V-arbeid. Ved å skru av AAM som vi har nevnt tidligere i testen, kan det oppnås en forbedring i aksesstiden. Dette er noe som ikke er anbefalt av Seagate å gjøre, men det er heller ikke direkte frarådet fra deres side.


Oppsummering

+
-

+ Tilnærmet lydløs
+
Konstruksjon
+ Jevn lese -og skrivehastighet
+ Totalt sett beste 80 GB harddisk

- 80 GB er maks størrelse
-
Høy aksesstid
- Jevnt over litt lavere ytelse en konkurrentene


Seagate Barracuda 80 GB får terningkast
(+)
 
 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter