San Diego   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bryllup på amerikansk

Midt mellom klippene og sandstrendene i La Jolla, Californias svar på den franske rivieraen, kneiser en blomsterpyntet portal. Prest, forlover og brudgom venter i kulissene. Det er lørdag og klart for nok et bryllup - på amerikansk.

Bryllup på stranden. Bruden ankommer i hvit limousin. Foto: Ulf Dalheim
Reisefakta
SAN DIEGO: San Diego er den 7. største byen i USA, med rundt 1,3 millioner innbyggere. San Diego County, med 2,8 millioner innbyggere, omfatter 18 mindre byer. Byen hadde verdensutstillingen i 1913. San Diego er delt opp i fire områder: Downtown med sitt berømte og nyrestaurerte Gaslamp Quarter i viktoriansk og art deco-stil. Historiske Old Town som på en måte var støpeskjeen til det moderne California, North Country med den luksuriøse badebyen La Jolla, fornemme Rancho Santa Fe og surferparadisene Encinitas og Del Mar. Samt Balboa Park, nærmest en by inne i byen som byr på en myriade av museer.

REISEMÅTE: Fly fra Stavanger til San Diego, via London, København eller Frankfurt til Los Angeles og så San Diego, koster fra ca 4500 kroner.

OVERNATTING: Både gamle og nye hoteller gjør at overnattingsmulighetene er gode. Men San Diego står bak mange internasjonale kongresser, så det kan bli fullt. Det er vanskelig å få hotellrom Downtown, hvor de koseligste hotellene finnes, som The Horton Grand hvor Wyatt Earp bodde i sju år mens han hadde San Diego som sin base. Her har også president Benjamin Harrison, Jack Dempsey, Joe Lewis og Babe Ruth overnattet. Hotellet ble bygget som en kopi av Innsbruck Hotel i Østerrike i 1886. Tom Mix og Roy Rogers fikk sine saler laget i nabohuset Kakle Saddlery Hotel.

ATTRAKSJONER: Balboa Park er den største urbane parken i USA. Der finner du 15 museer, en rekke kunstgallerier, teatre og den kjente San Diego Zoo. Rundt San Diego finnes hele 92 golfbaner. En annen stor attraksjon er opplevelsesparken Sea World, med Killer Whales og alle mulige sjødyr. Mye folk og kostbar inngangsbillett.

AKTIVITETER: Fleet Week (varer til 26.10) er San Diegos honnør til det militæret. Omfatter båtparade. Inspirert av München arrangeres det årlig også en stor Oktoberfest i bydelen La Mesa. Like før jul avholdes San Diego Harbour Boat Parade of Lights.

SUPERBOWL: Det største av det største når det gjelder amerikansk idrett er den såkalte Superbowl. San Diego er vertskap for den neste, den 37. i rekken. Dato er 26.januar 2003, og åsted blir den store utendørsarenaen Qualcomm Stadium. Drømmen er naturligvis at hjemmelaget San Diego Chargers er kvalifisert når de to beste lagene i ekte amerikansk fotball møtes.

OMLANDET: Når man først er i San Diego anbefales også en rundreise i omegnen. En tur over til Tijuana i Mexico kan gjøres unna på noen få timer med San Diego Trolley Bus. Julian er en historisk gruveby, Anza Borrega Desert State Park kan by på sykkelturer, fiske, camping og naturopplevelser. I Temecula i San Diego North County lages gode viner, og langs den over 10 mil lange kysten finnes en uendelig rekke med små og store strender.

MAT OG DRIKKE: Regionen har rundt 6400 serveringssteder. De beste og mest sjarmerende ligger i Downtown, som er svært representativ for den smeltedigel av inspirasjon fra hele verden som byen San Diego er. Latinos gjør seg godt bemerket, men også spansk- og italienskættede. Sevilla, med super tapasbar, restaurant og flamencokjeller, anbefales. Embarcadero Marina Park har gode sjømatrestauranter og flott utsikt, Seaport Village byr på shopping, mat og avslapningsmuligheter.

SHOPPING: De forskjellige bydelene byr på en uendelig mulighet for shopping. Varehusene ligger på rekke og rad, med klær, sko og musikk i første rekke, men også smykker og kunsthåndverk. En kuriositet er de eneste cubanske sigarene som er å få kjøpt i USA (på grunn av handelsboikotten). De håndlages i to-tre sigarerbarer i San Diegos Gaslamp Quarter.

INTERNETT:
Viktige adresser:
www.sandiego.org .
www.seaworld.com .
www.sandiegozoo.org .

 

Publisert 19.10.2002 11:56 - Oppdatert 21.11.2005 11:54

SAN DIEGO: På en liten plenflekk øverst på klippen sitter stivpyntede gjester på hvite plaststoler og venter. I bakgrunnen spiller en duo taffelmusikk. Tomannsorkesteret har nettopp gjort seg ferdig med en smektende versjon av Beatles-komposisjonen «In my life» idet en laaang, hvit limousin kommer smygende rundt svingen på veien ovenfor og manøvrerer seg inn til fortauet. Ut hopper en slørbehengt brud og tre blomsterpiker i flortynne blekrosa kjoler. 15 minutter senere forsvinner brudeparet lykkelig nygift fra stedet i en rask sportsbil. Slik er det å arrangere bryllup - på amerikansk.

Lørdag etter lørdag

La Jolla må være det perfekte sted for en hurtig, annerledes, men likevel romantisk vielse. Og fotografen i den lokale fotoforretningen bekrefter interessen for å la seg vie til bruset av havets bølger, mens måker, sjøløver og jordekorn romler rundt i kulissene. Dette er hans fjerde fotooppdrag denne lørdagen, og det er samme prosedyre lørdag etter lørdag, året rundt. Hvor mange av de hurtiggifte parene som allerede er skilt, har han ingen anelse om.

Brudens far har ført sin datter opp mot det provisoriske «blomsteralteret». Presten har snakket om vennskap, kjærlighet og meningen med livet og orkesteret får en pause mens brudeparets ønskemelodi spilles av, via stereoanlegg. «When it comes to love I'm just another fool» synger Marc Cohn.

Spontan applaus

Om denne låta, «True companion», er brudens eller brudgommens favorittmelodi fikk vi ikke spurt om. Men venninnene, som sikkert har hørt sangen mange ganger før, tørker bort en tåre eller to fra øyekroken. Kristy og Jim er snart smidd i hymens lenker og dette er jo romantisk, da! Snufs, snufs. Oppe på veien har lørdagsflanerende turister stoppet opp. Når presten erklærer de to for rette ektefolk å være, ringer byttes og oppfordringen «You may now kiss the bride» blir etterkommet noe så ettertrykkelig, bryter det ut spontan applaus blant tilskuerne. Deretter stiller alle på prestens oppfordring opp til fotografering, før de nygifte entrer en snerten, liten sportsbil, og vroom - så er de borte. Klart for neste par.

Vi skjønner godt at Kristy og Jim valgte å starte sitt offisielle samliv her i San Diego, den sørligste byen i California, bare en snau halvtimes biltur fra Mexico-grensen og Tijuana. For dette er kanskje et av de flotteste turistmål i hele den store staten. San Diego kan by på Sea World med alle sine våte attraksjoner. Samt det nyrestaurerte og gjenoppbygde Gaslamp Quarter i Downtown, som kan framvise et eldorado av restauranter, barer og musikklubber i viktoriansk lavhusbebyggelse. Eller det anerkjente University of San Diego hvor mange nordmenn har studert eller studerer. Og naturligvis San Diego Padres Baseball Club, en av nasjonens favoritter.

Middelhavsk paradis

For ikke å glemme «bydelen» La Jolla. Oversvømmet av bougainvillaer, med et klima som nærmest er middelhavsk som franske Côte d'Azur, framstår den lille forstaden som et miniparadis. Ikke rart forelskede par og mange rike førtidspensjonister strømmer hit. Men samtidig er La Jolla heldigvis fritt for spradebassene og hyperne som har inntatt Malibu og Santa Barbara lenger nord. Til La Jolla kan man fortsatt komme uten oppstylet hår, uten diamanter og gull i ører og på fingre, uten designerklær rundt kroppen, og likevel ikke føle seg utenfor.

Vi vandrer langs strandpromenaden. Stolte pelikaner seiler på vindkastene, kjemper om fisk og matrester med måkene. Ute på et lite skjær ligger sjøløver. Godmodig kaster de overbærende blikk på de badende. Rundt om i kratt og kjerr kravler det energisk. Det er jordekorn som graver ganger og rom for matforrådet sitt. La Jolla er både hektisk badeby og nasjonal naturpark. Bare amerikanerne får slikt til å gå i hop.

Klippene som kutter av strendene med prikkfri, hvit sand er en attraksjon i seg selv. Farvespillet i de taggete steinformasjonene når solen går ned får folk til å sette seg pladask ned på en benk for bare å beundre naturens kveldsforestilling.

Byr på shopping

En bydel som har det meste, får vi vite på turistkontoret. La Jolla er butikkelskernes paradis, med alt fra høyt profilerte designerbutikker til store shoppingsenter. Her er det bare å la kredittkortet gå varmt. Eller bruk pengene til å gjøre godkjøp i et av de mange kunstgalleriene. Kanskje er det mer naturlig for oss nordmenn bare å nyte dagen og solen på stranda, i trygg forvissning om at badevaktene passer på også her. Ikke så fancy oppkledd og med så mye silikon som i Baywatch, men observante til stede.

Når sulten begynner å herje med maveregionen er mangfoldet av spiserestauranter stort. Så når man er lei av effektive Starbucks med kaffe og søtsaker på dagtid, er tiden kommet til å nyte sjømat som østers, scampi og hummer på kveldstid. Eller lam og annet kjøtt egnet for grilling, gjerne store, amerikanske biffer (importert fra Argentina). Så kan kvelden fortsette på de mange vannhull som finnes, med eller uten levende musikk. I La Jolla og San Diego kan relativt kjente artister være kveldens underholdere på den lokale baren, så følg med.

 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter