Colorado: Ouray   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varme kilder og westernsjarm

Byen i fjellene har hentet navnet fra en gammel indianerhøvding. I dag er Ouray i Colorado stedet for iskald breklatring og varme, varme kilder.
 

Av MEGAN McCLOSKEY og NATHAN BILOW (AP)

 
GULLFEBER: Den gamle gruvebyen Ouray ved foten San Juan-fjellene i skumringen en vinterdag ble bygget under gullrushet.

OURAY (AP) Jeg kryper inn gjennom en åpning som ikke er særlig høyere en meg. Varmt vann kiler meg på føttene før jeg ser det. Hulen er hyllet i damp og som en eneste lyspære sloss om å trenge gjennom. Jeg kommer meg barføtt over det harde fjellgulvet og senker meg selv i et grunt basseng, der vannet holder 41 grader. Jeg lener ryggen mot den rødlige veggen i grotten. Det er fullstendig stille, bortsett fra den mye lukkingen av vann. Det drypper fra det glinsende taket. Først på kinnet, så på skulderen og til slutt ned ryggen. Ahhhh!

Idyllisk

Ute er det kuldegrader og snøen dekker bakken og takene i idylliske Ouray, som i dag har en befolkning på 800 og ligger 2319 meter oppe i fjellene på terskelen til Red Mountain-passet. Den gamle gruvebyen er omringet av fjelltopper som er litt høyere eller litt lavere enn 4000 meter, i San Juan-fjellene i det sydvestre Colorado.

 

ISFESTIVAL: En isklatrer viser teknikken i Ouray Ice Park, en av byens attraksjoner. Foto: Reuters
Syv naturlige varme kilder har sitt utspring i Ouray County. Vannet som spruter opp fra grunnen holder temperaturer opp til 66 grader er utviklet til badeområder med litt forskjellig luksus.

Skikken med bade i varme kilder går for øvrig langt tilbake. Indianerne av stammen Ute bodde her da de første hvite kom og de kalte byen opp etter deres høvding - Ouray. Også hans stamme trodde fullt og fast på at kildene hadde helende evner og siden da har byen vært et slags spa.

Ralph Lauren

Byen ble bygget under sølv- og gullrushet i 1875, og alt fra denne tiden reise folk hit for å nyte kildene. Og ennå i dag gir Ouray følelsen av at den er en enkel gruveby. Byen har ingen store shoppingsenter. En lokal kafé lager Starbucks kaffe, men andre kjelder som har forsøkt seg har lagt ned etter en tid. Byen føles ganske lik en del andre av Colorados fjellbyer, men er mindre, litt mer rustikk, ja litt mer western enn de andre.

 
GJENÅPNET: Det historiske og vakkert dekorerte Beaumont Hotel på Main Street ble reist i 1886 og åpnet igjen etter å ha vært stengt i 35 år i 2003. Foto:
Og den mangler helt den designermerkestrømmen som overflømmer nabobyene Telluride,Vail og Aspen. Folk i Ouray prøver ikke overvelde deg med glitter, selv om området har sinne millionærer - deriblant klesdesigneren Ralph Lauren.

- Her bruker vi bare dress i begravelser, sier lokale Bud Zanett som flyttet tilbake hit etter å ha bodd andre steder i USA en stund. - Nå er det år og dag siden jeg kjøpte et slips.

Flere attraksjoner

Kildene er nå én ting, men byen har da flere attraksjoner enn det. En canyon som strekker seg vekk fra byen er et yndet turistmål, ikke så veldig langt fra Main Street.

Tidligere kom det bare turister hit om sommeren, når det var varmt nok for kildene. Men nå kommer folk om vinteren også for å klatre i Ouray Ice Climbing Park, et internasjonalt anerkjent sted for klatring i isbreer. Parken har 150 ruter og arrangerer også en årlig festival der de beste klatrerne fra hele verden deltar.
 
VARMT: Vannet fra de hete kildene I Ouray ledes til et stort familiebasseng.

(VG NETT 12.03.06 kl. 14:07)

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter