Ohio Cleveland   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Cleveland, Ohio, venter en godtepose for alle som elsker rock og pop.

Gitar som har tilhørt en av rockehistoriens aller største gitarister. Jimi Hendrix (1942-1970) fikk sin første elektriske gitar 12 år gammel, og i de neste 16 årene utviklet han gitarrocken til nye og uanede høyder. Spesielt huskes han fra Woodstock-festivalen i 1969 da han ga sin spesielle versjon av Star Spangled Banner. Foto: Arild Jakobsen
Publisert 08.10.2005 16:09 - Oppdatert 07.11.2005 16:07

Ohio: - Rock 'n' roll, ropte Alan Freed i 1952 og tenkte vel helst på det som kaltes rhythm'n blues.

Men uttrykket var godt kjent blant afroamerikanerne. Det henspilte på sex, men den betydningen var det få som hadde kjennskap til i det puritanske, hvite USA på femtitallet.

Så den gode Alan Freed med tilnavnet «Moondog», kreativ diskjockey på radiostasjonen WJW i Cleveland, Ohio, markedsførte sitt nye uttrykk med stor suksess og arrangerte verdenshistoriens aller første rockekonsert i Cleveland i mars 1952.

Så mer enn 50 år etterpå går vi inn for landing på Clevelands flyplass og kjører inn mot byen ved bredden av Lake Erie, en av de enorme innsjøene mellom USA og Canada. Om lag 500.000 innbyggere er det i selve byen, men den er sentrum for nær fire millioner.

«It'll Rock You!» er turistkontorets slagord. Gamle Freed skulle bare visst hva han satte i gang. Men han drakk seg dessverre i hjel i Palm Springs, California, i 1965. Motløs, blakk og glemt av verden.

Bygningen er stor, høyt tårn og mye glass. Fra den ene siden minner den om pyramiden i Louvre i Paris.

Og det er ikke så rart - for begge bygningene er tegnet av samme arkitekt; kinesiske I.M. Pei.

Men museet i Paris ville aldri finne på å hilse folk velkommen med Eddie Cochrans «Summertime Blues» via store høyttalere rundt hele bygningen.

Museet åpnet i 1995 og har siden den gang hatt mer enn fem millioner besøkende. 92 millioner dollar kostet det å bygge, og her er det mer enn 51.000 kvadratmeter ren utstillingsflate.

Her er blant annet bilder av den gamle DJ Moondog, for diskjockey Alan Freed var en av de første som ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame - en æresbevisning som bransjens organisasjoner tildeler dem som har hatt en helt spesiell og avgjørende innflytelse på utviklingen innen musikksjangeren.

Men disse æresbevisningene begynte å bli tildelt lenge før det store museet i Cleveland ble bygd. De første ble æret allerede i 1986 i New York.

Så kom og se noen av rockehistoriens meget spesielle effekter, klesplagg og instrumenter: Her er Sgt. Pepper-uniformene til John Lennon og Ringo Starr, utstyret som Prince brukte i «Purple Rain», antrekket til Bruce Springsteen fra coveret til «Born in the U.S.A.», David Bowies Ziggy Stardust-jumpsuit, Madonnas bh fra «Like a Virgin» samt fløyelsjakka som Jimi Hendrix brukte på sin siste konsert. Her er passet til John Lennon med stempler helt fra Hamburg-tiden og fram til de første konsertene i USA, her er det håndskrevne manuset til «Lucy in the Sky with Diamonds», her er Buddy Hollys vitnemål fra high school, Elvis Presleys første platekontrakt og brillene til Roy Orbison. Vi passerer Ray Charles egne tangentinstrumenter og studerer briller som han en gang fikk fra en av sine mange kjærester. På brillestangen er det inngravert «Eternal love. AK» - i blindeskrift.

Hva mer? Jo, kinosaler med kontinuerlig visning av spesialfilmer om musikkhistorien. Mulighet til å lytte til hvilken som helst rockelåt fra de siste 50 år. Samt gitarer, gitarer og atter gitarer - mange av dem med ekko etter berømte riff som har gjort livet rikere og lysere for generasjoner av rockeentusiaster. Man kan vandre her en hel dag. Og sikkert en dag til.

Imens er Henke og hans kolleger i rockemuseet opptatt av å samle inn stadig flere effekter fra dagens stjerner innen rock og hip hop. Nylig var Snoop Dogg på besøk og ga bort et par av sine scenekostymer. Samtidig som han sikret seg cd-er og dvd-er for 700 dollars fra museets ekstremt store butikk. Den har alt som må være innspilt av populærmusikk fra steinalderen til i dag.

Fædrelandsvennen/ Aftenbladet

 

---------------------

Cleveland:

By i staten Ohio ved Lake Erie, hjemstedet til The Rock and Roll Hall of Fame and Museum. Har også et av verdens mest anerkjente symfoni- orkestre.

Er den 16. største byen I USA og er senter for om lag fire millioner mennesker. Stor studentby med 140.000 studenter på mer enn 20 colleger og universiteter.

reisemåte:

Flyplassen har direkte forbindelse til London. Man kan også komme til Cleveland via Amsterdam og Detroit.

overnatting:

Hoteller fra om lag 100 dollar og oppover. Vi bodde på Holiday Inn Select Center som ligger i gåavstand til rocke- museet.

Ellers: Forsøk Clevelands eget øl, det noe mørke Eliott Ness Lager. Oppkalt etter den sagnomsuste politimannen Eliott Ness som deltok i jakten på Al Capone i Chicago i 1920-årene. Han ble spilt av Kevin Costner i filmen «The Untouchables». Flyttet siden til Cleveland der han ryddet opp i en korrupt politistyrke. Ness var sønn av norske innvandrere.

Nyttige linker:

www.travelcleveland.com

www.rockhall.com

www.clevelandorchestra.com

www.greatscience.com

www.nauticaqueen.com

www.cedarpoint.com

www.alanfreed.com/

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter