Netgear ReadyNAS NV   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innledning

I takt med at digitalkamera og digitale videokamera har blitt produkter for hvermannsen, har behovet for å lagre filer økt tilsvarende de siste årene. For de fleste holder det med en ekstern harddisk eller USB-minne. Men fotoene og filmene blir stadig større, og da kan det være snedig med en noe større lagringsenhet. Så vel entusiaster som mindre og mellomstore bedrifter har innsett at en sikker lagring samt kontinuerlig sikkerhetskopiering er veldig viktig.

For mange er en NAS-enhet bare en nettverkstilkoblet ekstern harddisk. Men det som skiller en NAS-enhet fra en vanlig ekstern harddisk er at den først og fremst har en mengde ulike funksjoner i tillegg til å bare lagre filer via nettverket.

Den NAS-serverne vi skal se på denne gangen har et stort antall funksjoner, selv om nettverkslagring er den viktigste. Det store antallet funksjoner innebærer at de henvender seg til et bredt publikum. Dette begrenses imidlertid av det faktum at man må være forberedt på å betale litt for å få en enhet med så mange funksjoner og sikre RAID-nivåer.

Produsenten Netgear har vært med i NAS-markedet for hjemmebrukere og mindre bedrifter lenge. En klassiker er NDAS-enheten SC101, som også ble kalt for "brødristeren" da den ble lansert. Den senere tiden har de blant annet lansert modellen Ready NAS duo, som støtter to harddisker og virker riktig så prisgunstig. I denne testen skal vi se nærmere på enheten ReadyNAS NV+, som har eksistert en stund men blitt veldig populær hos både hjemmebrukere og bedrifter. Den støtter opptil fire harddisker og har Netgears egne RAID-nivåer, som kalles X-RAID.

Netgear ReadyNAS NV+ - spesifikasjon og installasjon

Spesifikasjoner
Antall harddisker 4 stk. SATA-300
Prosessor Infrant IT3107
Minne 256 MB DDR333 (SO-DIMM)
Flashminne 64 MB
Nettverk 1 stk. Gigabit-port
USB-porter 3 type A
Eksterne SATA-porter 0
IR-mottaker Nei
Vifter 1 stk, 92 millimeter
Dybde 22,5 cm (25,5 cm med håndtak)
Høyde 22,2 cm
Bredde 13,5 cm
Vekt 4,6 kg
Strømforsyning Ikke oppgitt
RAID-nivåer X-RAID
Hotspare Nei
Nettverksprotokoll SMB/CIFS, DHCP, AFP, NFS, HTTP, FTP, DLNA, WINS, NTP, SNMP, SMTP

Pakken inneholder følgende:

 • 1 stk. Netgear ReadyNAS NV+
 • 1 stk. installasjons-CD
 • 1 stk. hurtigstartguide
 • 1 stk. garantikort
 • 1 stk. nettverkskabel 3 meter
 • 1 stk. strømkabel
 • 1 stk. pose med ekstraskruer

Netgear ReadyNAS NV+ er mindre enn man skulle tro. Størrelsen minner mye om Zyxel NSA-220, som vi har testet tidligere. Enheten er nesten helt grå, og har en perforert fremside som også er en luke. Den fremre siden har en USB-port, en backup-knapp samt en startknapp. Under luken sitter det en LCD-skjerm som ikke vises når enheten ikke er på.

ReadyNAS NV+ har en tykk plate sammenliknet med for eksempel N4100 Pro. Enheten har små luftehull som den store viften på baksiden av enheten suger inn luft mellom.

Baksiden har et hendig håndtak, noe de andre NAS-serverne mangler. Videre ser vi en 92-millimetersvifte som dominerer baksiden. Vi finner også et nettverksuttak, to USB-porter og strøminngang.

Metallet er blankt og relativt tykt, noe som kan gjøre maskinen litt stillere under kjøring. Om så er tilfelle, gjenstår å se.

Føttene består av omtrent en centimeter gummi, hvilket gjør at vibrasjonene i mindre grad sprer seg ut i underlaget.

Installasjon

Maskinvareinstallasjonen på ReadyNAS NV+ er enkel. Enheten inneholder fire vogger som man fester harddiskene i. Vi hadde et uhell da vi skulle sette inn harddiskene etter å ha skrudd dem fast - en vogge som nesten var inne ble sittende fast. Dette løste seg etter at vi hadde tatt bort de andre harddiskene og trykket den ut manuelt. Hendelsen ga imidlertid ikke et særlig robustinntrykk.

Velger man å oppgradere, bør man tenke på at ReadyNAS NV+ ikke støtter alle harddisker på markedet. Plattformen som enheten bygger på takler rett og slett ikke alle merker. For eksempel støttes bare to Samsung-modeller i følge kompatibilitetslisten. Dette er en vesentlig ulempe ved denne enheten.

Man trykker ut veggene ved å trykke inn knappene lengst nede på dem. På bildet ovenfor ser man også tydelig lysdiodene som indikerer om harddiskene jobber.

Harddiskene festes i veggene med fire skruer på undersiden, noe som tar høyst ett minutt eller to å utføre.

Vi går videre i installasjonen og plugger inn enheten på nettverket. Som hos de andre produsentene, har Netgear et program som gjør det enklere å finne NAS-enhten på nettverket, og gjøre de mest grunnleggende innstillingene. Vi installerer programmet som heter Raidar (versjonen var 3.0.1) og når vi starter det, søker programmet umiddelbart etter Netgear-enheter på nettverket.

Programmet finner NAS-serveren, men den ligger på et annet subnett (standardsubnettet for enheten er 192.168.168.x), og programmet informerer oss om dette. Det er ikke mulig å gjøre noen som helst innstillinger så lenge enheten ligger på et annet subnett, som for eksempel Thecus' program kunne gjøre. Dette gjør at enheten kan være vanskeligere å basiskonfigurere for den som ikke er så kyndig.

Heldigvis kan man benytte seg av flere IP-adresser på en normal Windows-basert maskin, og slik bare legge til det rette subnettet for å komme til enhetens grensesnitt.

Netgear ReadyNAS NV+ - konfigurasjon og RAID-håndtering

Når vi taster inn enhetens IP-adresse, må vi først skrive inn brukernavn og passord. Da kommer vi til en side som forteller litt grunnleggende fakta om enheten, som modellnummer, serienummer, firmware-versjon og IP-adresse. Vi får også greie på hvor stort RAID-volumet er og hvor mange harddisker som er installert.

Vi får to alternativer på dette skjermbildet: å gå inn i en guidemodus, eller å gå rett inn i de avanserte kontrollene. De avanserte kontrollene er inndelte i kategorier akkurat som hos de fleste andre NAS-enheter.

Vi går inn i guidemodus, og begynner med å stille inn tidssone og dato, hvilket man stiller inn manuelt eller synker mot en NTP-server. Via Alert-fanen kan vi stille inn e-postadresser som enheten skal varsle (via SMTP) i tilfelle en harddisk for eksempel går i stykker.

På neste side stiller man inn en statisk IP-adresse og subnett, eller alternativt velger å få en fra en lokal DHCP-server.

Videre i guiden stiller vi inn nettverksnavn, standard-gateway, DNS-server og administratorpassord.

Etter dette begynner det å dukke opp litt mer interessante innstillinger. For eksempel kan vi stille inn et utdelingspassord om man vil begrense tilgangen på et lokalt nettverk. Vil man, kan man konfigurere enheten til å begrense tilgangen etter brukere og grupper. Sist men ikke minst kan enheten kobles til et domene for større bedriftsnettverk.

Filprotokollsfanen lar oss velge hvilke protokoller enheten skal ha aktive. For FTP kan vi konfigurere hvilke passive porter som FTP-serveren har, samt om anonyme innlogginger skal godkjennes eller ikke. Som standard brukes sikker HTTP (HTTPS) på ReadyNAS NV+, og via disse innstillingene kan man velge hvilken side brukerne kommer til om de taster inn enhetens IP-adresse uten HTTPS. Vi kan også velge om disse brukerne skal identifisere seg via brukernavn og passord.

NAS-serveren støtter en hel del mediarelaterte funksjoner. Blant annet har den en innebygget Slimserver, en Itunes-server og en UPNP AV-server. For alle disse serverne finnes det en rekke innstillinger, og Slimserveren har til og med en egen webkonfigurasjon. Om man ikke vil benytte seg av UPNP AV, kan man konfigurere enheten med vanlig UPNP.

Vi går inn på noe viktigere; RAID-funksjonen. Netgear ReadyNAS NV+ bruker sin egen X-RAID og støtter ingen andre vanlige RAID-nivåer. På volumsiden kan vi se hvilke harddisker som er installert samt modellnummer på disse. Den ledige plassen på serveren vises også på denne siden.

Under USB-fanen kan vi se aktuelle tilkoblede USB-harddisker og USB-minne, samt automatisk kopiere over informasjonen til en valgt mappe.

Å håndtere delinger på en smart måte er viktig på en NAS, og her har Netgear tenkt seg om. Via utdelingskategorien kan vi se aktuelle delinger samt legge til egne. Det er mulig å stille inn avanserte innstillinger på denne siden, som for eksempel via hvilken protokoll utdelingene skal være tilgjengelige. Dette har vi tidligere kun sett i lagringsspesifikke Linux-distribusjoner som Openfiler.

Videre kan vi stille inn en størrelseskvote for visse delinger. Dette kan være smart om man vil holde oversikt over plassen og det er mange som har søppelfiler i personlige mapper.

Som de fleste andre NAS-servere, har Netgear ReadyNAS NV+ en innebygget funksjon for sikkerhetskopiering. Når man legger til en ny sikkerhetskopiering får man velge kilde, hvilket kan være en deling på NAS-enheten, et nettsted, en FTP-server eller en annen nettverksdeling. Når det gjelder målet, kan man velge like mye, noe som gjør at man for eksempel kan kopiere fra en annen server til en tredje server uten at dataene på ReadyNAS NV+ blandes inn. Dette er snedig i visse situasjoner.

Sikkerhetskopieringene kan skjemalegges per time eller dagsvis. Videre kan man gjøre en full sikkerhetskopiering av enheten og all data med ukes- eller månedsintervaller.

Går vi videre inn i innstillingene kommer vi til System-delen, som byr på diverse innstillingsmuligheter. Man kan for eksempel stille inn ved hvilke hendelser brukere og administratorer skal kontaktes via SMTP/SNMP, noe som kan være veldig praktisk. Det finnes også andre innstillingsmuligheter, som at enheten slår seg av om en harddisk nærmer seg et kritisk temperaturnivå eller når en harddisk ikke svarer.

"Preformance options" er en veldig trivelig fane under System-kategorien. For eksempel kan man optimere NAS-enheten for Mac OS X via SMB/CIFS, samt stille inn om cachen skal være aggressiv med CIFS. Vil man øke ytelsen på USB-tilkoblede lagringsenheter, finnes det også muligheter for det.

Sist i System-kategorien finner vi muligheter for å slå av eller starte enheten på nytt, samt utføre en volumkontroll når den starter igjen.

I blant kan det være greit å på en enkel måte kunne overvåke NAS-serverens tilstand. Dette har Netgear tenkt på, og dermed laget en helseside med litt generell informasjon som kan være kjekt å holde oversikt over.

Under fanen kan vi se aktuelle harddisker, temperatur på disse samt Smart-status og hvor raskt viften roterer. Siden er god og oversiktlig, selv om vi kanskje savner for eksempel informasjon om hvilke tilkoblede USB-enheter som finnes.

Loggene på ReadyNAS NV+ står rett opp og ned. Det finnes ingen funksjoner for klassifisere eller la enheten selv klassifisere dem, noe som er litt trist. Vil man gå gjennom mange logger, finnes det mulighet for å laste de ned som en tekstfil. Vi forventet oss dog mer av loggfunksjonen på denne NAS-serveren.

RAID-håndtering og X-RAID

I kombinasjon med tradisjonelle RAID-nivåer, har Netgear en teknologi de kaller X-RAID. Denne er utviklet av selskapet Infrant, som Netgear kjøpte opp i mai i 2007. Teknologien likner RAID5 hvor man kan utnytte plassen til alle diskene minus en.

Fordelene med X-RAID er at man kan investere i enheten og for eksempel to harddisker, for å siden legge til en eller to harddisker og bare ekspandere RAID-oppsettet uten noen nedetid overhodet. Skal man erstatte fire eksisterende harddisker med større, må man dog erstatte de én etter én, og la RAID-oppsettet bygge seg om hver gang. Dette kan være tidkrevende hvis det handler om harddisker med stor lagringskapasitet.

Ytelsesmessig hevder Netgear at X-RAID er bedre enn RAID5 når det gjelder større sekvensielle lineære lesinger og skrivinger av filer, mens RAID5 er bedre på små filer som er spredd over harddiskene. Dette skal vi undersøke senere i testen. Det er imidlertid trist at Netgear ikke gir mulighet til å bruke tradisjonelle RAID-nivåer, men kun lener seg på sin egne patentbeskyttede teknologi.

Om en harddisk går i stykker og man surfer inn på webgrensesnittet for ReadyNAS NV+, dukker en feilmelding opp som forteller at volumet kjøres i nedgradert modus og at harddiskene bør byttes ut så fort som mulig for å hindre tap av data. På displayet på selve enheten står det også hvilken harddisk som har gått i stykker og falt ut av RAID-oppsettet, noe som kan være greit av og til.

Når man siden bytter ut den defekte harddisken, begynner en ombygging av RAID-oppsettet helt automatisk.

Netgear ReadyNAS NV+

ReadyNAS NV+ er den fysisk minste enheten i testen. Luken på fremsiden og selve veggene føles veldig plastikkaktige, noe som er trist hos produkter i denne prisklassen. Vi hadde også mye problemer med at en av veggene satt seg fast inni enheten, noe som absolutt ikke skal skje. Ser man bort ifra dette, var installasjonen veldig smertefri.

Installasjonsprogrammet finner enheten, men det gikk ikke an å gå videre her fordi den lå på et annet IP-subnett. Thecus' program kunne til tross for dette konfigurere enheten og derfor mener vi at Netgears program også burde kunne dette.

Webgrensesnittet er enkelt og smidig på ReadyNAS NV+. At brukere får velge om de vil gå inn i de avanserte innstillingene eller starte i guide-modus føles helt riktig. Innstillingene på enheten er kraftige både når det gjelder cache av filer som brukes over CIFS/SMB og når det gjelder hvilke delinger som skal være tilgjengelig over valgte protokoller. Enhetens webgrensesnitt tilbyr også en filbehandler, noe som kan være snedig i visse situasjoner.

RAID-håndteringen er veldig enkel, som hos de andre enhetene. X-RAID er en interessant teknologi som gjør det enklere for noviser å håndtere enheten samt for eksempel legge til nye harddisker til det bestemte oppsettet.

Ytelsesmessig begrenses ReadyNAS NV+ av sin patentbeskyttede integrerte plattform fra produsenten Infrant. 256 megabyte RAM føles nokså lite på en enhet i denne prisklassen. Sammenlikner vi tallene med de andre enhetene, ligger Netgear nokså langt etter i konkurransen.

Fordeler:

 • Bra webgrensesnitt

Ulemper:

 • Dårlige harddiskkrybber
 • Støtter ikke alle typer harddisker
 • Dårlig ytelse

Pris: Ca. 5340 kroner.

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter