Colorado: Mesa Verde   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indianernes mystiske klippeby

Mesa Verde er USAs første arkeologiske naturpark

Landsbyene i Colorados klipper er et mysterium. Ikke vet man hvorfor indianerne for snart tusen år siden begynte å bygge og bo, der ingen skulle tro at noen kunne bo. Vi vet heller ikke hva som skjedd med dem. De ble borte og forsvant i historiens tåke.
 
 
EVENTYRLIG: Slik ser Mesa Verde ut når det blir del av et lysshow, slik det vil bli senere i år. Foto: John Bruce/Mesa Verde National Park

 
SLIK KOMMER DU DIT
Du kan kjøre til Mesa Verde på en times tid fra Cortez i Colorado. Herfra kjører du øst på Highway 160. Eller du kan ta vestover på samme vei fra Durango. Kjøreturen tar ca halvannen time. Både i Cortez og Durango er det brukbare muligheter for å overnatte.
Av BETH J. HARPAZ
COLORADO(AP) De aller fleste nasjonalparkene I USA er bygd for å beskytte naturens underverker - fjell, skoger, elver og canyons. Mesa Verde National Park er den eneste parken i dag som er utelukkende er viet arkeologiske funn, og var dessuten den første som ble skapt for å bevare noe som er skapt av mennesket, i dette tilfellet de urgamle landsbyene som er bygget høyt oppe i klippene i Mesa Verde.
 
Boligene ligger på berghyller helt opp til over to tusen meter oppe i klippesidene. Disse intrikate byggverkene, som skriver seg fra 1100-tallet, fremkaller like mye ærefrykt i dag som de gjorde, da hvite farmere og cowboyer først kastet blikket denne veien. To av dem - Richard Wetherill og Charles Mason - snublet over det mest spektakulære byggverket da de i 1888 jakt på rømt kveg. De oppdaget Cliff Palace.
 
Fire dagers fest
 
18 år senere ble Mesa Verde National Park grunnlagt. I juni 2006 feires jubileet med festivaler, forelesninger og tilgjenglighet til severdigheter som har vært stengt i årtier. Feiringen toppes med en fire dagers fest med musikk, indianerdanser, marked, kunsthåndverk og mye annet. For de som planlegger USA-tur. Dette skjer mellom 29. juni og 2. juli. Jubileet avsluttes i desember med et lysshow der bygningskompleksene i klippene lyssettes.
 
Programmet finner du her.
 
 
TRANGT og HØYT: Passasjen som leder til Balcony House er ikke for klaustrofobikere. Det er trangt, veldig trangt. Og det er litt klatring også. Foto: Beth J. Harpaz
Klippeboligene ble bygget av indianere fra Anasazi-stammen. Fra begynnelsen av vår tidsregning bosatte dette folket seg i området som amerikanerne i dag kalles «Four Corners» (fire hjørner) - tilstøtende områder i de fire statene Colorado, New Mexico, Arizona og Utah.
 
Da de kom hit omlag 450-500 før Jesu' fødsel var det til et skogkledt høyfjellsplatå, i dag kalt Mesa Verde - på spansk betyr grønt bord. Sannsynligvis var de første som bosatte seg her, for det er ikke gjort noen arkeologiske funn her fra tiden før 500. For den saks skyld heller ikke mellom ca. 1300 og 1888.
 
Håndverkere
 
- De var utrolig flinke håndverkere, forteller park ranger Kimberly Accardy undere turen vår opp i Cliff Palace, den største av nasjonalparkens 600 boliger.
 
Ja, de var flinke med hendene, men metall hadde de ikke. Alle redskaper var laget av stein, tre eller ben. Husene var bygget av sandstein og leiremørtel. Kimberly foreller at denne bygningen sannsynligvis rommet et samlingshus for handel og seremonier. Antakelig bodde det ikke flere enn 125 her, men det kom også mange for å gjøre forretninger her.
 
 
Foto: Kart: Tom Byermoen
Blant de 150 rommene i fire etasjer i Cliff Palace finner man ved siden av soveværelser også ni lagerrom og 21 såkalte kivas, dype runde hull i grunnen som ble benyttet til seremonier og andre fellesaktiviteter. Dagens etterkommere i form av hopiene bruker ennå disse kivaene.
 
Jakt og jordbruk
 
Stammen som bygde de storslåtte byggverkene levd av jakt og jordbruk. De temmet kalkunen, og plantet mais, squash og bønner.
 
- Når det gjelder vann, så samlet de regnvann, snøsmeltet vann og i flere huler sildret kildevannet nedover veggene, forteller Kimberly.
 
 
 
KUNSTHÅNDVERK: Et eksempel på hvordan Mesa Verde-indianerne dekorerte sitt kunsthåndverk for 7-800 år siden. Foto: AP / Mesa Verde National Park
Mesa Verde er på verdensarvlisten til UNESCO. De aller fleste som kommer i hit vil oppleve Cliff Palace, mens den mer eventyrlystne muligens har lyst på et besøk i Balcony House. Huset kan bare nås ved å klatre opp steile stiger, og de besøkende må trenge seg gjennom en trang tunnel. Balcony House er mye mindre enn Cliff Palace, men likevel mer interessant arkeologisk. Fossile avtrykk av skjell er millioner av åre gamle og tyder på at kystlinjen gikk her en gang for lenge, lenge siden.
 
 
 

 

 

 

Hvor ble det av dem?

OPPDAGET: Arkeologer og hjelpere på jobb i Balcony House i 1910. Foto: Mesa Verde Natinal Park
Da Anasazi-indianerne ført kom til Mesa Verde bosatte de seg i enkle bygninger på sletten, men av en eller annen grunn flyttet de noen hundreår senere opp i klippene. Hvorfor er en gåte. Det kan ha vært for å beskytte seg mot inntrengere, men da burde bygningene bære mer preg av det. For eksempel er tårnet i Cliff House ikke et utkikkstårn og andre bygg er vanskelig å forsvare.
 
Like vanskelig er det å få svar på hvor det ble av dem. Det virker som at Mesa Verde ble forlatt i løpet av et par generasjoner. De kan ha blitt angrepet av andre, og en kraftig tørkeperiode mot slutten av 1300-tellet gjorde ikke situasjonen bedre. Antakelig reiste de videre og ble integrert i indianerstammene i New Mexico og Arizona, det som i dag omtales som pueblo-indianere.
 
Eller kanskje - som enkelte arkeologer har hevdet, og som Kimberly er enig i - de dro på søken etter sine forefedres land? Kanskje de fant det?
 
 
CELEBERT: Førstedame Hillary Clinton i aksjon for å bedre forholdene for blant annet Mesa Verde National Park i 1999. Foto: AP
Svenske "tyver".
 
Nasjonalparken er altså 100 år, men har videre betydning for amerikansk historie og arkeologi. Ikke minst fordi svenske vitenskapsmenn tok med seg 600 gjenstander herfra i sin tid. Så det samme årete Mesa Verde ble beskyttet ved å bli park, så vedtok også kongressen en lov som forbød å fjerne historiske gjenstander fra offentlig grunn. Og om du lurer på om svenskene ga tilbake det de tok med seg? Nei! Gjenstandene oppbevares i dag Nasjonalmuseet i Helsinki i Finland.
 
Men Mesa Verde har, på tross av tyveriet, en respektabel samling av oldtidssaker i sett eget Chapin Mesa Archeological Museum. Rett ved museet kan du besøke Spruce Tree House, det eneste stedet i parken som er tilgjengelig (og gratis) via brolagte stier. For å se resten av herligheten - blant annet Cliff Palace og Balcony House - må du kjøpe guidet tur. Hvis du vil et stykke vekk fra folkemengden kan du dra til Wetherill Mesa, der det også er to boliger.
 
Mer å se
 
Mesa Verde er ikke eneste sted i området dere det er mulig å studere Anasazi-indianerne. Rester etter deres liv og levnet er å finne over hele området som kalle Four Corners.
 
 

 

Bandelier National Monument (New Mexico)
Chaco Canyon (New Mexico)
Wupatki (Arizona)
Walnut Canyon (Arizona)
Canyon de Chelly (Arizona)
Betatakin (Arizona)
Hovenweep National Monument (Utah)

KLIPPEPALLASSET: En turistgruppe besøker Cliff Palace i Mesa Verde National Park. Innfelt sees en kiva, som indianske stammer ennå kan bruke til seremonier. Foto: Scanpix / AP

 

(VG NETT 16.04.06 kl. 10:27)

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter