Los Angeles   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mytenes LA-LA land

Enten elsker du byen, eller så hater du den intenst. Millionbyen Los Angeles har så mange ikoner og er velsignet med vakkert vær året rundt. Men er det sant som myten sier - at alt i LA bare er vakkert på utsiden?

En mann spiller gitar i en av byens parker, andre slapper av. Foto: Fredrik Refvem
Reisefakta
Los Angeles: Los Angeles County, eller stor-Los Angeles, består av 88 byer med lokalt selvstyre. Området har cirka 10 millioner innbyggere. Den største byen er selve Los Angeles med nærmere 4 millioner. Andre kjente byer er West Hollywood, Beverly Hills, Malibu, Santa Monica, Pasadena, Compton og Long Beach.

Etnisk mangfold: Rundt 46 prosent av befolkningen i stor-LA er av latinamerikansk opprinnelse, 32 prosent er hvite, 13 prosent stammer fra Asia og rundt 10 prosent er afro- amerikanere. Det er store tendenser til etnisk Religion: «Alle» tror på noe i LA. Astrologiske og andre spådommer falbys på annethvert gatehjørne. Et tjuetall kirker og sekter har oppstått her, blant annet Scientologi-kirken (1958), og New Age- bevegelsen står svært sterkt i byen. Det finnes rundt 600 forskjellige religiøse grupperinger i byen. Men kristendommen dominerer, og over 3 millioner innbyggere er katolikker.

Språk: Engelsk er offisielt språk, men minst like mange har spansk som sitt hovedspråk. I flere nabolag dominerer fremmedspråk som koreansk, vietnamesisk og kantonesisk fullstendig.

Gangland: Gjengkrigen mellom The Bloods og The Crips i South Central er velkjent og beryktet, men våpenhvilen mellom de to gjengene har vært effektiv siden 1992. Mellom 1971 og 1998 døde rundt 9600 i forbindelse med gjengrelatert kriminalitet i LA. Fortsatt finnes rundt 1100 forskjellige gjenger i byen. Men gjengkriminaliteten har sunket de siste årene, og med litt sunn skepsis og vanlige forsiktighetsregler er det mulig å ferdes nesten over alt i byen.

Gamle kinoer: Chinese Mann's Theatre (1927) og the Egyptian (1922) på Hollywood Boulevard blir fortsatt brukt som verdenspremierekinoer med rød løper nesten ukentlig. Førstnevnte har også regulære forestillinger i den gull- og fløyelskledde salen, som rommer 1100 tilskuere. Ta en tur ned på toalettene i kjelleren, og sug inn stemningen i de luksuriøse omgivelsene. Her har mang en filmstjerne pudret nesen.

Nettsider:

www.at-la.com er velorganisert og har linker til over 70.000 aktuelle sider.

www.laweekly.com er nyttig på utelivsfronten.

 

Publisert 09.04.2005 10:57 - Oppdatert 10.11.2005 10:56

Los Angeles: Verdens mest omtalte og mytebefengte by ligger ved stillehavskysten i det sørlige California. Klimaet er av typen evig sommer og middelhavs, naturen er av typen duftende blomster, modnende frukter, hvite strender og høye, vaiende palmer. Som til en honningkrukke strømmer folk hit fra alle kanter: Ulovlige innvandrere kommer fra Mexico i sør i hopetall. Vakre, talentfulle og kreative mennesker kommer fra hele verden i håp om å lykkes her. Se på meg! roper de. De kommer til byen som også er kjent for sin smog, sin kriminalitet, sine jordskjelv, sin overfladiskhet, sin falskhet og sine raseopptøyer.

Los Angeles er også byen for de helt store kulturopplevelsene, og slett ikke bare innenfor populærkultur. Los Angeles er en drøm for arkitekturinteresserte. Byen har en livlig, variert og ofte nyskapende teaterscene. Store utendørsscener som Hollywood Bowl og The Greek Theatre byr ofte på store konserter og arrangementer. Det samme gjør det fantastiske, Frank Gehry-tegnede Walt Disney Concert Hall, hjemmet til Los Angeles Philharmonic Orchestra. Getty-senteret i Brentwood, som åpnet i 1998 etter en 14 år lang byggeperiode, er verd et besøk både for sin spektakulære arkitektur, utsikt og for kunstsamling.

Kunsten å bli kjent med Los Angeles er å ta en bydel av gangen. Stor-Los Angeles er så langstrakt og trafikken så massiv at det er meningsløst å tro at du kan få med deg både strandlivet og Hollywood på en dag.

Ja, det er sant at du er avhengig av bil i Los Angeles hvis du har lyst til å utforske flere deler av den enorme byen. Riktignok begynner en del rutebusser å dukke opp i trafikkbildet, og LAs undergrunnsbane har nå tre linjer i trafikk. Men fortsatt er det langt fra nok til å gjøre kollektivlivet behagelig og noe å satse på. Men det er tull at du ikke kan være fotgjenger i LA. Parkér i West Hollywood, i Hollywood, i Silver Lake eller Los Feliz, i Venice eller Santa Monica, og oppdag bydelene til fots. Parkeringsplass finner du, men de koster.

Og ja, det er sant at det ikke er noe naturlig sentrum i LA. Det er fordi byen består av mange mindre byer. Downtown er som et klassisk amerikansk bysentrum: En røys med skyskrapere med kontorer - og nærmest folketomme fortauer. Men i området rundt ligger Little Tokyo, Chinatown og Koreatown. Sett fra deg bilen her, spaser rundt og nyt den eksotiske stemningen.

San Fernando Valley nord for Hollywood er stedet der den amerikanske bilkulturen og drive-in kinoen ble oppfunnet på 50-tallet. I dag har området det tvilsomme ryktet å være verdens pornosentrum. Området omfatter blant annet Van Nuys, Burbank, North Hollywood og Studio City. De store film- og tv-studioene ligger her, det samme gjør temaparken Universal studios.

Men om du ikke skal besøke den, eller har fått gratisbilletter for å være publikum på tv-opptak, er det få grunner til å ta turen til The Valley, som området kalles på folkemunne. En av dem er The Great Wall of Los Angeles. Det 800 meter lange veggmaleriet langs Tijunga Wash i den gjenmurte Los Angeles River forteller Californias historie fra steinalderen til 50-tallet. Historien fra 60-tallet til 2000 er under planlegging, og når den er ferdig malt, vil Great wall of LA være verdens lengste veggmaleri.

400 barn og unge brukte sommerferiene mellom 1974 og 1979 på å male veggen, den første veggen initiert av foreningen Social & Public Art Resouce Center (Sparc). Foreningen ble startet av en gruppe LA-kunstnere i 1976, og formålet var å viske ut rasemessige og sosiale skiller gjennom felles kunstnerisk utfoldelse. I dag finnes det rundt 70 Sparc-murmalerier i Los Angeles.

Mytene om de superoverfladiske menneskene i Los Angeles har ikke oppstått for ingenting. Byen har tross alt verdens største underholdningsindustri, og «the beautiful people» strømmer til byen. Hvordan du ser ut, hvordan du ter deg og hvem du kjenner kan bety alt her.

Det samme kan jo sies om New York City. Men NYs litt stive opptatthet av det hippe er ikke så framtredende her: LA er i stedet preget av en blid, uformell hyggelighet.

På kaffebaren Coffee Bean på The Sunset strip i West Hollywood treffer vi den kanadiske professoren og marxisten Peter McLaren, som arbeider ved University of California Los Angeles (UCLA). Hver dag sitter han på kafeen og jobber med et eller annet manuskript.

For ikke lenge siden fylte han 50 år. En av dagene rundt den store dagen så han en utrolig vakker, ung kvinne ved nabobordet.

- Selv om jeg er en lykkelig gift mann, tenkte jeg: Hadde det ikke vært en fin bursdagspresang om en slik kvinne hadde ofret meg et blikk og et smil på bursdagen min? Og plutselig gjorde hun mer enn det. Hun kom bort og satte seg ved bordet mitt, smilte blendende og sa:

- Jeg føler at du og jeg har en spesiell samhørighet. Hvor har vi truffet hverandre?

Peter ble litt overrasket, for han kunne ikke huske henne.

- Jeg er professor på UCLA. Kanskje du har vært student der? foreslo han.

Men det var feil svar. For smilet forsvant, og skjønnheten reiste seg og gikk uten et ord. Riktig svar hadde vært:

- Kanskje det var på festen for Johnny Depp forrige måned? Da hadde hun vært min, flirer professoren.

Uansett: Omgangsformen i Los Angeles er blid, nesten overstrømmende høflig, hyggelig og svært uformell. Suser du bortover Sunset Boulevard i kabriolet og må stanse for rødt lys og det står en kabriolet i filen ved siden av, er det helt naturlig å smile, hilse og slå av en liten prat om de siste påfunnene til guvernør Schwarzenegger. Spør du om hjelp eller henvender deg til noen, er det bare varme smil og hjelpsomhet å få.

Men snakk med nordmenn som har vært lenge i byen. De har gjort noen bitre erfaringer:

«Du må komme og besøke meg! Jeg skal vise deg byen!» sa de. Men da jeg tok dem på ordet, husket de meg knapt. Det er bare tillærte høflighetsfraser det de sier, klager de som har brent seg.

Ja ja. Men er du i LA for et kortere opphold, får du kanskje ikke kjenne på kroppen akkurat hvor dypt gjestfriheten og hyggeligheten stikker. Falsk eller ikke: Sammen med solskinnet, livsgleden og den varme vinden er den overstrømmende og utadvendte hyggeligheten med på å gjøre LA-LA land til livgivende balsam for sjelen - et aldeles deilig sted å være før du vender tilbake til virkeligheten igjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Evig sommer for surfere og sjekkere

Tv-serier som «Baywatch» og «Pacific Blue» har mye av æren for at strandlivet i Los Angeles County med sine dudes og babes er verdensberømt.

Reisefakta
Strender: Kystlinjen i Los Angeles County (Stor-Los Angeles) strekker seg mil etter mil og nesten uavbrutt fra Leo Carillo State Beach i nord til Long Beach i sør.

De nordlige: Zuma og Malibu er mest sentrale. Store bølger, rent vann, surfere og vakre, rike tenåringer. Like nord for Malibu ligger Point Dume Beach, en liten bukt som man kommer til ned en bratt trapp. LAs uoffisielle nudiststrand.

De sentrale: Santa Monica og Venice Beach. Dette er strendene som er best utbygd med ekstratilbud, og de passer for alle. Bading, soling, shopping og underholdning er hovedaktivitetene her. Det er forbudt å røyke på Santa Monica Beach.

South Bay: Består av strendene Manhattan, Hermosa og Redondo med tilhørende pirer. Fisking, sandvolley, båtkikking, surfing og restaurantbesøk er egnede aktiviteter her. Ikke så egnet for barn. Partystrender for collegeungdom om kvelden.

Long Beach: Tidligere var Long Beach et svært kriminelt belastet område som var farlig for utenforstående å oppholde seg på. I dag en barnevennlig strand som egner seg best for bading og brettseiling. Har utdannet sitt eget badevaktkorps siden 1919. Horny Beach tiltrekker seg store mengder hormonbelastede tenåringer på kveldstid.

Parkering: Aldri noe problem finne et sted å sette fra deg bilen i Los Angeles og omegn, men det kan koste. På Santa Monica og Venice slipper du ikke unna med mindre enn 10 dollar om du velger bemannet parkeringsplass - noe som uansett anbefales i bakgatene på Venice Beach.

Publisert 18.12.2004 17:12 - Oppdatert 10.11.2005 17:10

Los Angeles: Solen skinner nesten alltid, og solbading og surfing går greit året rundt. Sør-Californias strender er ikke legendariske for ingenting. Bare badetemperaturen og solnedgangen er en liten skuffelse langs disse milene med ufattelig brede og fine sandstrender. For stillehavsvannet blir aldri skikkelig varmt, og luften er alltid disig av LA-smogen, slik at solnedgangen blir daffere enn ventet.

Men for mange er dette stedet å oppfylle drømmen om evig sommer. Innbyggere, turister, hippier, strandboms og wannabees ruller, sykler, svømmer, seiler, windsurfer, surfer, spiller, sjonglerer og poserer seg langs Los Angeles Countys strender. Akkurat som i Beach Boys-låtene.

Piren i Santa Monica er et kjent fornøyelsessentrum. Her kommer hele familien for å kose seg med karusellene., spise middag og se på folkelivet. Går du sørover på Santa Monica Beach, kommer du til Venice Beach. Det er et fargesprakende og underholdende sted - overbefolket av sjarlataner som skal selge deg noe eller vil at du skal beundre dem. Til heftige reggaerytmer kan du bli spådd i kort, få tatovering og piercing, og få hjelp av alskens alternative remedier. Stemningen rundt de utallige små sjappene langs Ocean Front Walk er munter og avslappende.

Atmosfæren på Venice Beach er først og fremst en hyllest til det bohemske dagdriverstrandlivet - og til helsens og kroppens vedlikehold og velvære. Her er basketballbane med tribune, volleyball og sandvolleybane. Det er folk her fra tidlig om morgenen - året rundt, selv om vannet bare egner seg for bading mellom mars og november.

Muscle Beach er kjent som et sted for dem som vil bli sett og beundret. Dette legendariske, utendørshelsestudioet sentralt på Venice Beach er en privat treningsklubb der du må være medlem for å komme inn.

En av dem som stortrives på Muscle Beach, er 34 år gamle Gary Brown fra Florida. Han flyttet til Los Angeles for ett år siden, og jobber som sveiser og elektriker.

- Muscle Beach var faktisk en viktig årsak til at jeg flyttet til LA. Helt siden jeg så filmen «Pumping Iron» med Arnold Schwarzenegger, har jeg drømt om å komme hit. Det er fantastisk å trene her midt i den fargerike folkemengden. Og ikke tro at jeg er her for å vise meg fram - jeg trener seriøst, sier Brown.

- Forrige helg var faktisk Arnold her! Han kommer fortsatt innom av og til, selv om han er blitt guvernør, forteller Patrick Berry (34), som jobber som trener på Muscle Beach.

Han påstår at de virkelig innolja muskelbuntene bare viser seg på Muscle Beach i helgene og ved høytider - da det er ekstra mye folk på og langs stranda.

Kjører du sørover forbi lystbåthavnen Marina Del Rey, kommer du til de små bade- og surfebyene Manhattan Beach, Hermosa Beach og Redondo Beach. Det meste i disse idylliske små byene er fokusert rundt surfekulturen og strandbomslivet: Surfeutstyrsbutikker, små restauranter, kafeer og moteller. De siste årene har det blitt svært så trendy blant LA-japper å bosette seg her ute. Vi stanser i den sørligste av de tre: Redondo Beach. I tillegg til den fantastiske sandstranden, som egner seg til både bading og surfing, byr badebyen også på en stor lystbåthavn, idyllisk fiskebåthavn, en stor pir, gode parkeringsmuligheter og små suvenirsjapper.

Redondo Beach er også stedet det verdens første surferdude er udødeliggjort med en bronsebyste. George Freeth hadde irske aner og bodde på Hawaii da rikingen Henry Huntington i 1907 lokket ham til sin nybygde Redondo Beach for å skape blest om stedet - i håp om å selge tomter til andre pengesterke.

Freeth hadde oppfunnet det nåværende surfebrettet mens han fortsatt var i tenårene og bodde på Hawaii, og dermed også surfingen. Mellom 1907 og 1915 holdt han daglige surfeoppvisninger på Redondo Beach, til stor glede for et stadig større publikum. Senere ble han Sør-Californias første badevakt.

Flere og flere ble selv hekta på sporten, og Sør-Californias stempel som verdens surfeparadis vokste. Freeth døde av en epidemi i 1919 - 36 år gammel. I dag strømmer suferdudes og -babes fra hele verden til Redondo Beach og hyller Freeth - mannen som gjorde drømmen om evig sommer til virkelighet.

 

 

 

 

 

 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter