Logitech MX900   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logitech MX900 Bluetooth

Dato: 27.11.2003

 

Logitech har fått ny toppmus i form av MX900 Bluetooth, som kommer med lader og Bluetooth-hub i dokken, mens trådløs RF er historie. Vi tar MX900 på en runde i laben - er den en verdig arvtager til MX700?

Logitech er i farten med en rekke nye mus og tastaturer der de har byttet ut den gamle "Trådløs RF"-teknologien sin med Bluetooth-standarden. Bluetooth har en rekkevidde på opp til 100 meter og båndbredde på over 700 kbit/s. Dermed kan mus sende mer data enn før - og over lengre avstander.

Først ute i denne serien er den Bluetooth-baserte musen MX900. Som MX-navnet skulle tilsi, er dette en svært presis og påkostet mus som ligger i toppsjiktet av de vi kan forvente av pekeutstyr for tiden. I tillegg har den fått en ladestasjon som også har en integrert Bluetooth-hub - slik at du ikke trenger noen dongle eller slikt for å bruke mobiltelefoner eller trådløse skrivere til PC-en din.

Men hvordan fungerer så den siste musen fra selskapet som etterhvert har blitt synonymt med mus og tastaturer? Vi lar oss rive med av Bluetooth-musen og kaster alle testene vi kan på den på de neste par sidene. Men først tar vi en liten titt på spesifikasjonene.

Spesifikasjoner


  • Trådløs optisk mus med MX-motor (800 dpi) og Bluetooth
  • Ladestasjon med Bluetooth-hub
  • Åtte knapper
  • "Cruise Control" fram- og tilbakeknapper
  • Programveksler

 

Les mer om musen på Logitech sine produktsider.

Som vi ser av spesifikasjonene benytter musen Bluetooth til å kommunisere med datamaskinen, som skal gi bedre presisjon og raskere registrering av signalene enn trådløs RF. Musen har også fått programveksleren som vi såvidt diskuterte i testen av Logitech Click! Plus for litt siden. Musen er derimot ikke kompatibel med PS/2-kontakten på PC-er på grunn av Bluetooth-huben i laderen. Ellers har MX900 frem- og tilbakeknapper og rullehjul, som Logitech noe fjollete kaler "Cruise Control". Men for å få disse til å fungere ordentlig med standardbaserte programmer (som for eksempel Mozilla Firebird, iTunes og DiVX), måtte vi endre instillingene for disse knappene til "alt-piltast".

 

I pakken følger det med en CD-plate med siste utgave av MouseWare, drivere og Bluetooth-programmer. I tillegg kommer det en veldig kjekk manual med massevis av flotte tegninger for at selv de som ikke kan lese skal klare av installasjonen. Og noe vi ikke har sett sammen med mus i det siste: En strømforsyning. Dette er selvfølgelig fordi det er en lader i ladestasjonen (sic!). Musen bruker derimot helt standard AA-batterier ("walkman-størrelse") - som kan byttes ut - og den virker ganske grådig på strøm.


Akkurat grådigheten på strøm førte til at vi måtte plassere musen i dokken rett som det var. Når musen får det for seg at det er lite strøm igjen, begynner den å blinke på en måte som er umulig å overse. Det er ihvertfall umulig å overse det når den slutter å virke :)

Uansett er det da meningen at man skal sette musen i dokken og finne på noe annet i et par timer mens den lades opp - eller ganske enkelt bytte batterier. De utålmodige i blant oss kan fort ende opp med å ta musen av laderen etter omtrent tretti sekunders lading, bruke den i noen minutter for så å sette den på laderen igjen og så videre. Men se heller på det slik: Hvor langt må Opticom-aksjene dine synke før du bare må ta musen fatt?


Her kan vi se de to punktene for pluss- og minusspenning som kobles opp til tilsvarende kontakter bak på MX900-musen. Normal sett skal altså musen settes i denne dokken når den ikke er i bruk (Hente mer kaffe? Spille litt på kontorpianoet? Husk å sette musen på plass!), eller i hvert fall når man går fra datamaskinen. Hvis man er tilstrekkelig flink til dette, skulle det aldri bli nødvendig å bytte batterier. Men det vil nok helt klart lønne seg å ha et par batterier på lur for de som har lange økter ved PC-en sin.

Rent sånn batteriladermessig er det altså mulig å tenke seg bedre løsninger, for eksempel å ha en batterilader i basestasjonen som lader batteriene mens de ikke sitter fast i musen. Dermed har man alltid ett friskt sett batterier som man kan bytte med når strømmen er ute.


Utover dette ser musen veldig flott ut med de "sømløse" høyre- og venstreknappene som så og si ikke har noen begynnelse eller slutt. Vi synes også det er veldig flott at Logitech har brukt et ekte metall i den blanke flaten i stedet for billig plastikk. Det gir hele musen et lukseriøst og ekslusivt preg, for ikke å snakke om at flatene er mye jevnere og mer behagelige å ta på. Men mer om det senere. Nå skal vi installere programvaren!

Installasjon


Installasjonen av MX900 byr på en litt annen opplevelse enn det vi er vant med - mye på grunn av at den også installerer Bluetooth-stacken for Windows XP og setter opp maskinen til å ta imot signaler fra andre Bluetooth-enheter. Derfor er det verdt å skille mellom selve musens Bluetooth-egenskaper, og Bluetooth-huben sine egenskaper. Huben gjør at det også er mulig å ta inn signaler fra trådløse skrivere, mobiltelefoner og mye annet rart, men vi er mest opptatt av selve musen i denne omgang.

Vi får også klare og tydelige spørsmål om vi ønsker å installere Logitechs Desktop Messenger, som periodevis sjekker om det finnes oppdaterte drivere eller programvare hos selskapets nettsider. Det er ikke mange som spør om dette; de fleste driverinstallasjoner legger tonnevis av ekstra prosesser inn i bakgrunnen og ett ikon eller fem inn i oppgalinjen til XP, så akkurat der synes vi Logitech fortjener litt ros.

Installasjonsprogrammet er faktisk ganske stilig, det også. Det kan virke som om noen i Logitech sine korridorer har sansen for programvaredesignen til et visst annet selskap:


Utseende til side: Installasjonsprogrammet installerer det som skal til for å få musen og Bluetooth-huben til å fungere, sammen med en del annet:


Som for eksempel MusicMatch. Det er i og for seg ikke uvanlig å legge på "ekstra" programvare på en installasjons-CD - de fleste legger for eksempel ved Acrobat for at folk skal kunne lese den elektroniske manualen - Men hvem var det egentlig som fikk den gode idéen at mus og musikk hører sammen?

Og mens vi er inne på installering av uønsket programvare på PC-en vår, kan vi jo ta med dette:


Vi kan nemlig godt klare oss uten skumle spyware-programmer på maskinen vår. BackWeb-programvaren trenger ikke nødvendigvis å være "slem", og den brukes av flere og flere produsenter for å registrere maskinvare og informasjon om programvareoppsettet på maskinen din av supportårsaker. Men det kan selvfølgelig også brukes til å registrere hvordan og hvor ofte musen benyttes i tillegg til å overvåke massevis av andre ting du bruker PC-en din til. Det er også dokumentert tilfeller der BacWeb brukes til å spre spam, reklame og til å "poppe opp" reklamevinduer i Windows. Vi tok ingen sjanser på dette, og har forhindret BackWeb (det gjøres ganske enkelt ved å endre "*.exe" fra programmet) fra å kjøre under denne testen - som vi tipper de fleste andre intelligente databrukere vil gjøre.

Dog fører dette til at Logitech Desktop Messenger-programvaren ikke fungerer, ettersom den bruker BackWeb-klienten til å se etter oppdateringer. Så det får blir en vurderingssak om man ønsker BackWeb eller å sjekke etter oppdateringer på egenhånd. Det store spørsmålet er kanskje dette: Hvorfor benytter Logitech en oppdateringsmotor som har et såpass dårlig rykte, og som stanses av populære antivirusprogrammer?

Programvare


Logitechs installasjonsprogram plasserer hele tre nye ikoner i oppgavelinjen, som vi tar en rask titt på her. Det første fra venstre er til Mobile Phone Suite, i midten ligger Logitech SetPoint - eller musegenskaper på norsk, og til høyre er Bluetooth-ikonet.

 

Logitech SetPoint


Logtech-ikonet for innstillinger og "SetPoint"-egenskapene er veldig hendig, og kanskje det eneste du trenger til det meste - hvis du da ikke bruker Bluetooth-enheter flittig med PC-en din. 

SetPoint-programmet erstatter det vanlige kontrollpanelet for mus, og har de samme funksjonene i en litt annen design. Hver eneste knapp på musen kan gis en tastetrykk-kombinasjon hvis man ikke er fornøyd med fabrikkinnstillingen (frem og tilbakeknappene er et godt eksempel). I tillegg får du tilgang til et eget opplæringsprogram: 

 

Mobile Phone Suite

Bluetooth-huben kan snakke med mobiltelefoner som har Bluetooth-støtte, og dette programmet gjør at du for eksempel får telefonnumre opp på skjermen når de ringer deg. I tillegg kan du få beskjed om tekstmeldinger. Formodentlig går det an å skrive sms-meldinger på skjermen med tredjeparts programvare i tillegg, men vi fikk ikke testet dette. Programmet lagrer også meldinger på harddisken din i en liten innboks:
Mine Bluetooth-steder


Denne programvaren spiller ikke bare på mobiltelefoner, men på hele rekken av muligheter som ligger i Bluetooth. Derfor er den vanskelig å beskrive uten som en nettverks-"browser" med innebygd funksjonalitet for lyd- og mobiltelefoner. Logitech har også gjort jobben for de som ønsker å bruke Bluetooth-headset eller -høyttalere med huben.

Sikkerhetsinnstillingene er også veldig gode. Det er åpenbart at Logitech har prioritert sikkerhet både på de praktiske (at naboens mus ikke kan kontrollere PC-en din) og litt mer teoretiske (at noen med Bluetooth i nabolaget kan bryte seg inn på PC-en din) planene med veldig trygge standardinnstillinger. Dog satte vi dem ett hakk opp til bare å akseptere forhåndsinstilte enheter og aldri si ifra om andre. Ellers er standardinstillingen at vi blir advart når noen prøver å koble seg til, som er helt ok for de som ikke er like paranoide som oss :)

Programmet integreres i Explorer sitt grensesnitt med at det dukker opp en "Mine Bluetooth-steder"-mappe på skrivebordet og i mine dokumenter. Denne ser slik ut: 

Det dukker også opp et fjerde ikon i menylinjen når batteriene har lite strøm igjen for å gi en visuell tilbakemelding (i tillegg til blinkende mus) om at det er på tide å gjøre noe med saken

I bruk/ergonomi

!

Når vi bruker Logitech MX900 får vi en klar "luksusfølelse" takket vær den solide utførelsen og kule designen. Fargen på musen er egentlig en veldig mørk grønn i plastikken, og det også er et grønnskjær i metallflatene. Å bruke MX900 er som å kjøre Mercedes.

Når det er sagt, har også MX900 "daler" på hver side av musen som på mange måter tvinger tommelen og lillefingeren inn i en fast posisjon. Dette betyr at det ikke er bare bare å bytte grep, men at den er enkel å løfte og flytte på. Det er mange som foretrekker å bare bruke to fingre på toppen av musen, og bruke pekefingern til både venstreknapp og rullehjul, men dette er ikke på lagt nær et stort problem på MX900 som på Click!-musen til Logitech, ettersom kantene er ganske runde.

 

-
-

Mange av Logitech sine optiske mus har hatt et "løfteproblem" tidligere, der musepekeren flyttet ganske mye på seg når musen ble løftet fra underlaget - men dette er borte i MX900, eller ihvertfall redusert til et langt mindre problem. Pekeren flytter seg nå mindre enn den ville ha gjort om du løftet en gammel "kulemus".

Slap the monkey ble foreslått som en standard test i responsen til testen av Creative Wireless Optical 3000. Vi tester gjerne mot slap the monkey, men det er hel masse grunner til at resultatet ikke kan ansees som særlig veiledende. For eksempel teller ledig minne og prosesser i bakgrunnen inn for hvor raskt flash-programmet kan registrere hastighet. Når det er sagt, brukte vi noen minutter på å daske apen, og fikk et gjennomsnitt på litt over 300 miles i timen uten å anstrenge oss no særlig.

Dette sier også en hel del om hvordan MX900 fungerer i spill - som vi bare kan beskrive som ren fløyel. Å bevege seg rundt i skytespill med denne musen er en ren glede. Hvis vi bare sørger for at batteriene er fulle før finalen i Counterstrike-turneringen :)

MX900 er også den første musen hittil som ikke har problemer med å kjøre helt jevnt på favorittboken vår. Musen har i det hele tatt ikke hatt noen problemer med overflatene vi har brukt den på - selv om det virker som den trives aller best på helt jevne underlag.

Det eneste problemet vi har støtt på etter å ha brukt MX900 daglig i noe over en ukes tid, er at den kan ha problemer med å komme seg i gang raskt nok når PC-en starter opp. Omtrent en tredjedel av gangene vi har startet PC-en vår, blir ikke musen oppdaget i tide til å kunne brukes under Windows XP sin innloggingsskjerm - slik at vi måtte bruke piltaster for velge riktig bruker og skrive inn passord. Når skrivebordet så starter opp, tar også noen sekunder uten at vi kan bruke musen mens Windows laster inn Bluetooth-stacken sin.

Det har også hendt to-tre ganger at hub-en ikke lyser under oppstarter, og vi har blitt nødt til å fysisk plullge USB-kontakten inn og ut igjen for at MX900 skal starte opp. Det kan tenkes at dette er et unikt problem for vårt testsystem, og vi har heller ikke klart å gjenskape det.

Vi har også lyst til å si litt om rekkevidden - som er helt utrolig. Den er kjempestor. Vi har testet den til godt over tyve meter, gjennom to etasjer, og mange vegger. Dette er nesten overkill for en vanlig mus, men når tenker på mobiltelefoni og overføring av for eksempel lyd og moderat nettverkstrafikk blir det et annet bilde. Det er i hvert fall ikke noe problem å bruke MX-musen til fjernkontroll av en multimedia-PC!

Konklusjon

Logitech MX900 Bluetooth er en svært nøyaktig mus med ekstrem rekkevidde, med programvare og ekstrafunksjoner som gjør den til mye, mye mer enn bare en mus. Bluetooth-egenskapene til hub-en gjør at du teoretisk sett kan snakke i mobiltelefonen selv om den befinner seg i en annen etasje, eller streame yndlingsmusikken din til hele huset eller blokken din.


Som mus alene er den svært komfortabel og nøyaktig. Den er også veldig luksuriøs og god å ha i hånden. Selv om vi godt kunne tenke oss en bedre løsning for å lade batterier, må vi si at det er veldig bra at musen har en lader i det hele tatt - og gjennomføringen av dette er noe som vi vet at mange synes er veldig elegant og snertent.

Vi tror på at Bluetooth etterhvert vil ta over fra RF-signalene for trådløse mus og annet utstyr, og når et selskap som Logitech legger vekten sin bak det, kan det skje enda raskere. Som førstegenerasjons Bluetooth-produkt, synes vi at MX900 Bluetooth er veldig bra!+ Svært nøyaktig i bruk (800 dpi)
+ Dokk med lader
+ Bluetooth-hub i dokk
+ Veldig god rekkevidde (over 20 meter)
+ God på mange overflater
+ "Eksklusivt" materiale med metall


- Treg start i Windows XP
- Installerer BackWeb
- Grådig på strøm
- Kunne vært bedre ladesystem
- Trenger litt tukling med instillinger

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter