Logitech Dual Optical   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange tenker kanskje ikke på musen som en spesielt viktig del ved en PC. Men for de som benytter maskinen flere timer daglig, og ikke minst for spillere, er nettopp musen en svært sentral komponent som må velges med omhu. Vi har sett på det siste skuddet på stammen i den stadig voksende Logitech-familien - Dual Optical.

Logitech Dual Optical er som navnet tilsier en optisk mus. Dermed slipper du den velkjente kulen, som til stadighet må tas ut av musen, for at du skal komme til for å få renset musen. Men ikke nok med det, Dual Optical har faktisk blitt utstyrt med 2 optiske sensorer, som hver leser 800 punker pr tomme (dpi). Dette skal visstnok resultere i at denne musen fungerer raskere og mer presist enn sine konkurrenter.

Musen har totalt 4 knapper: De to standard museknappene, et rullehjul som kan trykkes ned pluss at den også har en tommelknapp. Sistnevnte knapp er plassert på en slik måte at man ikke til stadighet kommer borti den, noe som til tider har vært en problem på andre mustyper. Rullehjulet er av myk gummi, og er meget behagelig i bruk. Det samme kan sies om de to "vanlige" høyre- og venstre-klikk knappene, disse har akkurat passe motstand, og gir den riktige kvalitetsfølelsen.

Med i pakken får du i tillegg til selve musen, en stk PS/2 adapter, MouseWare® programvare og en bruker-guide på CD. Musen kan brukes både på PS/2 og USB-porten, og kommer forøvrig med 5 års garanti.

Du kan lese mer om musen på Logitech sin hjemmeside.

Se også våre tidligere tester av Logitech Optical MouseMan Wheel og Logitech Cordless Desktop Optical.

Med den medfølgende Mouseware-programvaren kan du bl.a. velge hva slags funksjonalitet de ulike knappene skal ha. Vi har valgt å bruke rullehjulet som dobbeltklikk-knapp og tommelknappen som "tilbake-knapp" i web-browseren.

Vi prøvde først musen på vår gamle musematte. Dette er en tynn sak med en ganske hard og glatt plast-overflate med et motiv på. På denne overflaten fungerte ikke musen bra i det hele tatt, men hoppet og hakket og var helt ubrukelig. Deretter forsøkte vi uten musmatte i det hele tatt, vi brukte rett og slett musen rett på bordflaten - som forøvrig er av en litt grov tresort. Dette fungerte like dårlig, og vi begynte nå å lure på om det var noe feil med musen vår. Vi fant frem en musematte av eldre type, en litt tykk skumgummi-sak med en blå filt-overflate. På dette underlaget fungerte Dual Optical helt perfekt, med en svært presis kontroll av musepekeren. Man bør være obs på at ikke alle musmatter er "kompatible" med optiske mus, som f.eks. Icemat.

Noe av det første vi merket oss ved musen, var at knappene foran kanskje er litt vel små, eller litt for mye "midt-sentrerte". Vi bommet til stadighet på høyre-musknapp. Men etter et par dagers bruk vennet vi oss helt til dette. For personer med store hender kan dette dermed være en litt ubehagelig mus, iallfall i tilvenningsfasen.


 

Klikk for større bilder

For virkelig å få testet musen, tok vi den med oss på et LAN-treff. Her fikk musen kjørt seg i mange timer i strekk, i både Unreal Tournament, Counter-Strike og Diablo 2. Til tross for at undertegnede ikke er noen mester i noen av spillene, var det virkelig en positiv opplevelse å benytte denne musen i nevnte spill. Den er svært stabil og nøyaktig, og vi merket ingenting til "glipping" i spill, som spesielt gjelder i 3D-shootere (ved brå bevegelser). Vi ble heller ikke spesielt slitne i hånden av å bruke musen, den var svært behagelig også over lengre tids bruk.

Som en kuriositet nevner vi at "nedre halvdel" av Logitech Dual optical har et skall i gjennomsiktig plast, og at det dermed lyser rødt ut av musen når den er i bevegelse (sensorene er i akitivitet). Dette er dog best synlig i et mørkt rom.

Det kommer vel neppe som en bombe når vi sier at dette er mus vi kan tenke oss selv - både til daglig bruk i arbeidssituasjon og ikke minst til fornøyelseformål som spilling. For uansett hva du måtte finne på, vil Logitech Dual Optical ikke skuffe deg. Det eneste du må passe på er underlaget - musen fungerer nemlig ikke bra på alle typer underlag, noe som forøvrig gjelder alle typer optiske mus.

Av konkurrenter nevner vi Microsoft IntelliMouse Optical, som befinner seg i samme prisklasse som Logitech Dual Optical. Vi vil komme tilbake med en test av denne innen kort tid.


Klikk for større bilde

Vi kan på det sterkeste anbefale Logitech Dual Optical, enten du er en ivrig kontorist eller en "hard-core" gamer. Musen er meget presis, svært godt ergonomisk utformet og ikke minst forholdsvis prisgunstig. For med sin pris på like under 400 kr, er den verdt hver eneste krone!

 

Oppsummering:

 

 

+ Høy presisjon og kvalitetsfølelse
+ God ergomonisk utforming
+ "Glipper" ikke i spill (3D-shootere)
+ God plassering av tommelknapp
+ Prisgunstig
+ Optisk - du slipper å rense musen

 

- Litt sær på hvilket underlag som benyttes
- Krever litt tilvenning for de med store hender

 Logitech Dual Optical får terningkast
(-)

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter