Logitech Cordl.Click!   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dato: 03.10.2003

Logitechs nye trådløse og optiske Click!-mus er mer elegant og litt smartere enn brødrene sine, og har blant annet fått en ny knapp for å skifte programmer. Vi slipper den løs i tredemøllen i vårt laboratorium.

Den nye musen fra Logitech har åpenbart gått et par runder i Logitechs sveitsiske designlaboratorium allerede. Den har en litt ufo-lignende karakter, og har til tross for alle knappene (6) fått enkle, rene linjer og et strømlinjeformet utseende. Merk knappen bak rullehjulet.

Mange nok vil være fristet til å si at "en mus er en mus". Men det er nok ikke fullt så enkelt: Ikke bare har mus følelser og ambisjoner de også, men musen er bortsett fra skjermen og tastaturet ditt den PC-delen som du er i mest kontakt med. Derfor er det viktig å ha en mus som ligger godt i hånden, som føles god å ta på og som ikke tvinger håndleddet ditt inn i unaturlige situasjoner som kan gi deg "musesyke" eller andre plager senere.

Det lønner seg med andre ord å investere litt ekstra i en god mus, og det er kanskje den enkleste og billigste måten å få enda mer glede ut av datamaskinen på.

Klarer så musen med det lange navnet å innfri?

Spesifikasjoner 

 • Trådløs Fast RF-teknologi
 • Avansert optisk sensor
 • Avrundet form som passer i høyre hånd
 • Programveksler-knapp
 • "Frem" og "tilbake"-knapper (programmerbare)
 • Rullehjul
 • MouseWare®-programvaren fra Logitech
   
  Esken inneholder:
   
 • Logitech® Cordless Click!™ Plus Optical Mouse
 • Ny versjon av RF-mottaker
 • Adapter (USB til PS/2-port)
 • 2 AA-batterier (OEM-utgave)
 • MouseWare®-programvare
 • Cd-rom med brukerveiledning
 • Full brukerstøtte
 • 5 års garanti

  Systemkrav:

 • Windows® 95, 98, Me, NT 4.0, 2000 eller XP
 • Mac® OS 8.6-OS X
 • Ledig PS/2-port eller USB-port
   

  Les mer om musen på Logitech sine hjemmesider.

  Logitech sine spesifikasjoner forteller oss i grunnen lite, bortsett fra at det er snakk om en trådløs mus som bare passer til høyrehendte.

  På Logitech sine hjemmesider står det at "Fast RF"-teknologien er like god med hendhold til respostid som om det skulle vært en kabelbasert mus, men det tviler vi på om gamer-folket vil være enig i. Derimot går det helt fint for de som kun har "normal" interesse i å spille et spill i ny og ne å bruke denne musen.

  Batteriene som følger med musen er en spesiell OEM-type fra Duracell som bare varer i to-tre uker. Vi går ut ifra at "vanlige" batterier har mye lengre levetid.

 •  

  Programvare

   

  Rent bortsett fra designen er det programvaren som utgjør den store fordelen med Logietch sin Click!-mus. Programvaren som følger med kjenner automatisk igjen musen som kobles til og i løpet av to-tre minutter er du i gang med å bruke den.


  Logitech sitt MouseWare-program lar deg velge mellom å tillegge knappene dine egne funksjoner eller å bruke de forhåndsinstilte valgene. Det er mulig å sette for eksempel rulle-knappen til å åpne epostprogrammet ditt, googles søkesider eller hva som helst. Standardinstillingene er derimot intuitive og greie, og kan godt beholdes. Det kommer stadig forbedringer til pakken som støtter alle Logitech-mus. Siste versjon finnes alltid på Logitech sin hjemmeside.


  Enda en kjekk ting med MouseWare, er siden som forteller om batteristatusen til musen. Vel og bra at man vet hvor lenge man har igjen før musen slutter å virke, og programmet gir deg også advarsler om lav batteristatus uten at du trenger å åpne det for å sjekke. Når batteriene kommer ned på et veldig lavt nivå, skrur musen seg av automatisk -men hvis du trykker på "connect"-knappen skrur den så på igjen og bruker siste rest av batteriet, slik at du får lagret dokumenter og lignende før du løper ut og kjøper nye batterier.


  Programvarebytteren er et velkomment tillegg til Windows' innebygde "ALT+TAB"-løsning fordi den gjør det mulig å bytte programmer ved bare å bruke musen. Hvorfor er dette så bra? Vel, de som har en PC koblet til TV'en og vil slippe å ha et svært tastatur i fanget mens de ser på flim eller sjekker tv-programmet vil sette stor pris på å slippe dette. Musen blir mer og mer fjernkontroll.

  Selve programskifterknappen er plassert på et veldig smart sted bak rullehjulet. Hvis du holder musen slik det er mest naturlig, faller det innerste fingerleddet på langfingeren rett over knappen. Bøyer du leddet, trykkes knappen inn. Knappen krever litt ekstra kraft i forhold til de andre, og vi har enda ikke klart å trykke knappen ved en feil.

  Ergonomi

   

  Det finnes to typer "stilige" mus. Den ene er der formen følger funksjonen og den andre er der formen gjør det umulig å gjøre noe funksjonelt. Designen og stilen skal ideelt sett være følge funksjonen, og en flott mus er ofte flott og strømlinjeformet nettopp fordi det er det som passer best i hånden. Men i dette ligger det også et problem: Ikke alle hender er like, og mange vil føle seg tvunget inn i en unaturlig måte å holde hånden og fingrene på

  Logitech Cordless Click! Plus Optical Mouse er et sted midt i mellom. Den er rålekker, funksjonell og ligger tilsynelatende fint i hånden. Musen har en veldig god og ergonomisk form, spesielt fordi den buer innover i mitdten av "kroppen", som vist på bildet under. Dette tvinger lillefingeren til å ligge langs siden av musen, og fester tommelen i posisjon for å treffe frem- og tilbakeknappene:


  I realiteten er det dermed tommel- og lillefingeren som styrer musen fra side til side i stedet for håndleddet. Dette er veldig bra, og motvirker "musesyken" ettersom håndleddet i stor grad kan holdes i ro. I tillegg er det komfortabelt for mange. Vi vil gå så langt som å kalle denne designen for "håndform"-mus, á la forformskoene som kom på søttittallet. Men det skaper også problemer for de av oss som spiller mange spill, eller som liker å flytte på grepet ofte, ettersom det bare finnes én måte å holde musen på. De som har atypiske hender vil kanskje også få litt problemer med å venne seg til musen. Løsningen byr også på en del problemer ettersom de fleste nok vil finne at lillefingeren godt kunne vært litt sterkere.

   

  ("Riktig" og "feil" måte å holde musen på. Hvilken faller mest naturlig?)

  Denne anmelderen har derimot endt opp med å holde musen "feil" oftere enn "riktig". Dette skyldes delvis at musen er ganske liten for en voksen hånd, og har også litt å gjør med at frem- og tilbakeknappene ligger litt langt tilbake i forhold til tommelen.

  Nå er det umulig å vite hvordan din hånd passer til denne musen, og derfor vil det nok være en god idé å be om å få holde den i hånden før du kjøper den.

  Konklusjon

   

  Det er ikke lett å finne noe i veien med musen med det lange navnet fra Logitech - bortsett fra at den har et veldig langt navn.

  Den ligger godt i hånden, kommer med mye praktisk programvare og legger til en ekstra funksjon som gjør det lettere å fjernstyre PC-en med bare musen. Riktignok er ikke programvalgeren på musen en innovasjon på nivå med rullehjulet, men det er godt å vite at noen fortsatt prøver.

  I tillegg skal vi ikke underkjenne at musen er rålekker og lett vil passe inn i selv de mest designbevisste kontorer og hjem.

  Mens den ikke passer for venstrehendte og ergonomien kan være litt vanskelig for noen, vil den være perfekt for mange, mange flere.

  +
  + Trådløs og optisk i samme pakke
  + Ergonomisk "håndform"-mus
  + Lekker design
  + Ok pris (fra ca 400 kr inkl. mva)

  -
  - Bare for høyrehendte
  - Bare én måte å holde på
   

  Startside ] Opp ] [Søk]

  Copyright © 2002 Øyvind Haugland
  Sist endret:  13 januar 2019
   

    Interested in this stuff? Please write to:
   

  HTML Counter            stats counter