Hvor mye lån?   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan låne 2,5 ganger bruttoinntekten

Mange banker bruker en enkel tommelfingerregel for hvor mye du kan låne til drømmeboligen. Den sier at ingen bør ha høyere gjeld enn 2,5 ganger bruttoinntekten.

Mange stiller seg spørsmål om hvordan folk har råd til å kjøpe dyre leiligheter og hus. At prisene på eiendomsmarkedet - grovt sett - er fordoblet siden 1994 synes ikke å gi noen demping av kjøpelysten. Vi må jo ha et sted å bo, selv om lønningene generelt ikke har økt med mer enn mellom 30 og 40 prosent.

Se på forbruket ditt
Det er selvsagt umulig å si hvor mye en familie kan ta opp i lån uten å kjenne godt til forbruket. Spiser du indrefilet, og har lagt deg til et høyt forbruksmønster, har du muligens ikke evne til å låne mer enn halvparten som det en nøktern nabo med samme lønn kan.

I bankenes vurdering vil derfor også en total oversikt over din økonomi være viktig. Det kan være klokt å ha laget en oversikt som viser dine nåværende inntekter og utgifter.

Summen av alle lån
De fleste bankene understreker at summen av alle lån bør ligge innenfor mellom 2 og 2,5 ganger bruttoinntekt. Har du studielån og billån, for eksempel, vil dette bli trukket fra det du eventuelt kan låne.

Det er forskjell på hvor hardt de har holdt på 2,5-gangen. Enkelte har vært ganske bastant, andre banker har derimot denne reglen som en av flere vurderinger. Tjener du under 250.000 kroner vil du kunne låne mindre, avhengig av hvor mye banken mener du kan betjene. Du skal tross alt leve i tillegg.

SIFO ser på kostnadene
Statens Institutt for Forbruksforskning laget i 1999 en beregning av hvor mye de mente vi måtte ha til andre kostnader enn bolig per måned. Denne har Husbanken i stor grad lagt til grunn. Korrigert for litt endrete priser siden den gang var det for en enslig person 5000 kroner, et ektepar uten barn 6500, ett ektepar med et barn i barnehage ca. 11500 og et ektepar med to barn 11800 kroner. Dette bør trekkes fra netto månedslønn som et minimum, for å se hvilke rest som er igjen til å betjene bolig og fornøyelser. En slik måte å regne på vil for dem med brukbar inntekt gi en vesentlig høyere smertegrense for lån enn det bankenes tommelfingerregel tilsier.

Har du god utdanning og banken ser sannsynligheten for at du etter en etablering har høyere lønn i sikte kan det telle som pluss for høyere lån.

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter