DDR-II <-> GDDR3   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GDDR3 eller DDR-II?

Dato: 28.10.2002

Det har vært stort fokus på innføringen av DDR-II. For kort siden ble GDDR3 kjent, men hva er egentlig forskjellen på de to grensesnittene?

ATI lanserte, for ikke lenge siden, spesifikasjonene på GDDR3 og har søkt om JEDECs godkjennelse [Les mer her: GDDR - 3. generasjons grafikkminne]. Midt oppe i dette er også grafikkortmarkedet iferd med å snuse på DDR-II. I tillegg har vi sett beskrivelsene "DDR-II for graphics" og GDDR-2. Alle disse forskjellige standardene kan kanskje virke forvirrende, men det ser ut som om alle stort sett har samme utgangspunkt, nemlig DDR-II.

Ifølge Xbit Labs kan alle disse grensesnittene beskrives som "DDR-II for graphics" og inneholder små modifikasjoner fra det som kommer til å bli brukt som PC-minne. Sannsynligvis er det små forskjeller i det som ATI og det Nvidia/Samsung utvikler, men hvorvidt disse er fundamentale er foreløpig usikkert. Ifølge ATI kan deres brikker kjøre med en frekvens opptil 1600 MHz, men de andre selskapene har oppgitt sin grense til 1500 MHz. Forskjellen mellom standard DDR-II og det ATI refererer til som GDDR3 er blant annet separeringsfunksjon av skriving og lesing. GDDR3 vil forøvrig kjøre på 1,8V, som DDR-II.

Det enkleste hadde naturligvis vært om alle grafikkortprodusentene hadde brukt samme grensesnitt og derav satt en bestemt standard, noe som sannsynligvis hadde påvirket prisene i positiv grad for forbrukerne. Markedsføringskrefter er imidlertid også innvolvert i dette spillet og de ulike produsentene (spesielt ATI og Nvidia) vil selvsagt at deres produkt skal være mest mulig forskjellig og bedre enn konkurrentens. Et resultat av dette kan dermed bli at både Radeon-kort og GeForce-xx kort benytter samme minnestandard, men med ulike navn og små modifikasjoner som tjener markedsføringen. Ting kan forøvrig tyde på at ingen av de nevnte minnestandardene er bedre enn de andre, ettersom ATI annonserte at de hadde testet DDR-II og dermed ønsker å ha et bein innenfor begge navn (i tillegg til GDDR3) [Les mer her: ATI tester DDR-II]

JEDEC får nok uansett det siste ordet om hvilken minnestandard som skal "følges", selv om DDR400 ser ut til blomstre uten organets godkjennelse.

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter