Colin McRae Rally 04   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omtale av Colin McRae Rally 04

 

Endelig, seks måneder etter det kom til konsoll, er Colin McRae Rally 4 ute på PC. Med en rekke oppgraderinger fra forrige versjon prøver man å overgå tidligere års utgaver. Nettverksspilling er noe av det "nye" spillerne får tilgang til.

Det er nå nærmere et halvt år siden Colin McRae Rally 4 kom ut på konsoll. Samtidig er det ikke en gang et år siden forrige versjon av spillet kom ut til PC. De seks månedene ekstra har utviklerne brukt til å forbedre spillet ytterligere. Det er tydelig at noen har satt seg ned og tatt innover seg alle kommentarene spillere og journalister kom med angående Colin McRae Rally 3. Borte er en noe krøkkete fysikk, elendige valgmuligheter og laber flerspiller. Årets pakke er mye bedre enn fjorårets. Ikke dermed sagt at den er feilfri. Etter nitidig testing, både alene og sammen med andre på LAN og Internett, har vi lista over hva som er bra og ikke fullt så bra.

Rally og atter mer rally
Poenget med spillet er som alltid å kjøre rally, helst å kjøre rally best mulig. På den fronten har det skjedd lite, naturlig nok. Til tross for mangelen på WRC-lisens minner det meste i spillet underlig mye på virkelighetens rallyverdensmesterskap. Den manglende lisensen forandrer dog på noen ting. For det første foregår spillet til dels i en noen land som ikke er med i WRC. De landene som er med i WRC-sirkuset er her representert med fiktive baner, altså ikke nøyaktige kopier av banene slik du finner i WRC-spillene på PS2. For det andre er ikke sjåførene fra det virkelige liv med her, med unntak av Colin McRae og kartleseren hans, Derek Ringer. I stedet har man funnet på en haug med navn som skal gi en pekepinn om hvem det er snakk om. Vi kan blant annet nevne at Norge er representert med det urnorske navnet Riolon. Eller kanskje det hørtes mer finsk ut?

Banene og sjåførene er altså tatt fra fri fantasi. Bilene derimot er hentet fra virkeligheten. De har dessverre ikke helt samme utseende som i virkeligheten. Blant annet kan det nevnes at Subaru plutselig har limt et amerikansk flagg på panseret. Kanskje ikke så rart med tanke på hvor utrolig mange amerikanere det faktisk finnes i WRC-mesterskapet. Vent nå litt, det var kanskje slik at det ikke er en eneste en? Pytt, pytt. Uansett, i spillet finner du traverne Mitsubishi, Subaru, Peugeot, Citroën og Ford.

Endelig litt valgmuligheter
En av de tingene vi var minst fornøyd med i forrige spill var mangelen på valgmuligheter når det gjaldt hvilken bil du kunne kjøre. Den gang gikk man nemlig for en variant hvor du spilte Colin McRae og var bundet til hans Ford Focus gjennom hele turneringen. Denne gangen har man heldigvis gått bort fra den varianten. Atter en gang er Colin en av dine argeste fiender der han freser rundt i sin akk så smukke Citroën Xsara. At han siden har mistet plassen på laget og ikke lenger kjører i WRC trenger vi ikke tenke mer på.

Du har i utgangspunktet valget mellom fire biler, Citroën Xsara, Ford Focus, Mitsubishi Lancer og Subaru Impreza. Alle har sine styrker og svakheter, hvilken bil du burde velge er helt opp til deg og din kjørestil. Jeg for min del valgte å sette meg inn i samme bil som Colin brukte den siste tiden har kjørte WRC når jeg skulle kjøre mitt første mesterskap, nemlig en Citroën Xsara. I de fleste spillmodi har du muligheten til å selv stille inn hvordan oppsettet på bilen skal være, noe som er svært viktig for å tilpasse den til din kjørestil. Du kan heve eller senke kjerra, velge stivheten på demperne og så videre. Et av de aller viktigste valgene i et spill som dette er dog ikke med, det å kunne stille inn fordeling mellom forhjuls- og bakhjulstrekk. Slik det er nå må plassering gjøres med bremsen og vill ratting i stedet. Tungvint og skuffende, ikke minst med tanke på at man hadde den muligheten i Colin McRae Rally 2!

Snasne og oversiktlige menyer
I det du starter opp spillet kommer du raskt til menyene. Det er som vanlig dårlig med fancy introer og fete filmer. Menyene er som vanlig stilrene, moderne og lette å navigere. Du har et lite knippe valg der du sitter. Du kan enten velge å starte rett på mesterskapsmodus, kjøre enkle etapper, enkle rally eller du kan prøve lykken i "quick race". Sistnevnte valg slenger deg ut på en vilkårlig bane i en vilkårlig bil, du vet aldri hva du får.

De fleste vil nok velge å starte rett på mesterskapet, det er jo her den virkelige moroa ligger. I forrige versjon av spillet var dette en ganske begrenset affære. Du hadde ikke mulighet til å velge navn eller bil. Dette var da også noe av det Codemasters fikk mest tyn for etter lanseringen av Colin McRae Rally 3. Her har det heldigvis kommet forandringer. Denne gangen kan du først plotte inn eget navn og hvilket land du kommer fra. Deretter kan du velge en bil som passer deg. Det mest spennende for oss var dog muligheten til å spille flerspiller i turneringsmodus. Dessverre er dette begrenset til to spillere på en maskin, men det er uansett et kvantesprang fra forrige spill. 

Drøssevis med valgmuligheter
Ikke bare har man gjort det mer spennende å spille mesterskap på grunn av flerspiller. Man har faktisk gitt oss en rekke andre mesterskap ved siden av det WRC-inspirerte firehjulstrekkermesterskapet. Du kan nemlig velge i et par andre mesterskap også. Du kan blant annet velge å konkurrere med forhjulsdrevne biler. Disse er mindre og en del svakere enn WRC-bilene. De er også veldig annerledes å manøvrere rundt banene. Et annet valg er å kjøre Gruppe-B turnering. Her er det de legendariske monsterbilene fra 80-tallet som gjelder. Hva sier du til å sette deg inn i en gammel Audi Quattro med 550 hestekrefter eller kanskje en liten, men ekstremt sinna Peugeot 205. I utgangspunktet har du tilgang til å spille dem med normal vanskelighetsgrad, noe som er latterlig enkelt, eller avansert, som er noe mer komplisert, men fortsatt overkommelig.

I løpet av spillets fremgang har du mulighet til å vinne en rekke belønninger. Det kan være nye biler eller nye deler. I mesterskapene får du muligheten til å vinne oppgraderinger til bilen din mellom hvert land du kjører i. Dette har man valgt å gjøre ved hjelp av artige minispill. Man laget minispill for å vinne nye dempere, bremser, dekk, motor og girkasse. Minispillene gir morsomme avbrekk fra kjøringen på slingrete landeveier.

Veteranbilsamling rundt neste sving
Den andre tingen du kan vinne i løpet av spillet er tilgang til nye biler. Mange av dem er av den litt underlige sorten. Du kan blant annet vinne en gammel Ford Escort med bakhjulstrekk og 200 hestekrefter. Eller hva sies om en gammel Citroën safari-2CV? Den kommer utstyrt med to motorer, hver av dem yter 25 eksplosive hestekrefter og gir bilen en total på 50 hestekrefter! Det er nesten nok til å få bilen opp i 100 kilometer i timen, i nedoverbakke. Slå den du!

I årets utgave av Colin McRae Rally har man gjort kraftige forandringer på bilens fysikk og miljøet den ferdes i. Det er ikke lenger slik at spillmotoren arbeider rundt senter på bilen. Nå har man forstått at om man skal få det så bra som mulig må man basere det hele på at hvert hjul er sin egen sjef. Dette gir en mye mer realistisk kjørefølelse. Miljøet man kjører i, både av og på veien, har også blitt kraftig oppgradert. Når man tidligere kjørte på flat, slitt asfalt var det nettopp det, flatt. I Colin McRae Rally 4 har Codemasters gjort en svært god jobb med å gjøre overflaten mer ujevn og spennende. Dette merkes godt ved at bilen spretter og hopper bortover på veien på en helt annen måte enn tidligere. Det merkes også på at ForceFeedback-en i rattet tidvis arbeider godt. Det gir også et nytt element man må ta med i vurderingen i det man farer bortover veien i 200 kilometer i timen.

Grafikk av høy klasse
Grafikken i spillet har blitt kraftig forbedret siden forrige gang. Atmosfæren rundt banene er mye bedre og detaljene er skarpere. Spillet foregår over åtte forskjellige land, alle landene har sin egen følelse. Det hele begynner med USA, her kjører du gjennom skog, på fjellveier og gjennom tørt landskap. Fargene er gule, oransje og grå, alt ettersom landskapet rundt deg forandrer seg. Inntrykket er et av tørt og øde landskap. Banene er spennende og utfordrende. Til tross for at inntrykket av banene i USA er meget godt er dette landet allikevel langt fra det beste. De to beste landene i spillet er Australia og Japan. Japan med sitt regntunge og mørke vær og trange, slingrete veier med dype vanndammer utstråler virkelig sjel. Det er spennende og flott å se seg om i det man farer gjennom landskapet. Her har virkelig Codemasters lykkes å lage et fantastisk landskap å kjøre i.

Australia har også en perfekt atmosfære, akkurat som i virkeligheten. Som midlertidig innbygger i landet nedenunder (med den obligatoriske firehjulstrekkeren så klart), kan jeg etter turer i bushen skrive under på at spillet gjengir virkeligheten prikkfritt. I det jeg startet på første banen i spillet ble jeg alt annet enn skuffet. Codemastes hadde virkelig truffet spikeren midt på hodet, alt er helt perfekt. Fra det røde støvet som virvles opp i det du farer bortover til landskapet og vegetasjonen. Det eneste som skuffet i Australia var at man ikke har lagt super-stage til Perth. Det er vel ikke så rart at de ikke kan legge den til Gloucster Park hvor den ble kjørt i virkeligheten ettersom de ikke har lisens. Men de kunne da i det minste tatt seg jobben med å lage riktig skyline!

På motsatte siden av skalaen finner vi banene i Sverige. Det er litt skuffende at man har gjort en så laber jobb med Sverige denne gangen. Akkurat som i konsollversjonen virker det platt og kjedelig. Forrige gang var Sverige et av de meste spennende stedene å spille, med flotte og interessante baner. Denne gangen derimot var det bare så man ville bli fortest mulig ferdig. Ikke hadde man noen god følelse av å kjøre på snø og is heller. Det er trist at det ble slik når alle de andre banene er så feiende flotte.

Allerede forrige gang var bilene fantastisk modellert og det har ikke blitt verre siden sist gang. Bilene er om mulig enda heftigere å se på, det er rett og slett en nytelse. Det er nesten litt trist å sitte og styre bilen innenfra og dermed gå glipp av å se den slingre seg langsetter støvete veier. En ting som trekker litt ned er at Codemasters er alt for glad i glødende bremseskiver. Det er greit at bremsene kan går varme ved ekstrem bruk, men her grenser det til det latterlige. I det du trykker inn bremsen lyser skivene opp som et amerikansk hus rundt juletider. Altså altfor ekstremt, altfor fort.

Noe av det som imponerte mest forrige gang var væreffektene. Disse har blitt ytterligere forbedret. Snøen samler seg enda mer realistisk på ruten og vannet ser enda bedre ut der det presses mot kanten av ruten av fartsvinden. Støv fra grusete veier samler seg på ruten og gjør at vindusviskerne må brukes hyppig. De stedene viskerne ikke når til vil det etter hvert samle seg et ugjennomsiktig lag av støv, snø eller gjørme. Det er nesten litt trist at så mange går glipp av de flotte effektene ved at de styrer bilen utenfra. Jeg anbefaler helt klart å sitte inne i bilen for å få best mulig inntrykk av været i spillet.

Lyd som røsker
Når grafikken er så godt gjennomarbeidet som her hadde det vært krise om man ikke også hadde lagt mye jobb i lyden. Heldigvis er ikke Codemasters at det dumme slaget. Alle bilene har sin egen klang fra motoren, noen høres mer sinna ut enn andre uten at de nødvendigvis er det i praksis. Alt ettersom hvor du plasserer deg selv i spillet vil lyden forandre seg. Velger du å posisjonere deg bak bilen vil du i all hovedsak høre lyden fra eksospotta og dekkene som river bortover underlaget. Sitter du inne i bilen vil du høre hvordan stein og grus slår mot hjulbuene og bunnen på bilen samtidig som du vil høre en noe dempet motor som arbeider der bak torpedoveggen. Siste valgmulighet er å spille som om du satt inne i støtfangeren. Da vil du høre en rimelig hissig motorlyd rundt deg, uten alle de heftige lyddetaljene det bys på inne i kupeen.

Musikk er så klart mangelvare i et spill som dette og godt er det. Menyene har noe musikk som dunker og maser før du kommer så langt som ut på banen. Inne i bilen derimot er slikt bråk fullstendig fraværende, her er det bare deilig motorlyd og en kartleser som prøver å lose deg trygt gjennom svinger og krappe hopp. Tidligere var det Nicky Grist som har hadde jobben som kartleser, men etter at Colin i sin siste sesong kjørte med Derek Ringer som kartleser måtte man så klart bytte ut i spillet også. Mannen snakker om mulig bredere enn selveste Colin McRae, noe som ikke sier rent lite. Skulle det blir for tungt å forstå han kan du om du føler for det bytte til en noe mer nøytralt engelsktalende kartleser i spillinstillingene.

Flerspiller
Etter å ha lansert en helt latterlig dårlig flerspiller i Colin McRae Rally 3 har Codemasters denne gangen tatt til vettet og gitt oss en noe bedre variant. Flerspiller i turneringsmodi, dog på samme maskin, er et av de nye elementene. Det viktigste nye er muligheten for å spille på LAN og Internett. Du logges automatisk på Gamespy sitt nettverk og en rekke servere listes opp om du velger å spille på Internett. Her har du muligheten til å spille enten enkle etapper eller hele rally mot motstanderne i andre enden av linja. Måten du ser motstanderne på er som spøkelsesbiler. Med andre ord kjører du for deg selv samtidig som du ser hvor godt de andre gjør det. Det geniale Rally Cross fra Colin McRae Rally 2 er ikke å se denne gangen.

Men er dette med flerspiller egentlig nytt? Nei. Colin McRae Rally 2 hadde denne muligheten allerede for flere år siden. Etter man bommet kraftig med forrige spill har man tydeligvis valgt å lage en halvhjertet variant denne gangen. I spill nummer to hadde man en hel haug spillmodi i flerspiller, her har man ett! Takk for forsøket Codemasters, men det her duger rett og slett ikke! Ja, spillet er bedre på alle andre områder, men på flerspiller er Colin McRae Rally 2 fortsatt kongen av serien. Med andre ord; For lite, for sent.

Konklusjon
På PC har man egentlig ikke så mange valg, du kan spille Colin McRae Rally eller du kan glemme Rallyspill. Da er det godt at serien fortsatt er blant det beste innen sjangeren. Gjennom forsøk og feiling har man kommet fram til et produkt denne gangen som på de fleste områder er mye bedre enn i tidligere utgaver. Fysikken og grafikken kan ikke en gang sammenlignes med tidligere. Lyden er også at det svært gode slaget, det er ikke fritt for at de kiler litt i magen når man står der på startstreken med motoren opp mot rødmerkingen. Lyden fra motoren er som den vakreste sang. På disse områende er altså Colin McRae Rally 4 overlegent de tidligere spillene. Der man har bommet stygt er på flerspiller. Det er så klart bedre enn det var i Colin McRae Rally 3, hvor flerspiller på nettverk var fullstendig fraværende. Problemet er bare at det ikke en gang når flerspilleren i spill nummer to til knærne.

 

 

 

 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter