California: Venice Beach   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasseskille i paradiset

Borgerskapet inntar bohemenes Venice Beach

VENICE BEACH (VG) De er der fremdeles, muskelbunter og rollerbabes, gærninger og gatekunstnere. Men noe er annerledes på Venice Beach.
 

Av SVEN A BUGGELAND

 

RETRO-HIPPIE: Fremdeles finner du gamle, skjeggete hippier og dagdrivere på strandpromenaden i Venice Beach, men borgerskapet er i ferd med å overta kystbyen ved Los Angeles. Foto: SVEN ARNE BUGGELAND

 
REISEFAKTA
 • Reise: Fly fra Oslo til Los Angeles koster nærmere kr. 9000 midtsommers, men prisene faller med flere tusenlapper utover høsten.
 • Hotell: Greie hotellrom ved stranden i Venice Beach fra 100 dollar natten, ca. kr. 650. Men du kan godt bo andre steder i LA.
 • Transport: T-banen går ikke til kysten, buss er kronglete. Et alternativ til taxi er supershuttle, minibuss som går fra flyplassen dit du vil, for 15 dollar.
 • Middelklassen er i ferd med å erobre den en gang så forsofne, men røffe småbyen i California som kroppsdyrkere og bohemer gjorde legendarisk.
   
  - Vi pleide å kalle Venice Beach for «Ghetto sur la mer» bare for ti år siden, sier Tim Rudnick om hjembyen sin i Los Angeles.
   
  Han ser klasseskille der andre ser bikiniskille.
   
  Men selv om borgerskapet fortrenger studenter og artister fra strandleilighetene, mener 62-åringen at mangfoldet er stort og raust.
   
  - Folk snakker om kultur og gateliv. Men Venice Beach handler i bunn og grunn om sand, strand og hav, sier Tim Rudnick.
   
  - Museum uten vegger
   
  Han sitter i en sirkel av mennesker i sanden over Stillehavet. De kaller seg Venice Oceanarium. Denne helgen har de høytlesning av «Moby Dick».
   
  - Når vi ikke leser klassikere, forteller vi om livet i havet og strandsonen. Vi er et museum uten vegger, sier 62-åringen.
   
  Han forteller at 50-60 surfere red bølgene tidlig i morges, før sjøen ble for grov. Nå rusler familier og kjærestepar i bølgekantene.
   
  De følges av blikket til Kevin Wilson (52). Han er livredder. Utenfor bua står firehjulstrekkeren utrykningsklar med surfebrett på taket.
   
   
  ROLLER-BABE: Lettkledde rulleskøytere danser forbi på sykkelstien som bukter seg langs Venice Beach. Foto: SVEN ARNE BUGGELAND
  - Jeg har ikke tid til å prate med deg, må følge med. Vi er underbemannet. Og her skjer det altfor mye, sier virkelighetens Baywatch.
   
  - Liker du deg her?
   
  - Nei, ikke noe særlig. Jeg er en landsens fyr. Venice Beach er et zoo og et sirkus, sier Wilson, som har vært badevakt i 18 år.
   
  Omtrent det samme synes Rad, graffitikunstner som for tredje gang har tatt veien fra LA-asfalten til sanddynene for å gjøre en «piece».
   
  - Venice er full av helsprø raringer. Men det er fint at byen lar oss male her, sier 26-åringen, som skotter skeptisk mot folkemylderet.
   
  Ocean Front Walk er den berømte strandpromenaden, kjent fra TV-seriene «Pacific Blue» og «Baywatch», men med en hundreårig historie:
   
  Amerikas Venezia
   
  Abbot Kinney åpnet Amerikas Venezia i 1905. Da hadde han grøftet myrlandet, gravd 30 kilometer kanaler, anlagt promenade og bygget pir.
   
  Men forfallet kom raskt. Med forbudstiden tørket festene opp.
   
  Også kanalene ble tørrlagt. Oljerigger overtok flatlandet ut mot Stillehavet.
   
  Venice Beach var lenge ansett som et upolert og utrygt sted - til hippier, kunstnere, musikere, skatere og surfere rykket inn i byen.
   
  I dag står tibetanske newagere, rastafarianere og brukskunstnere på ene siden av den livlige gågaten, tvers overfor suvenirsjapper og snackbarer.
   
  Villere var det på åttitallet, da mange minnes karen som sjonglerte med to bowlingkuler og en brølende motorsag for et fjetret publikum.
   
   
  VEGG-KUNST: Graffitiveggen tyder på at det er mange kreative mennesker i Venice Beach. Foto: SVEN A. BUGGELAND
  Mellom promenaden og sanddynene står kroppen i fokus: Lettkledde syklister og rulleskøytere suser forbi, andre spiller basket og strandvolley.
   
  På det berømte utendørs helsestudioet Muscle Beach fikk Arnold Schwarzenegger sitt gjennombrudd som steroid, jernpumpende kroppsbygger.
   
  I dag er han guvernør i California.
   
  Nå strømmer borgerskapets wannabees til Venice Beach. Late som-generasjonen, desperat ute etter å kjøpe seg høy trendfaktor. Men utenfor er havet - uforanderlig.

  Startside ] Opp ] [Søk]

  Copyright © 2002 Øyvind Haugland
  Sist endret:  13 januar 2019
   

    Interested in this stuff? Please write to:
   

  HTML Counter            stats counter