Bærbar   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva bør man tenke på når man skal kjøpe maskin?

Først av alt, naturlig nok, er det bruksområde. Dette tas ofte i betraktning til pris, ettersom ikke alle er villig til å betale i dyre dommer for en maskin. Skal man ut med over 15000,- kan man begynne å bli litt mer kresen angående vekt, støy og ikke minst skjermkort.

Hva er bør man minst ha i en god maskin?

Det er ikke sjeldent vi ser overkill prosessorer på bærbare modeller, spesielt de som selges i store kjeder som Elkjøp, Siba osv. Det er en stor fordel at komponentene veier like mye i en maskin, når det kommer til ytelse.

Skjerm:

4:3-skjermer:
CGA Color Graphics Adaptor 320 x 200
EGA Enhanced Graphics Adaptor 640 x 350
VGA Video Graphics Array 640 x 480
SVGA Super Video Graphics Array 800 x 600
XGA Extended Graphics Array 1024 x 768
SXGA Super Extended Graphics Array 1280 x 1024 (5:4)
SXGA+ Super Extended Graphics Array 1400 x 1050
UXGA Ultra Extended Graphics Array 1600 x 1200
QXGA Quad Extended Graphics Array 2048 x 1536
QSXGA Quad Super Extended Graphics Array 2560 x 2048
QUXGA Quad Ultra Extended Graphics Array 3200 x 2400

16:9/16:10-skjermer (bredskjermer)
WXGA Wide Extended Graphics Array 1366 x 768
WSXGA Wide Super Extended Graphics Array 1600 x 1024
WSXGA+ Wide Super Extended Graphics Array 1680 x 1050
WUXGA Wide Ultra Extended Graphics Array 1920 x 1200
WQSXGA Wide Quad Super Extended Graphics Array 3200 x 2048
WQUXGA Wide Quad Ultra Extended Graphics Array 3840 x 2400

De fleste maskiner er idag i 4:3 format, men 16:10 kommer for fullt. Til en 15" 4:3 skjerm er 1400x1050 minstekrav. Spesielt i disse dager hvor XGA tilhører fortiden. Det er mer vanlig med dedikert skjermminne og dette innebærer på 4:3 skjermer at oppløsningen er høyere enn 1024x768. På 16:10 skjermer er det litt annerledes. Der er det mye mer vanlig med dedikert skjermminne og XGA skjermer, såkalt WXGA. XGA på 16:10 er bedre enn på 4:3, grunnet arbeidsplassen på en widescreen kontra en vanlig er større.

Skjermkort: Integrerte skjermkort er et fryktet fenomen som er alt for vanlig i billige bærbare. Jeg ser for meg at mange kjøper maskiner med overkill prosessorer (som jeg nevnte tidligere) og forventer å få et rått skjermkort på kjøpet. Sannheten er at de gode skjermkortene er en litt mer sjelden vare. Radeon 9600 er vel det beste man får til dags dato. Radeon 9000 begynner å bli en gammel sliter, men duger fortsatt til det meste. Man bør styre unna integrert grafikk når man skal kjøpe laptop. Et skikkelig skjermkort forlenger maskinens levetid meget. Verdien faller heller ikke så drastisk om man tenker på salg.

Prosessor: Det heteste i bærbare maskiner er Pentium M, ofte misforstått med Centrino (som ikke er en prosessortype). Mer om prosessorer i bærbare her.

Ram: I bærbare maskiner er det ikke vanlig med samme ram-hastigheter som på vanlige skrivebordsmaskiner. Dog man ligger ikke langt etter og det er ikke helt uvanlig med PC2700 ram i bærbare. PC2100 er nok fortsatt det mest utbredte.

På samme måte som i en stasjonær, er det en fordel å ha 512 mb ram. Spesielt i de tilfeller hvor skjermminne er delt. Man kan me nød klare seg med 256 mb, men da bør man instille seg på å oppgradere senere.

Harddisk: Kjappe harddisker har blitt vanlig i disse dager og en 7200 rpm's harddisk er ikke luksus lenger. Jeg har ennå til gode å se en 80 GB harddisk med 7200 rpm til bærbare, men det finnes nok, det er bare ikke skikkelig introdusert på markedet enda.

Mange uroer seg for støy og vibreringer fra en disk med 7200 rpm. Dette er litt overdrevet. Av egen erfaring kan jeg trygt si at en 7200 rpm's harddisk ikke bråker eller vibrerer mer enn en på 4200 rpm. Forskjellen på 5400 rpm og 4200 rpm er større en forskjellen på 5400 rpm og 7200 rpm. Derfor velger mange å gå for 5400 rpm's disker ettersom de tror de får både i pose og sekk; en kjapp, men likevel stillegående disk.

Optisk drev: DVD-brennere er ikke umulig lenger. Mange produsenter reklamerer for dette og mange biter på. DVD-brennere i bærbare er ofte treige og brenner vanligvis kun plater i + formatet. Noen har maskiner med - brennere, som er en fordel da dvd-spillere spiller -. Det er disse som er verdt pengene, ikke legg ut mye for en simpel 2x + brenner.

Vanlige brennere kombinert med DVD-lesere er et must. Mange vil ha muligheten til å slenge seg på sengen, legge maskinen på magen og se en dvd.

Batteri: Mange blir lurt angående batteritid på bærbare. Det er mange som forventer mye mer enn hva en maskin er villig til å gå på batteri. IBM er veldig flinke å lage maskiner som holder lenge på et batteri. Du bør se etter maskiner som varer i minst 3, helst 4 timer med svakt arbeid. Noen mener man bør passe seg for klattlading, men batteriene er nå såpass utviklet at det har ikke så mye å si nå som før, men et batteri er det som ryker først på en maskin, derfor sier det seg selv at man skal ta vare på dem.

En del lurer på hvor lenge man skal lade et batteri første gang. Mange sier 16 timer. Det er ikke helt nødvendig. 8-10 timer, altså en natt, holder.

WLAN: Det fine med bærbare maskiner er at man har muligheten til å surfe trådløst. Det forutsetter at man har et innebygget kort som fanger opp trådløse signaler fra en basestasjon. Det er standard på de fleste maskiner idag. De to mest utbredte standardene er G og B. B er på 11mbits og holder lenge til internett, men om man ønsker nettverk mellom maskiner hvor man overfører filer støtt og stadig, er G-standard å foretrekke, som har en hastighet på 54mbits.

Fysiske mål: Skal man bruke mye penger på en bærbar, blir plutselig design veldig viktig. En kraftig maskin er altfor ofte altfor stor. En maskin som er lavere enn 3 cm og veier mindre enn 3 kg er en grei størrelse. Prøv å styr unna maskiner som er over 3.5 - 4 cm, da disse er særdeles klumpete.

----------------------

Hvor bør man kjøpe bærbare maskiner?

Før man kjøper seg en bærbar kan det være en fordel å høre på andres erfaringer og leste tester. Barbara er en god norsk side som tester blant annet bærbare maskiner.

IBM er den ledende bedriften innen markedet for bærbare. Skal man bruke mye penger, går man for en IBM. Maskinene deres holder lenge, det har jeg selv erfart.

Dell er et godt alternativ om man ønsker maskiner man kan bruke til det meste. Prisene deres varierer, men er somregel ganske gode. Dell er en stor bedrift og derfor har de råd til både å sette prisene opp, uten å være redd for å tape kunder, og sette prisene ned uten å være redd for å tape noe. Modeller som Inspiron 8600 og 510m er bra maskiner med forskjellige bruksområder.

HP lager maskiner i alle prisklasser. Man får de best utstyrte og mest sammenskrudde maskinene fra dem, samt billige løsninger med Celeron og integrert grafikkløsning.

Mpx leverer mange forskjellige modeller. De er store på Acer maskiner. Skal man ha Acer, bør man sjekke ut Mpx.

Komplett selger mye Fujitsu Siemens. Fujitsu Siemens Amilo D1840 har blitt en populær maskin og kommer i tre forskjellige typer.

PSdata selger både Acer og Tundra. Tundra er kjent som norske kvalitetsmaskiner (ikke produsert i Norge, bare satt sammen her). De har nå lansert Tundra 1557(x) som har blitt en slager allerede.

Whitebox er et mye omdiskutert firma som leverer kvalitetsmaskiner til glimrende priser. Servicen er ikke på samme nivå som prisene og mange velger bort Whitebox grunnet akkurat dette.

----------------------

PC eller MAC?

Det er flere og flere som sikler på Apple's Powerbook's og iBook's. Problemet med disse modellene er at noen av dem koster skjorta. Mange lar seg lure av en Mac's lave spesifikasjoner. Apple lager maskiner på en annen måte, derfor kan man ikke sammenligne en pc og en mac's hardware.

Bør du vurdere en mac?: Skal du bruke maskinen til skriving, webdesigning, videoredigering og slike ting, er en mac det beste valget. Dønn stabile maskiner som er helt overlegne på design. Man kan også spille på mac, men utvalget er mye dårligere enn til pc.

Bryr du deg om design, stabilitet og ytelse og er villig til å betale det det koster, er mac noe for deg.

Sjekk Apple sine sider for mer info.

Komplett.no har også begynt å selge Apple produkter.

 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter