Asus WL-500G   
 

Opp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASUS SpaceLink WL-500g

WLAN-ruter proppfull av funksjonalitet


 

WLAN-ruter og aksesspunkt som passer for den vanlige PC-brukeren, den kresne nerden eller for kontoret. Fullstappet av ekstra funksjoner som man ikke ante fantes i en WLAN-ruter, gjør dette til en av de bedre WLAN-ruterene på markedet.

Introduksjon
Ruteren kommer i en liten eske som inneholder det minimale som er nødvendig for å få ruteren på nett i løpet av noen få minutter. En fullstappet manual gjør det lett for hvem som helst å konfiguere ruteren til forskjellige formål.


 

Design/Konstruksjon

Esken inneholder i grunnen det samme som de fleste andre WLAN-rutere: Selve ruteren, antenne, Quick Start Guide, en utfyllende manual, CD med drivere og programmer, strømkabel og en liten nettverkskabel.

Selve ruteren er ganske pen å se på. Ved første øyekast kan det se ut som et gammalt modem, men det gjør den egentlig bare enda tøffere å se på. Hele ruteren er grå, men det er en mørkere gråfarge på framsiden, hvor de forskjellige lysdiodene er plassert.

Lysdiodene forteller om ruteren er på, hvilke porter som er tilkoblet, og om den er "i luften". Man må se ganske tett opptil ruteren for å se hva som står under de forskjellige lysene, siden fargene på skrift og bakgrunn er begge grå, men med forskjellig toning.

Bak på ruteren har man mange porter. Ruteren har innebygd 4 porters 100 mbits switch, USB-port, paralell-port, strøminngang, antennetilkobling og en 100 mbits WAN-port.

Oppsett

Når ruteren starter for første gang, har den ip-adressen 192.168.0.1. Den har også DHCP-serveren kjørende, slik at den deler ut 192.168.0.X-adresser. Man kan motta en adresse om man er tilkoblet via WLAN eller switchen, noe som var ganske greit, siden jeg slapp å stille inn manuelle ip-adresser på laptopen første gang.

For å administrere ruteren bruker man et webgrensesnitt, som ligger på port 80 på ruteren (vanlig http-port). Jeg åpnet enkelt og greit Mozilla på laptopen, og gikk inn på http://192.168.0.1. Der ble jeg møtt av et login-vindu, hvor man må skrive inn brukernavn og passord. Etter en liten titt i Quick Start guiden fant jeg ut at brukernavnet og passordet var "admin".

I webgrensesnittet kan man konfiguere ruteren ved hjelp av en veiviser, eller gå igjennom alle punktene manuelt. Menyen er laget i trestruktur, så man kan lukke og åpne forskjellige konfigurasjonskategorier enkelt. Siden konfigurasjonsskjemaene er i en egen frame, er det både enkelt og rask å bytte mellom de forskjellige skjemaene.

I konfigurasjonsskjemaet kan man holde musen over hvert felt, og få et lite vindu med en enkel tekst som forklarer hva feltet er. Dette er et stort pluss, siden man ikke trenger å rote rundt i manualen for å finne ut hva feltene er til.

I motsetning til mange andre WLAN-rutere, har man her mulighet til å velge om man skal kjøre NAT på WAN-porten, eller statisk rute. For at ruteren skal passe inn i mitt lokalnettverk, koblet jeg den til nettverket med WAN-porten, og satt opp et lite linkenett mellom ruteren og en linuxmaskin. Så rutet jeg et eget ip-nett mot ruteren, og vips, ting var på nett. Så kan man sette statiske ruter, så man kan rute nett videre til en maskin tilkoblet via WLAN eller LAN. Minuset her, er at ruteren ikke kan ha flere virtuelle IP-adresser innenfor flere subnett, så ruteren kan ikke brukes til å koble i sammen forskjellige subnet.

Siden ruteren har en parallell-port, måtte jeg teste å tilkoble en skriver. Det gikk egentlig ganske greit ved hjelp av verktøyene som følger med på CD'en. Skriveren blir installert som at den er direkte tilkoblet maskinen.

Uheldigvis har jeg ikke noe webcam for hånden, så jeg har ikke mulighet til å teste USB-porten og webcam-funksjonene. Men ser man på konfigurasjonsskjemaene for webcam, så ser man at det er avanserte og gjennomførte greier.

Funksjoner

Dette er en ruter som har funksjoner du aldri hadde trodd en ruter kan ha! Det er den første ruteren jeg har sett med printserver og webcamserver innebygget i en wlan-ruter.

En liste over hva ruteren har å tilby:
- 54 mbits WLAN.
- 4 porters 100 mbit switch, 1 100 mbits WAN-port.
- Firewall mellom LAN og WLAN.
- Firewall mellom LAN/WLAN og WAN (internett).
- Mulighet for å benytte seg av ruting-protokoll (ruteren kjører zebra).
- Printerserver.
- Webcamserver (inkluderer ferdig side hvor stream vises).
- Automatisk varsling på mail når det er bevegelse i kameraet.
- FTP-server ved hjelp av USB lagringsenhet.
- Mulighet til å fungere som WLAN klient ruter eller bridge.
- DHCP-server.

Ytelse/Kapasitet

For å teste ytelse, prøvde jeg å laste ned noen filer over WLAN. På laptopen ble det brukt et ASUS PCMCIA-kort, som støtter 802.11g.

Ved å laste over en ISO-fil i fra filserveren min, som kjører Linux, så at jeg at hastigheten lå stabil på 2 MB(megabyte) i sekundet. Dette utgjør rundt 20 mbit, noe som ikke er i nærheten av 54 mbit. Ruteren stod 3-4 meter i fra laptopen, inne på serverrommet. 20 mbit holder egentlig for de fleste, siden dette er mer enn nok til f. eks. filmstreaming.

For å teste rekkevidde, tok jeg med meg laptopen ut i en liten båt, og kjørte noen hundre meter ut på fjorden. Jeg plasserte ruteren slik at den stod i vinduet som peker ut mot fjorden. Ved hjelp av programmet Network Stumbler klarte den å finne basestasjonen, og jeg fikk koblet meg til med 1 mbits hastighet. Det var egentlig nok til å surfe på, men linken var til dels veldig ustabil. En grunn til dette, kan ha vært at båten drev med vinden, så den lå aldri på samme plass.

Kvaliteten på linken er enorm god i forhold til andre basestasjoner. Hastighetet og ping-tid holder seg stabil hele tiden - så lenge man holder seg i ro.

Konklusjon

Dette er en av de få WLAN-ruterene som er virkelig god, og er fullstappet av nyttige funksjoner. Uansett om man skal kun ha en printserver, overvåkingskamera, switch eller WLAN, så er dette noe som bør kjøpes. I stedet for å sette opp egen maskin til overvåkingskamera, egen switch, egen ruter, egen WLAN-base og egen printserver, trenger man kun denne boksen.

 

 

Totalt Design

6
Oppsett
Funksjoner
Ytelse
  Karakter

Kort og Brutalt

Bra ASUS SpaceLink WL-500g fordeler:
- Mange funksjoner.
- Oversiktlig kontrollpanel.
- Avansert brannmur og ruting-funksjoner.
- 100 mbits WAN-port.
- Meget god pris.

Dårlig Ulemper:
- Ikke mulig å gi ruteren flere virtuelle IP-adresser.
- Ikke fult så god hastighet som forventet.

 


Ruter-ess fra Asus?

Asus WL-500g

Dato: 01.12.2003

Asus WL-500g er nesten genial, med støtte for deling av nettverk, trådløst nett, filserver, printserver og webkamera! Det høres nesten for godt ut til å være sant, og vi har gledet oss til å teste.

De av oss som har hatt både bredbånd, hjemmenettverk og trådløst nett en stund, oppdager en del mangler med første generasjons utstyr.

I et hjemmenett vil man gjerne ha tilgang til felles skriver og felles lagring av data. Dessuten oppdager man at det trådløse nettverket fra et par år tilbake er en flaskehals i visse sammenhenger.

Felles resurser kan man løse ved å sette opp en egen PC som server, med felles lagring og felles skriver tilkoblet. Men det er jo ikke gratis, dessuten støyer maskinen og krever både plass og stell.

Små rutere til hjem og mindre bedrifter har hatt skriverutgang hvor man kan koble til en felles skriver som er uavhengig av at en bestemt PC står på. Vi har selv brukt en SMC Barricade i flere år, men ytelsen har ikke vært sammenlignbar med direkte tilkobling.

Da vi omsider fikk tak i en Asus WL-500g var vi svært spente, siden den inneholdt det meste både av det vi trenger og har savnet:
 

 • Ruter med mange konfigurasjonsmuligheter
   
 • Trådløst aksesspunkt som støtter den nye raske protokollen 802.11g
   
 • USB-tilkobling både for skriver, lagringsenhet og webkamera
   
 • Parallellport for skriver

Vi koblet spent fra vår Barricade og trådløse aksesspunkt fra D-Link, og plugget inn Asus WL-500g i stedet.

(440x127 pixel - 11634 bytes)

Den har WAN-port og 4 svitsjede nettverksporter, en USB 1.1 port, parallellport og strøminntak.

 

Den kan enten ligge flatt, eller settes på høykant ved å brette ut to føtter på den ene kortsiden. Det er bare én antenne.

(225x158 pixel - 5551 bytes)

Enkel installasjon

Installasjonen var svært enkel, som alle andre rutere konfigurerer man denne via nettleseren. Det er bare å lese Quick-start manualen, hvor det er oppgitt IP-adressen til ruteren, så blir man møtt med felt for brukernavn og passord som er ”admin” også her.

image

Man får så valget om å konfigurere WL-500g i ett av tre forskjellige oppsett:

 1. som en ”Home Gateway” hvor man bruker den til å knytte seg til en Internett-leverandør, og til å rute denne forbindelsen til kablete og trådløse klienter. Da støttes NAT, PPPoE, DHCP eller statisk IP, og i tillegg praktiske finesser som UPnP (Universal Plug ’n Play) og DDNS (Dynamisk DNS).
   
 2. som ren ruter i et annet nettverk, hvor du kjører uten NAT, med statisk eller dynamisk ruting, og statisk IP.
   
 3. som rent aksesspunkt, hvor alle kabel-portene og det trådløse nettet settes opp uten NAT.

Vi satte den opp som Home Gateway, mot Telenor ADSL, 2 kablete PCer, en bærbar PC med Asus WL-100g Carbus kort og en PowerMac.

Skriveren vi koblet til USB-porten var en Canon i850, webkameraet et Logitech Pro 3000, og vi testet forskjellige USB-baserte lagringsenheter, både minneplugger og en harddisk.

I praksis
Tilgangen til ADSL fungerte utmerket, og alle PCene og Mac’en kom på nett uten dikkedarier. Så langt var alt vel.

Rekkevidden på det trådløse nettet var god, men noe ujevn.

Resultater med følgende målebetingelser:

Hvordan vi målte
Huset er en toetasjes trevilla, med fire plan inkludert kjeller og hems.
Aksesspunktet er plassert oppe på hemsen, ved siden av ADSL-boksen. Det er koblet til ruteren som forbinder to andre PCer med et vanlig 100 Mbit kablet nettverk.

Vi laget en testfil på 10 Mbyte på den bærbare, og målte tiden på lesing av denne filen med det samme testprogrammet vi bruker til testing av lagringsmedia.

Siden det trådløse nettverket er den begrensende faktoren, (disken og 100 Mbit-nettet er jo langt raskere), så får vi testet ytelsen på dette når vi kjører testprogrammet på den stasjonære Pcen og måler hvor lang tid det tar å lese testfilen som ligger på den bærbare.

(440x397 pixel - 6362 bytes)

Her er resultatene vi fikk med lesing av 100 MB fil fra 3 forskjellige etasjeposisjoner i huset, med ruter/aksesspunktet plassert innunder husmønet på hemsen:

(440x336 pixel - 7539 bytes)
 Det merkelige var at det var bedre mottak i kjelleren enn i 1. etasje! Vi dobbel- og trippelsjekket, og sjekket igjen...

Skriver til besvær.
Vi strevet med å finne driveren som skulle få skriveren på nett. I web-grensesnittet skjedde det først ingen ting da vi trykket på lenken, ingen wizard dukket opp, som det sto i manualen. Vi lastet ned siste oppdatering av den interne programvaren til ruteren (firmwaren), men da dukket det bare opp et lite vindu som sa vi skulle sjekke i manualen for installasjon av ny port med støtte for skriver koblet til ruteren.

Omsider fant vi programmet i Program-menyen under Start i Windows XP, der hadde luringen installert seg uten at vi så det, samtidig med at vi lastet ned og installerte støtteprogrammet for ny firmware.

Installasjonen av den nye porten gikk smertefritt, og skriveren var raskt tiligjengelig via USB-porten på ruteren. Man må så installere denne nye port-driveren på alle PCene som skal bruke skriveren, den opptrer ikke som vanlig nettverksskriver under Windows.

Imidlertid var ytelsen påtagelig dårligere enn når skriveren var koblet direkte. Ved utskrift av tekst gikk det greit, men dukket det opp bilder ble det lange pauser mellom sporadisk aktivitet fra skriveren. Ingen stor forbedring fra vår gamle Barricade, altså.

Så gikk vi inn i den andre USB undermenyen, og koblet til en 256 MB minneplugg i stedet for skriveren. Det fungerte utmerket, både fra lokalnettet og over Internet fra eksterne maskiner.

Så koblet vi opp vår 120 GB eksterne USB-harddisk, som vi tenkte kunne være en fin disk til å lagre fellesresurser på, spesielt digitale bilder, musikk og video.

Men den ville ikke ruteren samarbeide med, det var ikke mulig å oppnå kontakt. Vi plugget den inn i PCen, og alt var fryd og gammen. Vi plugget inn flere typer minneplugger i ruteren, og det var stadig greit, men disken vår ble ikke tatt inn i varmen. Meget skuffende.

Vi hører fra andre brukere at dette skyldes at disken var formattert i NTFS, og at bare FAT16/32-partisjoner støttes. Men det står vitterlig på Asus web at NTFS støttes...Noe arbeid gjenstår, tydeligvis.

Hva med webkamera?
Først testet vi med et Logitech Clicksmart 510. Det var det ikke mulig å få noe bilde fra. Men vi hadde også et annet Logitech Pro 3000 liggende, og det fungerte med det samme.
Asus WL-500g har en innebygd webserver, og alle på det interne nettet kan se kameraet i nettleseren. Kjekt.

Man kan også bruke kameraet som alarm, hvor det sendes en epost til en valgt adresse hver gang det er bevegelse i bildet. Du kan regulere følsomheten i 3 trinn, men ikke velge hvilke deler av bildet som skal være følsomme. Setter du kameraet til å overvåke oppkjørselen, vil du få mye epost hvis vinden begynner å blåse i trærne omkring...

Artig, men funksjonaliteten er noe begrenset til at det kan brukes seriøst.

Konklusjon
Vi hadde kanskje litt store forventninger, men vi ble litt skuffet. Som ruter fungerte WL-500g helt fint, men vi var forbauset over at skriverstøtten ikke var bedre, og at en helt ordinær USB-harddisk fra Maxtor ikke ble støttet.

Så vi må nok krype til korset og sette opp en egen PC til å sørge for felles lagring, effektiv skriverdeling og andre fellesresurser.

PS hjertesukk:
Nå som praktisk talt alle PCer er på nett, kan ikke skriverprodusentene slutte med USB og parallellporter på skriverne, og bygge inn nettverksstøtte i stedet? Det samme gjelder eksterne lagringsenheter - det hadde vært så mye enklere...
DS

Prisen på Asus WL-500g ligger på rundt 1200 kroner.


Test av basestasjon Asus WL-500G

Dato: 07. august 2003

Vår forrige test av et Asus WLAN produkt viste at verdens største hovedkortprodusent også kan lage trådløst nettverksutstyr. Vi har nå sett på storebroren som kan vise til funksjoner vi aldri har sett på trådløse basestasjoner. Om også denne holder mål vil vi komme fram til i denne testen.

 

Da vi mottok informasjon om denne nye basestasjonen for nesten to måneder siden visste vi allerede da at vi var nødt til å teste dette produktet. Det vi først la merke til var USB tilkoblingen, hvor det er mulig å koble på et webkamera, en masselagringsenhet eller en skriver. Det er også plassert en god gammel parallel port for tilkobling av skriver. Og som de fleste nye trådløse produkter i dag er denne basert på 802.11g standarden som gir en maks teoretisk hastighet på 54 Mbit.

 

Spesifikasjoner


 

Beskrivelse

Asus WL-500G

Hastighet 54Mbps, 48Mbps, 36Mbps, 24Mbps, 18Mbps, 12Mbps, 11Mbps, 9Mbps, 6Mbps, 5,5Mbps, 2Mbps, 1Mbps
Kryptering 0bit, 40/64bit og 104/128bit WEP.
WPA-TKIP og WPA-AES
Wi-Fi godkjent Nei
Tilkoblingskontakter en 10/100Mbit WAN-kontakt, fire 10/100 LAN kontakter, en USB 1.1 kontakt og en LPT kontakt
Annet Mulighet for å skjule SSID, WPA (både TKIP og AES), DHCP server, WDS (Wireless distribution system) for bridging og repeating, uPnP og mulighet for kraftigere antenner (Reverse SMA)
Rekkevidde 50-100m i typisk kontorlokale
Veil. pris. ca. 1200,- ink.mva

Testoppsett

Beskrivelse

Stasjonær PC

Prosessor Intel Pentium 4 prosessor 2.8 GHz
Nettverkskort 10/100/1000Mbit Broadcom 5702
Minne installert 512MB PC3200 DDR SDRAM
Operativsystem Windows XP Professional, Build 2600, Service Pack 1 på NTFS
 

Testoppsett

Beskrivelse

Dell Latitude D400

Prosessor Intel Pentium -M prosessor 1.4 GHz
Nettverkskort Asus WL-100G (Broadcom brikkesett)
Dell Truemobile 1400 (802.11a/b/g Broadcom brikkesett)
Jaxx PCMCIA adapter (Ti 22Mbit brikkesett)
Linksys WPC-54G (Broadcom brikkesett)
SMC 2835W (Intersil Prism GT brikkesett)
Trendnet TEW-401PC (Broadcom brikkesett)
 
Minne installert 256MB PC2100 DDR SDRAM
Operativsystem Windows XP Professional, Build 2600, Service Pack 1 på NTFS
 

Installasjon:

Asus WL-500G blir som lillebroren WL-300G installert raskt via et webgrensesnitt med en veiviser eller quick start som Asus har kalt det. Denne hurtigstarten går igjennom instillinger til internett tilkoblingen og konfigurasjon av det trådløse.

Grensesnittet er bygd opp på samme måte som WL-300G og fungerer forholdsvis greit. De trådløse instillingene er identiske med WL-300G som inkluderer WEP, WPA, WDS (bridging og repeating) og blokkering av SSID.


 

Gateway delen inneholder de vanlige funksjonene som port forwarding, DMZ og enkelte filtreringsfunksjoner. Det er også mulig å velge hvor mye av filtreringen som skal logges. Dessverre finnes det ingen mulighet å sende denne loggen til en epost adresse.


 

En virkelig nyttig funksjon som Asus har implementert er muligheten til å skille det trådløse nettet fra det vanlige kablede nettet. Det som også er fint å merke seg er at DHCP serveren vil gi ut adresser for to subnett, et for det kablede og et for det trådløse nettet. Det gjør at denne lille enheten kan være en DHCP server for over 500 maskiner! Det eneste vi savner her er en VPN server som alle de trådløse klientene må igjennom. Men her har nok Asus tenkt at den nye WPA krypteringen vil redusere behovet for VPN. Dette gjør at produsenten sparer utviklingskostnader og kan ta til takke med en svakere prosessor. Prisen vil da også selvsagt være betydlig lavere.


 


 

USB tilkoblingen gjør det mulig å koble til diverse enheter med forskjellig funksjonalitet. Web kamera delen støtter kun 4 brikkesett, og de web kameraene vi har testet med har ikke disse brikkesettene. Vi håper at Asus vil utvide webkamera delen med flere brikkesett og ihvertfall skrive en liste om hvilke enheter som er støttet. Webkamera delen kan brukes som et rent webkamera, med en innebygd server på en valgfri port. Den kan også fungere som et ”sikkerhetskamera” hvor den registrerer bevegelser og sender ut en mail hvis den oppdager en bevegelse.


Trykk på bildet!

Av andre mulige tilkoblinger kan det kobles til en masselagringsenhet. Dette er heldigvis ikke begrenset til enkelte enheter. Alle masselagringsenhetene vi testet ut fungerte fint, tilogmed et Fujifilm digitalkamera. For å få tilgang til dataene på masselagringsenhetene benytter Asus en FTP server. Denne kan konfigureres på mange måter, og gir deg grei kontroll over brukerene. Brukere som logger seg inn og laster ned vil komme i loggen slik at det er mulig å holde kontroll på hva som er overført. Det er også mulig å sperre bestemte IP adresser.


 

Det er svært praktisk å kunne koble på en disk direkte på routeren da man ikke synliggjør maskinene bak brannmuren, og beholder en viss sikkerhet. Siden WL-500G kun har en USB port var vi nødt til å prøve en USB Hub, og til vår store glede fungerte dette uten problemer! To minnekort og en ekstern harddisk ble koblet til og alle ble vist på FTP serveren. Vi prøvde også å koble til en HP DeskJet 970CXI skriver på den samme USB hubben, Også dette fungerte helt uten problemer. Vi hadde derimot store problemer med å finne programvaren til Asus for å i det hele tatt kunne klare å skrive ut via basestasjonen. Til slutt fant vi den på asus sine tyske ftp sider. Utskriftene gikk raskt og smertefritt.


 

Og som om dette ikke var nok finnes det flere måter for denne basestasjonen å fungere på. Enten som en Home Gateway (NAT), Router eller Aksesspunkt. Når enheten blir satt til å være et aksesspunkt vil faktisk WAN porten bli gjort om slik at det blir en 5 porters switch. Genialt!

Vi er derimot ikke fornøyd med at enheten må restartes ved de aller fleste endringer. For at dette ikke skal bli et så stort problem har Asus lagt til en egen virtual server funksjon som ikke trenger å restarte routeren. Denne har Asus kalt Port Mapping.

 

Hastighet

 

Hastigheten ved forskjellig kryptering viser at det ikke er noe degradering i hastigheten med WEP kryptering. Dessverre detter hastigheten kraftig ned når WPA-TKIP er aktivert. Men med Broadcom sin implementering av WPA-AES (skal bli endel av WPA2) ser vi at hastigheten ikke blir lavere. Foreløpig er det veldig få produsenter som har implementert WPA støtte, og for ikke å snakke om WPA-AES. For den vanlige hjemmebruker er dette skjeldent et problem da man kjøper inn likt utstyr.

Som vi som mange ganger tidligere ser vi at hastigheten med det Intersil baserte SMC klientkortet har en betydelig svakere hastighet. Dette er noe vi har merket oss med alle Broadcom baserte aksesspunkter og basestasjoner som baserer seg på 802.11g standarden. Det som virkelig får oss til å stusse er om vi kobler klienter basert på Broadcom brikkesettet mot SMC sin Intersil baserte basestasjon blir hastigheten på svært gode 24 Mbps.

Rekkevidden er også god, tilsvarende Asus sitt aksesspunkt og de tidligere testede SMC og Linksys basestasjonene

Hastigheten enheten klarer ut mot internett er også imponerende. Fra lokalnettet mot internett har enheten en maks hastighet på 27 Mbps. Fra det trådløse mot internett faller hastigheten noe, men holder likevel en god hastighet på 18 Mbps.

Vi testet også hastigheten med en eldre Travelstar disk på 6,4 GB koblet til et eksternt USB2 2,5” kabinett. Vi oppnådde da en skrivehastighet på 3 Mbps, og en lesehastighet på 6 Mbps. Dette er noe lavere enn vi klarer når enheten er direkte koblet til PC’en, men likevel så lite at få vil merke forskjell.

Konklusjon

Asus slutter aldri til å overraske. Her har de lagd en avansert trådløs basestasjon med funksjoner vi aldri har sett på enheter i den samme prisklassen. Det trådløse fungerer meget bra, og det samme gjør gateway delen. Enheten har heller ingen problemer med de som bruker Telenor ADSL sin PPPoE protokoll. Hastigheten ut mot internett er også imponerende, men noe bak de tidligere testede SMC og D-Link basestasjonene. Det tar uansett en god stund før Internettlinjene her i landet vil overstige 27 Mbps som denne basestasjonen klarer.

Printerserver funksjonalitet på enten parallell port eller USB port er også en glimrende funksjonalitet som vil bli tatt i bruk av mange. Ellers kan du koble på flere USB enheter med en USB hubb. Det kan da kobles på masselagringsenheter som blir satt opp en ftp server på routeren for lagring og videreformidling av filer. Ellers er det støtte for webkameraer, desverre er det svært begrenset. Den krever at webkameraet er en av fire støttede brikkesett, og etter en liten søkerunde på nettet fant undertegnede ut at det ikke er spesielt enkelt å finne ut hvilke kameraer som er støttet og i salg i Norge.

Ellers må det trekkes fram meget god sikkerhet i form av WPA kryptering, mulighet for separert nett mellom det trådløse og kablede, MAC filtrering, skjuling av SSID med mer. Det har også vært mange hendvendelser den siste tiden om hva slags trådløse enheter man bør kjøpe med Nextgentel. Også her har Asus gjort et smart trekk, nemlig muligheten til å fungere som et Aksesspunkt med 5 LAN porter. Merk da at det ikke er vanskelig å få andre basestasjoner til å fungere med Nextgentel heller, men det krever litt mer jobb som på langt nær er like raffinert som denne.

Ellers er det svært lett å plassere enheten enten liggende, stående eller festet på en vegg. Muligheten for kraftigere antenner av typen Reverse-SMA er også tilstede.

Det er rett og slett den mest komplette og avanserte basestasjonen vi har testet, og det meste fungerer som vi ønsker.

Det er imidlertidig et par små ting som trekker ned. Få støttede webkameraer, og vanskelig å finne ut hvem som er støttet. Manglende driver til printerserveren og et webgrensesnitt som på ingen måte er dårlig, men det finnes flere som er bedre. I tillegg er det svært irriterende å måtte vente over 30 sekunder på at enheten blir rebootet etter å ha endret et par små innstillinger, men Asus har rettet noe på dette med en egen port mapping funksjon som ikke trenger en restart for å fungere.

Oppdatering (15.08.03): Vi har nå fått beskjed fra Asus at programvaren til printerserveren er lagt med i versjonene som sendes ut nå. Det har også kommet en liste over støttede Webkameraer i den siste versjonen av manualen. Dette vil ikke få en innvirkning på karakteren da disse negative sidene ikke trakk ned karakteren nevneverdig

Vi anbefaler Asus WL-500G:

 • God hastighet og rekkevidde
 • WPA kryptering
 • Mulighet for brannmur mellom WLAN og LAN
 • Mulighet for to subbnett
 • WDS (Wireless Distribution system)
 • Pris
 • Mange plasseringsmuligheter
 • Aksesspunkt mulighet (med 5 porters switch)
 • FTP via USB masselagringsenheter
 • Printerserver via USB/Parallell
 • Manglende driver til printerserver (finnes derimot på nettsidene)
 • Har sett bedre webgrensesnitt
 • Treg ved bruk av WPA-TKIP
 • Ingen dokumentasjon om støttede webkameraer
 • Krever reboot ved de fleste endringer


 

Startside ] Opp ] [Søk]

Copyright © 2002 Øyvind Haugland
Sist endret:  13 januar 2019
 

  Interested in this stuff? Please write to:
 

HTML Counter            stats counter